Ben jij écht gelukkig? Deze vraag is je waarschijnlijk nog niet zo vaak door iemand gesteld. Hooguit door je beste vriend of vriendin. Want wat als jouw antwoord: “Nee” is? Het gevoel dat deze vraag diep van binnen bij ons oproept, is constant in ons (onder)bewustzijn aanwezig. En hierdoor wordt ons doen en laten bepaald.

De drijfveren van de mens

Pijn vermijden en genot verkrijgen

De mens heeft van nature maar twee drijfveren. De ene drijfveer is ‘Pijn vermijden‘. En de ander is ‘Genot verkrijgen‘. In die volgorde. In eerste instantie zijn we erop gericht om pijn te vermijden. En als dat in voldoende mate is gelukt, gaan we op zoek naar het vergroten van het genot. Helaas is het onmogelijk om alle pijn te vermijden door meer genot. Toch doen we bijna de hele dag niets anders dan onze pijn proberen te compenseren met genot. Als je hierin doorslaat, dan word je op een gegeven moment als een dolle hond die niet in de gaten heeft dat hij achter zijn eigen staart aanholt.

Het zoeken naar geluk in jezelf

Verandering van binnenuit

In plaats van op zoek gaan naar genot (buiten onszelf), kunnen we ook op zoek gaan naar het genot (geluk) in onszelf. Dit betekent wel dat jij iets moet veranderen. Voor veel mensen knelt hier de schoen. We hebben niet geleerd om zelf te veranderen als de omstandigheden ons niet aan staan. En toch is dat volgens mij ‘de weg’.

In mijn boek heb ik omschreven hoe ik hiermee ben om gegaan. Ben je benieuwd? Dan nodig ik je van harte uit om mijn boek via deze link te bestellen als E-book. Wil je liever een fysiek exemplaar, dan kun je deze bestellen via deze link.

Ik wens je alvast veel inspiratie en leesplezier en ondertussen ‘Keep doing whatever you’re doing’.

Hartelijke groet,

René Bussink
Verander(t) uw inzicht!