Een keuze die je gelukkiger maakt

Het is alweer een tijdje geleden dat ik voor mezelf ben begonnen. Een keuze waar ik nog geen dag spijt van heb gehad, maar dat betekent niet dat het allemaal van een leien dakje is gegaan.

Ik kan me nog wel herinneren dat mensen in mijn omgeving mij vroegen of ik me wel helemaal fris voelde. Deze vraag kun je letterlijk beantwoorden door te zeggen: “Ja hoor, ik heb me vanochtend nog gedoucht,” maar de strekking van deze uitspraak is natuurlijk figuurlijk bedoeld met als strekking: “Voel jij je wel goed bij je hoofd?”

Wie is verantwoordelijk voor jouw geluk?

De reden voor deze uitspraak was best logisch, want ik had een goede baan in loondienst en had (bezat) alles wat een ‘normaal’ mens zich maar kan wensen. Toch was er iets dat ik miste. Iets dat ik destijds buiten mezelf zocht. Ik vond namelijk dat het (primair) de verantwoordelijkheid van mijn werkgever was, dat ik me gelukkig voelde. Impliciet was ik van mening dat ik in ruil voor mijn vrijheid, het recht had dit van mijn werkgever te verlangen.

Maar het woord ‘werkgever’ omschrijft precies wat het is, namelijk een ‘gever van werk’. En ik ruil voor mijn ‘werk’, ‘geeft’ (betaalt) de werkgever mij geld, waardoor ik (tenminste in de resterende tijd) gelukkig kon zijn (of niet natuurlijk). Nu zijn er steeds meer werkgevers die hun best doen om de medewerkers het ook in werktijd naar hun zin te maken. Maar alle inspanningen ten spijt, blijkt dat dit maar zelden leidt tot duurzaam geluk.

Heb jij voldoende zelfkennis en zelfvertrouwen?

Dit komt vooral omdat veel medewerkers (en dit geldt overigens ook voor veel ondernemers) niet weten waar ze gelukkig van worden. En als ze dit wel weten, dan geloven ze niet dat dit voldoende is om daarmee succesvol te zijn. Gesprekken die ik in mijn coachpraktijk voer met mijn coachees gaan meestal over deze twee vragen. Het gaat in essentie om jezelf (leren) kennen en jezelf (leren) vertrouwen. Dit is wat het leven inhoudt. Leven is leren.

Welke kansen biedt het leven jou?

Jezelf ontwikkelen vormt de basis van een gelukkig én succesvol leven. Sommige mensen kunnen dit van nature. Althans, zo lijkt het. In de praktijk blijkt echter dat we het allemaal van nature kunnen, omdat dit de basis is van ons mens-zijn. Je wordt ermee geboren. Het verschil is dat de ene mens ’toevallig’ in vruchtbare grond is beland en de ander ’toevallig’ in minder vruchtbare grond. Als je in minder vruchtbare grond bent beland, dan is het lastiger, maar zeker niet onmogelijk om jezelf te ontwikkelen. Het leven biedt je namelijk constant kansen. De hamvraag is alleen; herken je deze kansen en zo ja, durf je er iets mee te doen?

Als ik deze vragen voor mezelf beantwoord, dan herkende ik zeker de kansen die het leven mij bood, maar de vraag ‘of ik me wel helemaal fris voelde’, hield me tegen. Totdat ik me realiseerde dat er maar één persoon in de hele wereld is die verantwoordelijk is voor mijn geluk en dat ben ………………………..ik zelf!

Claim jij jouw geboorterecht?

Het leven bood mij ook zo’n kans. Ik kan me herinneren dat ik naar een liedje luisterde van Mark Knopfler (Sailing to Philadelphia). De tekst ‘It was my fate from birth, to make my mark upon the earth’ sloeg bij mij in als een bom. Opeens realiseerde ik me dat het mijn lot is, of beter gezegd mijn geboorterecht, om mijn stempel te drukken op deze aarde. Wat insloeg als een bom, was het inzicht dat ik de enige ben die dat kan. Ik ben namelijk de enige die ‘mijn stempel’ kan drukken. En wat ik al die tijd probeerde te doen was mijn werkgever ‘vragen’ om mijn stempel te drukken. Maar de enige stempel die mijn werkgever kan drukken, is zijn eigen stempel.

Als de stempel die jouw werkgever wil drukken, grotendeels overeenkomt met jouw stempel, dan kun je jouw werk behoorlijk lang volhouden. Zeker als je in jouw werk succesvol bent. Komt de stempel die jouw werkgever drukt echter voor een aanzienlijk deel niet overeen met jouw stempel, dan zal de pijn (vroeg of laat) zo groot worden dat je niet anders kunt dan kiezen voor jouw eigen stempel.

Wil jij jouw stempel drukken?

Als jij aan alles voelt dat het voor jou het juiste moment is om jouw stempel te drukken, plan dan nu een gesprek, want ik gun jou van harte dat jij ook het leven leeft waar jij écht blij van wordt en dat je wordt herinnerd om wie je écht bent.

Ik zie er naar uit om je te ont-moeten.

Hartelijke groet,

René Bussink