In mijn boek Ieder-Eén is Al-Eén beschrijf ik hoe je als mens in staat ben om jouw gewenste werkelijkheid te creëren. Een essentiële vraag die je als lezer dient te beantwoorden luidt: “Ben ik op dit moment in staat om mijn eigen (bewust of onbewust gecreëerde) werkelijkheid volledig te accepteren, zonder ook maar één enkel excuus te gebruiken?” 

De kracht van acceptatie

Waarom acceptatie moeilijk is

Voor veel mensen blijkt deze vraag heel lastig met ‘ja’ te beantwoorden. Althans; behoorlijk veel mensen beantwoorden deze vraag bevestigend, echter zonder er echt bij na te denken (of beter gezegd, zonder echt te voelen wat het antwoord op deze vraag met ze doet). Om je hierbij te helpen zou ik  je willen vragen om onderstaande oefening te doen. Dit is overigens geen oefening die je één keer doet, maar een oefening die je steeds toepast op momenten dat je je niet gelukkig voelt.

Oefening: gedachten en acceptatie

Stap voor stap

  1. Voorstel en Gedachten: Stel je voor dat je iemand bent die totaal alleen op de wereld staat, ver verwijderd van familie, vrienden en kennissen, iemand die ook geen steun van andere mensen te verwachten heeft. Welke gedachten komen er bij die voorstelling in je op? Schrijf deze gedachten op. Ga uitputtend na welke gedachten opkomen bij het idee dat je alleen op de wereld staat, ver verwijderd van bekenden en zonder steun, en schrijf deze gedachten op.
  2. Tevredenheid Evalueren: Stel jezelf vervolgens de vraag: Ben ik tevreden met deze gedachten die in mij leven? Is het antwoord ‘Ja’, spreek dan voor jezelf de verschillende gedachten die je hebt opgeschreven achter elkaar uit en voeg aan elke gedachte de woorden toe: ‘… En ik ben hierover tevreden.’ Voel tijdens het uitspreken of je ook werkelijk tevreden bent met de gedachten die je hebt ontdekt.
  3. Acceptatie: Is het antwoord ‘Nee’, ben je niet tevreden met de gedachten die je hebt ontdekt, spreek dan elke gedachte afzonderlijk uit en voeg aan elke gedachte de woorden toe: ‘…en het is goed zo.’ Ga pas over naar de volgende gedachte als je de gedachte met de toevoeging hebt uitgesproken en je werkelijk helemaal het gevoel hebt dat je die gedachte hebt aanvaard.

Resultaat van de oefening

Aanvaard je de gedachten die in je opkomen bij het idee dat je ver verwijderd bent van de jou bekende wereld en alleen staat op aarde, dan kun je de negatieve gedachten die angst teweegbrengen loslaten. Want pas als je je veroordelende houding ten aanzien van negatieve gedachten hebt geaccepteerd, ervaar je dat je een keuze hebt. Namelijk de keuze om in het huidige moment jouw (bewust of onbewust gecreëerde) werkelijkheid volledig te accepteren, zonder ook maar één enkel excuus te gebruiken.

Ik wens jou heel veel succes met deze oefening en als je er klaar voor bent (ook als je merkt dat je keer op keer moeite hebt met dezelfde gedachte), schroom dan niet om contact met me op te nemen. Ik help je graag om de belemmerende gedachten uit jouw verleden te accepteren zodat ook jij jouw gewenste werkelijkheid waar kunt maken.

Hartelijke groet,
René Bussink
www.renesans.nl

alleen-op-de-wereld

Klik op de afbeelding en ontvang via BetaalSociaal mijn E-boek gratis.