Iedereen is uniek. Dit is enerzijds heel mooi, maar anderzijds ook heel lastig. Want als je uniek bent, hoe weet je dan wie je écht bent en wat jou uniek maakt? Van kinds af aan leren we hoe we ons moeten gedragen in de maatschappij en wat wel kan en wat niet. Hierdoor verliezen we al snel uit het oog dat we behalve onderdeel van de maatschappij ook autonome individuen zijn die zichzelf willen verwezenlijken.

In de huidige tijd worden we overspoeld met verhalen van anderen die laten zien wat ze leuk vinden en dit delen op SocialMedia. Als dit vervolgens tot succes leidt, dan inspireert dit anderen om ook zo te willen zijn. Nu is er helemaal niets mis mee om jezelf zichtbaar te maken als dat voor jou écht goed voelt, maar in veel gevallen is het gebaseerd op kopieergedrag, waarbij we onszelf volledig uit het oog verliezen. Het resultaat is dan dat je er misschien wel heel succesvol mee kunt worden, maar dat je je nog ongelukkiger voelt dan voorheen, omdat je nu wordt gewaardeerd voor iets wat je eigenlijk helemaal niet bent.

Ben jij en ken jij jezelf?

Om de beste versie van jezelf te worden is het heel belangrijk dat je jezelf kent. Jezelf (leren) kennen is een bewustwordingsproces. Een proces waarbij je jezelf als het ware laagje voor laagje afpelt. Bij ieder laagje dat je afpelt, kom je zaken tegen die je liever niet wilt zien of die niet fijn voelen. Vaak kiezen we er dan voor om ermee te stoppen en datgene wat we niet onder ogen willen zien of niet willen voelen, op anderen te projecteren. Dit is heel normaal menselijk gedrag, maar het brengt ons niet verder (richting de beste versie van onszelf). Wat er meestal gebeurt is dat de mensen in onze omgeving (en dan met name degene die ons eigenlijk helemaal niet goed kennen) precies datgene naar ons spiegelen waar we het liefst voor weglopen. Ik vermoed dat dat ook de reden is waarom zoveel ‘influencers’ wel succesvol zijn, maar desondanks niet écht gelukkig (maar dat even terzijde).

Zit jij in een snelkookpan?

In die zin zou je SocialMedia kunnen zien als snelkookpan, waarbij zowel de beste versie van jezelf als ook de slechtste versie van jezelf zichtbaar worden gemaakt. Maar feitelijk geldt hetzelfde voor het gewone leven. Als jij de ambitie hebt om de beste versie van jezelf te worden, dan kun je niet anders dan alles wat jou raakt, omarmen. Dus niet langer al jouw shit op een ander projecteren, maar dat deel in jezelf verwelkomen. Dit klinkt heel eenvoudig (en in essentie is dat het ook), maar de praktijk van alle dag blijkt een stuk weerbarstiger. Dit weet ik ook uit eigen ervaring, want niets menselijks is mij vreemd.

Weet jij hoe jouw navigatiesysteem werkt?

Wat ik wel heb geleerd, is dat de beste versie van jezelf worden een proces is waarbij je wordt geholpen door een inwendig navigatiesysteem waar een ieder van ons over beschikt. Het enige probleem is dat de meesten van ons geen idee hebben hoe dit navigatiesysteem werkt. En als we toch naar ons inwendig navigatiesysteem luisteren, dan is het net alsof deze constant de route aan het aanpassen is. Denk je dat je op de goede weg bent, roept de stem van je inwendige navigatie, keer om! Tja en wat doe je dan? Als jij het écht belangrijk vindt om de beste versie van jezelf te worden, dan heb je eigenlijk geen keus. Je zult wel met jezelf aan de slag moeten, hoe eng je het ook vindt. Maar dat vraagt wel om een ‘beetje’ moed.

En? Heb jij de moed?

Om jou te helpen om de beste versie van jezelf te worden, heb ik (op basis van de ervaringen van mijn coachees en hun positieve feedback), een online programma gemaakt waarmee jij stap van stap zelfstandig aan de slag kunt.

Het enige dat je hiervoor nodig hebt is een beetje moed. De moed om de beste versie van jezelf te worden. Ik beloof je dat je er geen spijt van zult krijgen (en als dat toch zo is, dan vertel ik je graag hoe je dit gevoel van spijt kunt gebruiken om juist wél de volgende stap te zetten).

In ieder geval wens ik het jou van harte toe dat je aan de slag gaat met jouw bewustwordingsproces en dat je inziet dat de beste versie van jezelf niet begint met het volgen van ‘influencers’, maar dat jouw beste versie begint bij jezelf. Daarom nodig ik jou van harte uit om hier verder te lezen.

Hartelijke groet,

René Bussink

Coach & Sparringpartner (voor mensen die de moed hebben om de beste versie van zichzelf te worden).

P.S.: Wil je direct aan de slag, bestel dan via deze link en je ontvangt een eenmalige korting van € 100,- als je in het bestelformulier de volgende kortingscode gebruikt: restartyourlife (Let op: is beperkt geldig).