Wist jij dat veel succesvolle mensen (dus ook managers, directeuren en ondernemers) last hebben van het zogenaamde ‘bedriegerssyndroom’? Het bedriegerssyndroom werd in 1978 voor het eerst door wetenschappers van de George State University vastgesteld en sindsdien weten we dat meer dan 70% van de bevolking dit gevoel tenminste één keer heeft ervaren. Interessant is te weten dat het bedriegerssyndroom het vaakst voorkomt bij mensen die (volgens anderen) uitstekend presteren.
Herken jij dat ook?
Uit de reacties die ik krijg, van de meeste mensen die ik spreek in mijn coachpraktijk, blijkt dat de angst om door de mand te vallen, één van hun best bewaarde geheimen is. Het is namelijk geen onderwerp waar mensen uit zichzelf over beginnen. Het probleem is echter dat de angst om door de mand te vallen, bijna constant aanwezig is én ervoor zorgt dat ze zich anders gaan gedragen dan ze eigenlijk zouden willen. De reden dat ze zich niet anders gaan gedragen (ondanks het verlangen dat ze hiernaar voelen), is omdat ze zich dan nog banger voeler om door de mand te vallen. Het gevolg is dat ze daardoor juist het niet gewenste gedrag in stand houden en veel gevallen zelfs gaan vergroten.
Welk ‘niet-gewenst-gedrag’ houd jij in stand?
Om deze vicieuze cirkel te doorbreken is het belangrijk dat je eerst (naar jezelf) durft toe te geven dat je bang bent om door de mand te vallen. Vervolgens kun je voor jezelf gaan bepalen welk ongewenst gedrag je hebt ontwikkeld om ‘het gevoel om door de mand te vallen’ te overcompenseren. Je kunt hierbij denken aan:
- Minstens twee keer zo hard werken als een ander.
- De ander overdreven vaak naar de mond praten.
- Je eigen prestaties lager inschatten dan die van een ander.
- Alle lof en waardering wegwuiven.
Herken jij bovenstaand gedrag bij jezelf en het knagende gevoel om door de mand te vallen, dan is de volgende vraag of je de moed hebt om er ‘iets’ aan te doen.
Wie houd je liever voor de gek?
Ik begrijp dat er ‘iets’ aan doen simpeler gezegd is dan gedaan. Want het ‘bedreigerssyndroom’ gaat niet alleen over de angstige gedachte dat een ander vroeg of laat door heeft dat jij helemaal niet zo goed bent, maar ook dat je jezelf voor de gek houdt. Want zolang je niet aan jezelf durft toe te geven dat je hiermee worstelt, weet jij (als enige) dat jij dat jij er last van hebt. En dit kun je heel lang volhouden. Totdat de pijn die je ervaart zo groot wordt, dan je er wél iets mee moet. Vaak uit deze pijn zich in lichamelijke klachten, zoals veel stress, vermoeidheid, uitputtingsverschijnselen, tot soms een burn-out aan toe.
Misschien wil jij er zelf iets aan doen?
Mijn ervaring is dat het voor de meeste mensen een te grote drempel is om direct om hulp te vragen. Tegelijkertijd is het toch belangrijk om er iets aan te doen. Dus mocht jij jezelf herkennen in deze blog, overweeg dan eens om toch de eerste stap te zetten. En een mooie eerste stap zou het volgen van mijn online coachprogramma kunnen zijn. Je kunt dan in jouw eigen tempo aan de slag met het ontdekken van datgene wat voor jou écht belangrijk is en hoe je hiermee (gewoon als jezelf) van waarde kunt zijn. Natuurlijk blijft het spannend om dit te doen, maar je weet waarschijnlijk ook wel dat als je niets doet, er ook niets verandert. Het enige dat je nu nog nodig hebt is een beetje moed.
En? Heb jij de moed?
Ik hoop oprecht dat je voor jezelf durft te kiezen, want ik weet ook wat het jou kan opleveren. En behalve dat je een heel belangrijk signaal afgeeft aan jezelf, zal je ook merken dat je een heel belangrijk signaal naar jouw omgeving (en iedereen die jou dierbaar is) afgeeft. Ik hoop dan ook van harte dat je dit jezelf gunt. En ook al twijfel je hier zelf nog over, weet dan dat ik het jou van harte gun. Jij jezelf ook?
Ik wens je alvast heel veel succes en alle goeds en tot slot hartelijk bedankt voor het lezen van deze blog.
Hartelijke groet,
René Bussink
Coach & Sparringpartner voor moedige mensen