Een advies dat je krijgt van veel businesscoaches luidt: Denk groot. Op zich ben ik het hier mee eens, want als je klein denkt, dan zijn de resultaten in 9 van de 10 gevallen ook klein. Maar toch zijn er ook mensen die klein denken / praten, maar toch hele grootse resultaten behalen. RaRa, hoe kan dat? Volgens mij heeft dit met iets anders te maken dan groot of klein denken, namelijk met groot (of klein) voelen. Je kunt namelijk nog zo groot denken, als je je diep van binnen overwegend klein voelt, dan is het eindresultaat klein. Het gevoel (dat de voedingsbron is van je overtuiging) wint het uiteindelijk altijd van je verstand. Dus wil je grootse resultaten behalen, dan zal je eerst moeten leren om (je) groots te voelen.
Maar hoe doe je dat? Je groots voelen? Het mooie is dat we dit van nature allemaal kunnen. Het probleem is alleen dat we dit gaandeweg zijn verleerd en in sommige gevallen is het er soms zelfs met harde hand uit geslagen. We hebben er zelfs gezegdes voor bedacht: “Doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg.” Of: Wie denk je wel dat je bent?” Als je zo bent opgevoed, dan moet je van goede huize komen om je als volwassene alsnog groots te gaan voelen. Het is inderdaad niet heel erg eenvoudig, maar zeker ook niet onmogelijk. Het mooie is dat de manier waarop we dit kunnen doen al bij een ieder van ons aanwezig is. En dat zijn onze emoties.
Mag jij je arrogant voelen?
Eén van de minst aantrekkelijke menselijke eigenschappen is arrogantie. De meeste mensen die ik spreek verafschuwen deze eigenschap. De reden hiervoor is duidelijk. Want wie zich arrogant gedraagt, plaatst zichzelf boven de ander. En als dat gebeurt is het logisch dat andere mensen tegen je zeggen: “Wie denk jij wel dat je bent?!” Meestal zeggen ze dat overigens niet rechtstreeks tegen je, want ergens zijn we ook bang voor arrogante mensen. Ze stralen namelijk uit dat ze heel veel zelfvertrouwen hebben, dus je moet zelf ook behoorlijk stevig in je schoenen staan, om iemand anders arrogant te noemen. Overigens leert de ervaring dat veel mensen die zich arrogant gedragen, zelf helemaal niet zo sterk in hun schoenen staan. Hun arrogante gedrag is juist een manier om een andere emotie niet te hoeven voelen. En die andere emotie is één van meest voorkomende én tegelijkertijd één van de best bewaarde geheimen waar heel veel (óók succesvolle) mensen mee worstelen. En dat is de emotie: “Ik voel me niet goed genoeg.”
Voel je je wel eens ‘niet goed genoeg’?
Ik ken maar weinig mensen die durven te zeggen dat ze zich (en meestal vaker dan hen lief is) niet goed genoeg voelen. Het is namelijk een emotie die je wil laten inzien dat je, op het diepste nivo, niets meer of minder bent dan stof in de wind. En dat staat natuurlijk haaks op groot denken. Dus als jij succesvol wilt zijn, dan is ‘je niet goed genoeg voelen’ het laatste dat je wilt. Dus wat we vervolgens met z’n allen doen is dit onplezierige gevoel op allerlei manieren onderdrukken. Er wordt in onze wereld miljoenen verdiend door fabrikanten van medicijnen die ons gevoel uitschakelen, maar ook door goeroes die zeggen dat ze je kunnen helpen door jou positief te leren denken. Elke zogenaamde negatieve emotie en negatieve gedachte moet uit je systeem verbannen worden, want pas als je dat is gelukt kun je groot denken en moeiteloos miljoenen euro’s verdienen en dan ben je gelukkig.
Je gevoel onderdrukken met medicijnen is in de meeste gevallen géén duurzame oplossing. En dat geldt ook voor het eindeloos herhalen van ‘positieve’ mantra’s in je hoofd. Misschien heb je het zelf ook al eens een tijdje geprobeerd om alleen maar positief te denken (of misschien ben je er op dit moment nog steeds mee bezig). En? Is het je al gelukt om grootse resultaten te behalen en nog belangrijker, ben je er gelukkiger van geworden? Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat mensen die hiermee bezig zijn (of nog zijn geweest), uiteindelijk behoorlijk gedesillusioneerd raken, omdat het ze maar niet lukt om met ‘positief denken’ een bevredigend resultaat te behalen, met als gevolg dat ze zich (je raadt het al) nog meer ‘niet goed genoeg voelen’ dan voor die tijd. Vaak zien ze vervolgens geen andere oplossing dan (opnieuw) medicijnen gebruiken om hun gevoel te onderdrukken (of zelfs drugs). Maar wat je nu waarschijnlijk nog niet weet, is dat er een veel effectievere manier is om deze vicieuze cirkel te doorbreken en het mooie is dat ieder mens dat van nature kan (al denkt jouw verstand daar nu waarschijnlijk nog heel anders over).
Voel jij je groot of voel jij je klein?
Het klinkt misschien vreemd, maar er is géén fout antwoord op bovenstaande vraag (al zullen we eerder genegen zijn om te antwoorden dat we ons groot voelen). Het probleem is de vraag zelf. We zijn namelijk van kindsafaan opgevoed met ‘goed of fout’. “Doe maar normaal, dan doe je gek genoeg”, is goed en “Je arrogant gedragen tegenover een ouder (bijvoorbeeld een opvoeder, leraar, leidinggevende, pastor, dokter etc.)’ is fout. Maar dat is niet het werkelijke probleem. De oorzaak zit hem namelijk niet in het gedrag zelf (al is dit meestal wel het enige dat we kunnen waarnemen en daarom denken we dat het gedrag het probleem is), maar de werkelijke oorzaak heeft te maken met ons gevoel. Of beter gezegd, het onderdrukken daarvan. En zolang we ons niet bewust zijn van dit mechanisme, overkomt het ons. Het onderdrukken van ‘je niet goed genoeg voelen’ én het onderdrukken van ‘je arrogant voelen’, zorgt ervoor dat hoe (positief of negatief) je ook denkt, er niets wezenlijks in jezelf kan veranderen. En dat blijft zo totdat je weet wat jouw gevoel jou eigenlijk wil zeggen.
Helaas hebben we het vak gevoelskunde nooit op school gehad en ook het leven van alle dag geeft ons zelden het goede voorbeeld, althans we zien het niet. In die zin is het net alsof we allemaal tegen elkaar in een (voor ons) vreemde taal spreken en tegelijkertijd doen we net alsof we die taal verstaan. En omdat iedereen dat doet, vinden we het nog ‘normaal’ ook. Maar ja, durf jij als volwassene toe te geven dat jij daar nog steeds aan meedoet? Ik hoop van harte dat dit zo is, want zolang je niet bereid bent om jouw gevoel het voordeel van de twijfel te geven, zal je vast blijven zitten in een vicieuze cirkel. Maar ik begrijp ook dat het best wel spannend kan zijn om iets te doen dat haaks staat op hetgeen je van kindsafaan hebt geleerd. Daar heb je best een beetje moed voor nodig.
En? Heb jij de moed?
Moed is de bereidheid om bang te zijn en het toch te doen, dus ik hoop van harte dat je de moed kunt vinden om een stap in de goede richting te zetten en in het bijzonder dat jij durft toe te geven dat jij je soms ook wel eens (stiekem) een beetje ‘niet goed genoeg voelt’. In dat geval is een eerste kleine stap die je vandaag al kunt zetten, het downloaden van mijn E-boek. Het is helemaal gratis, maar als je er serieus mee aan de slag gaat, beloof ik je dat het zeker niet voor niets zal zijn.
Als jij durft toe te geven dat jij je behoorlijk vaak ‘niet goed genoeg voelt’, dan nodig ik jou uit om een iets grotere stap te zetten, want dan is er direct veel meer winst te behalen. In dat geval zou ik kiezen voor het online ‘RestartYourLife’ Coachprogramma. Dit online coachprogramma is uitermate geschikt om zelfstandig mee aan de slag en helpt je om ‘de sleutel naar succes’ in jezelf te vinden.
Ik hoop van harte dat jij (mede door dit blogbericht) inziet dat het nog steeds mogelijk is om het leven te creëren waar jij blij van wordt, maar dat dit niet persé het leven hoeft te zijn waarover jij (nu nog) groot denkt. Dus als jij wilt ontdekken wat vanuit jouw gevoel wilt ontstaan, dan ik zie er naar uit om je binnenkort te ont-moeten. En als je hierover met mij persoonlijk van gedachten wilt wisselen, plan dan gerust een gratis telefonisch gesprek in via mijn online agenda. Ik help je graag om een stapje dichter bij jouw gevoel te komen.
Hartelijke groet,
René Bussink
Coach & Sparringpartner voor moedige mensen