In de huidige tijd lijkt het wel alsof met z’n allen in een soort (macht)strijd zijn verwikkeld. Een gesprek is al snel geen gesprek meer, maar een (macht)strijd gebaseerd op de uitwisseling van zogenaamde feiten. Het lijkt wel of we steeds meer overtuigd zijn van ons eigen ‘waarheid’ en niet meer openstaan voor andere mogelijkheden. En als een dergelijk ‘gesprek’ dan vastloopt, dan roepen we gefrustreerd dat die ander ‘normaal moet doen’ (waarop die ander dan weer reageert dat die ander zelf normaal moet doen).

Wat is normaal?

Bijna niemand zal precies hetzelfde antwoord geven op deze vraag en daarom is het zinvol om de betekenis van het woord “normaal” eerst te bepalen. Normaal is (volgens het woordenboek) datgene wat door de meeste mensen geaccepteerd wordt of dat wat de meeste mensen doen (zonder daarbij na te hoeven denken). Kort samengevat zou je kunnen zeggen dat iets dan gebeurt conform de norm. Wat als norm geldt, hangt vooral af van de omstandigheden en is vaak cultuurgebonden. Wat de één dus als normaal beschouwd kan voor een ander abnormaal zijn.

Wil jij je graag gezien, gehoord en geliefd voelen?

Gelet op bovenstaande zou je je kunnen afvragen of de omstandigheden en/of de cultuur waarin we momenteel leven de ‘oorzaak’ zijn voor deze strijd. Er verandert tegenwoordig zoveel in ons leven dat we niet meer kunnen bouwen op de normen die vroeger bij onze ‘westerse’ cultuur pasten. We zijn met z’n allen op zoek naar nieuwe ‘normen’ die bij onze ‘nieuwe’ cultuur passen, maar dit proces verloopt met hotten en stoten. Het probleem is (mijns inziens:-) dat we niet diep genoeg terug gaan naar de onderliggende waarden die ten grondslag liggen aan onze normen. Een belangrijke (universele) waarde is dat ieder mens ‘zich gezien, gehoord en geliefd’ wil voelen. Bedenk je maar eens hoe jouw leven eruit zou zien als je zou (moeten) samenleven met mensen die het allemaal met je oneens zijn. Wat jij ook vindt, niemand is het met je eens. Zou je daar gelukkig van worden? Zeer waarschijnlijk niet, want de mens heeft (van nature) de behoefte om zich gezien, gehoord en geliefd te voelen. Een effectieve manier om dit te bewerkstelligen is door onszelf weer bewust te maken van deze universele waarde, zodat we gaan inzien dat ‘uiterlijke verschillen’ niets meer of minder zijn dan ‘uiterlijke’ verschillen.

In welke wereld zou jij het liefst willen leven?

Het gaat er dus om dat we gezamenlijk ‘nieuwe’ normen maken die passen bij onze ‘nieuwe’ cultuur en die gebaseerd zijn op deze universele waarde. Want wees eens eerlijk. Als jij zou mogen kiezen, zou je dan willen wonen in een land waar jij gezien, gehoord en geliefd voelt (of woon je liever in een land waar je maar beter je mond kunt houden)? En als je nog een keer zou mogen kiezen, zou je dan willen werken bij een bedrijf waar jij gezien, gehoord en geliefd voelt (of werk je liever bij een bedrijf waar je gewoon moet doen wat de baas zegt)? En als je nog een keer mocht kiezen, zou je dan een relatie willen hebben met iemand door wie jij je gezien, gehoord en geliefd voelt (of zou je liever samenleven met iemand die jouw basisbehoeften negeert)?

Wat vind jij normaal?

Waarschijnlijk kies je voor een land, een bedrijf en een relatie waar jij je gezien, gehoord en geliefd voelt! Maar dat vraagt ook iets van jou! Je kunt namelijk niet verwachten dat alles en iedereen zich aan jouw ‘normen’ aanpast, zonder dat je er eerst voor zorgt dat die ander zich gezien, gehoord en geliefd voelt. Dus als jij vanaf nu ‘écht normaal’ wilt doen, dan nodig ik jou van harte uit om eerst aandacht te besteden aan deze universele waarde en jouw gedrag hieromtrent te toetsen in relatie tot jouw landgenoten, jouw collega’s, jouw partner en/of kinderen.

Vind je dit lastig? Of vind je dat eerst die ander maar zijn normen moet veranderen? Of vind jij dat eerst die ander maar eens ‘normaal’ moet doen? Weet dan dat er pas iets verandert in jouw leven als jij ‘iets’ verandert. Als jij dit diep van binnen wel weet, dan nodig ik jou van harte uit om hiermee aan de slag te gaan. Natuurlijk is dat best een beetje spannend, dus daar heb je wel een beetje moed voor nodig.

En? Heb jij de moed?

Durf jij jouw ‘aangeleerde’ normen onder de loep te nemen en met een open vizier te onderzoeken wat ervoor nodig is om je gezien, gehoord en geliefd te voelen? Zet dan nu de eerste stap en vraag direct mijn gratis E-boek aan en ontdek zelf hoe je inzicht kunt krijgen in dat ‘iets’ wat je daarvoor nodig hebt.

Ik wens je alvast heel veel leesplezier en mooie inzichten toe en hopelijk durf je daarna ook de vervolgstap te zetten, zodat jij ook het verschil kunt gaan ervaren in jouw leven en daardoor een voorbeeld bent voor alle anderen die jou dierbaar zijn (en misschien zelf voor degenen die je daar nu nog niet onder schaart). In ieder geval wens ik jou toe dat jij je gezien, gehoord en geliefd voelt (of binnenkort gaat voelen) en dat jij ervoor kiest om dit ook anderen te gunnen, want hoe meer mensen zich gezien, gehoord en geliefd voelen, hoe sneller ons leven weer écht normaal wordt.

Hartelijke groet,

René Bussink

Coach & Sparringpartner voor moedige mensen