Voor een ander klaarstaan

Hoe mooi is dat? Je staat altijd voor een ander klaar. De ander hoeft nog maar een (verkapte) hulpvraag te stellen en jij biedt jouw hulp al aan. Als jij hier oprecht blij van wordt, dan is dit natuurlijk helemaal oké. Maar voor veel mensen blijkt dit niet zo te zijn. Ze helpen een ander niet alleen om te helpen, maar (ook) om bij zichzelf een onplezierig gevoel te vermijden. Herken jij dat onplezierige gevoel?

Wat als jij hulp nodig hebt?

Stel dat jij iemand bent die altijd voor een ander klaar staat. Nu heb je zelf hulp nodig, maar in plaats van duidelijk hulp vragen stel je een (verkapte) hulpvraag. Terwijl jij in een vergelijkbare situatie gelijk jouw hulp aanbiedt, gebeurt er nu …………………… helemaal niets. Hoe voelt dat?

Misschien is jouw eerste (verstandelijke) reactie wel dat je het niets kan schelen. Als dat écht zo is, dan is dat natuurlijk prima. In de praktijk blijkt echter dat de eerste (verstandelijke) reactie wordt voorafgegaan aan een emotionele reactie. Deze emotionele reactie negeren we vaak, omdat het een onplezierig gevoel geeft. Dit onplezierige gevoel willen we liever niet voelen, maar hierdoor ontneem je jezelf de kans om je te ontwikkelen en daadwerkelijk te groeien.

Waarom emoties serieus nemen?

In mijn coachpraktijk besteed ik hier juist veel aandacht aan. Mijn ervaring is dat échte persoonlijke ontwikkeling alleen een kans van slagen heeft als je bereid bent om jouw emoties serieus te nemen. Je bewust worden van het onplezierige gevoel dat voorafgaat aan jouw verstandelijke reactie, heeft een belangrijke functie. Dit gevoel wil je namelijk helpen.

Diep van binnen weten we vaak wel dat het zo werkt. Maar ons verstand staat het niet toe. We vertellen onszelf dat we ons vooral niet moeten aanstellen. We onderdrukken ons gevoel en gaan over tot de orde van de dag.

De risico’s van het onderdrukken van emoties

Wat we vaak vergeten, is dat het onderdrukken van onze emoties niet zonder risico’s is. Het onderdrukken van emoties kost namelijk (veel) energie en deze energie zoekt vroeg of laat een uitweg. Dit uit zich bijvoorbeeld in allerlei lichamelijke klachten. Maar nog belangrijker, we blokkeren onszelf, waardoor we niet datgene kunnen bereiken wat we diep van binnen het liefste zouden willen.

In het voorbeeld dat ik hierboven heb geschetst (je krijgt geen hulp, terwijl jij altijd voor een ander klaarstaat), geeft jou een zielig gevoel. Maar jij wilt je niet zielig voelen, want je zielig voelen is voor zwakkelingen. In plaats daarvan reageer je kortaf. Het gevolg hiervan is dat anderen je juist gaan vermijden, want ze vinden jou maar chagrijnig, terwijl je eigenlijk behoefte hebt aan aandacht.

Hoe kun je emotionele blokkades doorbreken?

Op een vergelijkbare manier werkt dit voor alle emoties die wij als ‘negatief’ bestempelen. De ervaring leert dat je tijdens een aantal persoonlijke sessies behoorlijke stappen kunt zetten. Dus als je het gevoel hebt dat er meer in jou zit, dan je nu eruit haalt, dan nodig ik jou van harte uit voor een persoonlijke kennismaking. Neem dus gerust contact op via mijn website, of meld je aan voor een gratis adviesgesprek.

Ik zie er naar uit om je(-Zelf) te ont-moeten.

Hartelijke groet,

René Bussink