Hoe ingewikkeld ben jij?

Tegenwoordig besteden we steeds meer tijd aan zelfontwikkeling. Persoonlijk vind ik dit een goede ontwikkeling, want de ervaring leert dat hoe verder jij je hebt ontwikkeld, hoe gelukkiger je je voelt. Maar hoe doe je dat, jezelf ontwikkelen? Een belangrijke voorwaarde voor zelfontwikkeling is zelfkennis. Door zelfkennis en zelfreflectie ontstaat zelfinzicht en hierdoor ben je in staat om te zien dat je jezelf hebt ‘ingewikkeld’. Voordat je aan de slag kunt met jezelf ont-wikkelen, helpt het als je bewust bent dát jij jezelf (veelal onbewust) hebt ingewikkeld.

Waarom wikkelen we onszelf in?

Jezelf inwikkelen is in wezen een manier om je-Zelf te beschermen. Denk hierbij maar aan het verbinden van een wond. Om de wond te beschermen plak je een pleister op de wond of (als de wond groter is) wikkel je verband om de wond. Als de wond is genezen dan haal je de pleister of het verband er weer af. Ons lichaam geneest zichzelf en niemand plakt nog een pleister op een plek als het wondje volledig is genezen.

Als het ons fysieke lichaam betreft vinden we het heel normaal om de pleister te verwijderen als het wondje genezen is, maar als het ons emotionele lichaam betreft, dan laten we het verband liever zitten. Sterker nog, hoe erger de pijn die we voelen, hoe meer we ons inwikkelen.

Welke emotionele pijn heb jij ingewikkeld?

De belangrijkste reden is dat we zijn gaan geloven dat emotionele pijn niet vanzelf overgaat. Een bekende uitspraak luidt dat de tijd weliswaar alle wonden geneest, maar we hebben niet geleerd wat we zelf kunnen doen, anders dan ‘de tijd’ lijdzaam uitzitten. Als mens kunnen we heel veel pijn verdragen, zolang we er vertrouwen in hebben dat de pijn binnen afzienbare tijd opgelost wordt. Als we pijn ervaren waarvan we niet weten hoe lang het duurt, zorgen onze gedachten over deze pijn ervoor dat de pijn alleen maar toeneemt. En als reactie hierop gaan we ons steeds verder inwikkelen, om ons te beschermen tegen deze pijn.

Durf jij jezelf te ontwikkelen?

Op een gegeven moment hebben we ons zover ingewikkeld, dat we helemaal niet meer weten wat we voelen. We weten niet meer het verschil tussen de oorspronkelijke emotionele pijn of de pijn die wordt veroorzaakt door de vele lagen verband waarmee we ons hebben ingewikkeld. Op zo’n moment helpt het alleen nog om (steeds zwaardere) pijnstillers te gebruiken om ons leven nog enigszins dragelijk te maken.

Totdat er een moment komt dat deze aanpak ook niet meer werkt. Je wordt vaker ziek, gaat richting een burn-out, je voelt je niet meer gelukkig of lichtelijk depressief en geleidelijk heb je het idee dat je vastloopt en kun je voor je gevoel niet meer voor- of achteruit. Je leeft niet meer écht. Je wordt geleefd.

De signalen van je lichaam herkennen

Je weet diep van binnen dat er nog maar één uitweg is en dat is jezelf ontwikkelen. Als mens krijgen we dagelijks signalen van ons lichaam die ervoor bedoeld zijn om ons uit te nodigen om onszelf te ontwikkelen. Bij zelfontwikkeling gaat het erom dat je deze signalen leert herkennen en dat je weet wat je ermee kunt doen.

Mijn aanbod

Door alleen deze blog te lezen verandert er in essentie niets. Als je jezelf wilt ontwikkelen, dan weet je dat je met jezelf aan de slag moet. Dit betekent niet dat je het helemaal alleen hoeft te doen. Sterker nog, jezelf ontwikkelen gaat sneller als iemand je helpt en ondersteunt. Daarom bied ik je aan om het samen te doen. Niet alleen door jou te laten ervaren dát het werkt, maar vooral door jou te leren hóe het werkt.

Het resultaat

Het resultaat is dat jij jezelf beter leert kennen en inzicht krijgt hoe je jezelf kunt ontwikkelen. En door het daadwerkelijk te doen zul je stap voor stap ontdekken wie jij écht bent, zodat je het leven kunt creëren waarmee jij van grote waarde kun zijn voor jezelf en jouw omgeving.

Wil jij jezelf ontwikkelen? Zet dan de eerste stap en meld je aan voor een gratis adviesgesprek.

Ik zie er naar uit om je te ont-moeten.

Hartelijke groet,

René Bussink