Hoera! Ik ben vandaag 50 geworden! En nu heb ik (althans volgens de overlevering) ‘Abraham gezien’.

Wat Betekent Het Om Abraham te Zien?

Er zijn diverse verhalen over het ‘zien van Abraham’, maar als je vroeger Abraham zag (50 werd), dan was je behoorlijk oud. In die tijd ging je meestal al op jonge leeftijd aan het werk (vaak hetzelfde vak als je vader) en als je hier eenmaal voor ‘gekozen’ had, was het bijna onmogelijk om nog een andere keus te maken. Tegenwoordig worden we veel ouder en werken we ook veel langer door. Desalniettemin is het nog steeds niet eenvoudig om halverwege je carrière een switch te maken. Toch heb ik hier zelf een paar jaar geleden voor gekozen. Hoewel het voor mij een behoorlijk intensief proces was, ben ik toch heel blij dat ik deze keuze gemaakt heb. Want dankzij deze keuze doe ik nu werk waar ik écht blij van word. En ik gun jou niets minder!

In dit blogbericht wil ik je graag vertellen hoe dit proces gegaan is.

Mijn verhaal: van onzekerheid naar zelfontplooiing

Het begon al lang geleden. Zo ongeveer als de tekst van Toon Hermans op het tegeltje. Ik stelde als kind veel vragen, maar kreeg zelden écht bevredigende antwoorden. Als ik bleef doorvragen, dan werd ik afgescheept met reacties zoals ‘as is verbrande turf’ of ‘je bent nog te jong om dat te begrijpen, dat komt wel als je later groot bent’. Ik vermoed dat ik toen ben gaan geloven dat er een directe relatie bestaat tussen leeftijd en wijsheid.

Eén van de vragen die ik als kind had was: “Wat is ervoor nodig om gelukkig te zijn?” Ik had altijd heel sterk het gevoel dat ik mijn hart moest volgen als ik gelukkig wilde zijn. De oudere mensen in mijn omgeving zagen dat toch anders. Je hart volgen was voor je hobby’s. En omdat je daar volgens de volwassenen geen geld mee kunt verdienen, kreeg ik het dwingende advies om iets te gaan doen waar je wel geld mee kunt verdienen. “Doe dat nu maar, want dan krijg je een goede baan en verdien je geld en dan word je vanzelf gelukkig.”

Hoewel deze veronderstelling niet strookte met mijn gevoel, zag ik geen andere oplossing dan deze veronderstelling voor waar aan te nemen. Ik weet het niet zeker, maar vermoedelijk als gevolg van gebrek aan lef en zelfvertrouwen, heb ik destijds gekozen voor een carrière die succes (en daarmee geluk) zou garanderen. Het resultaat was inderdaad dat ik behoorlijk succesvol werd, maar het gevoel van geluk (in mijn werk) was ver te zoeken. Lange tijd heb ik gedacht dat ik iets verkeerd deed. En de enige oplossing die ik kon bedenken was nog harder werken. Totdat ik opeens een duidelijk signaal van mijn lichaam kreeg en me bewust werd dat ik al die tijd mijn gevoel had genegeerd.

Wat is wijsheid?

Nu ik vandaag 50 ben geworden, vind ik het een mooi moment om dit verhaal met jullie te delen. Uit diverse onderzoeken is namelijk gebleken dat heel veel mensen absoluut niet het werk doen waar ze écht blij van worden. Nu onze economie aan het veranderen is, zullen heel veel mensen de komende jaren ‘boventallig’ worden. Bijvoorbeeld omdat het werk dat ze jaren hebben gedaan straks niet meer bestaat of omdat de inhoud verandert. Zelfs een ‘vaste baan’ biedt tegenwoordig steeds minder zekerheid. Als jij dit herkent, dan kun je twee dingen doen; blijven zitten waar je zit of in actie komen.

Volgens de traditie word ik nu als vijftigjarige geacht over enige wijsheid te beschikken:), en daarom wil ik graag mijn ‘wijsheid’ met jullie delen.

Wat is wijs?

Ik heb enige tijd geleden hierover een gedicht geschreven dat je trouwens ook terug kunt vinden in mijn boek.

De titel van het gedicht luidt: Wat is Wijs?

wat-is-wijs-29-11-2016

 

 

 

 

 

Zoals je hierboven kunt lezen kwam ik destijds niet verder dan de vraag ‘Wat is wijs?’ te stellen en de hoop uitspreken dat ik ooit nog eens het antwoord zou vinden. Als je mij nu vraagt wat in deze situatie wijsheid is, dan zou ik willen zeggen: “Wacht niet af, maar neem je verantwoordelijkheid.” En nu ik de leeftijd van 50 heb bereikt, wil ik mijn advies ook graag onderbouwen met mijn eigen-wijsheid en die luidt

Wijsheid is doen wat voor jou goed voelt.

Als het voor jou goed voelt om zelf jouw verantwoordelijkheid te nemen en als jij aan de slag wilt met het creëren van een carrière die écht bij jou past (en dat kan óók als je nu nog gewoon een baan hebt:), dan lijkt mij het een wijs besluit om je nu aan te melden voor een gratis inzichtsgesprek!

P.S.: Tijdens het inzichtsgesprek ontvang je dan ook een uitnodiging voor mijn gratis webinar waarin ik jou vertel hoe je in 5 stappen een carrière kunt creëren die écht bij jou past. Zoals gezegd, het is gratis, maar zeker niet voor niets!

Ik zie er naar uit om je te ont-moeten.

Hartelijke groet,

René Bussink

logo-renesans-gratis-inzichtsgesprek