Is duurzame inzetbaarheid echt een luxe product?

Nog niet zo heel lang geleden, toen alles nog ‘normaal’ was, dachten we dat duurzame inzetbaarheid een luxe product was.

Ondertussen zijn we keihard ingehaald door de nieuwe werkelijkheid waar we met z’n allen in beland zijn. De omstandigheden hebben ons gedwongen tot een mindshift. En wat blijkt? Het kan wél!

Denk maar aan iets zoals ’thuis werken’ dat voorheen niet kon (of slechts mondjesmaat). Vandaag de dag is het ‘het nieuwe normaal’.

Blijkbaar zijn we als mens tot veel meer in staat dan we bereid zijn te geloven. De argumenten waarom iets niet kan, zijn een bevestiging van ons gelijk, totdat door (dwingende) omstandigheden het tegendeel wordt bewezen. Maar juist door het ‘niet zeker weten’, ontstaat er ruimte voor iets nieuws.

Ben jij bang voor jouw eigen-wijsheid?

Het grootste gevaar hiervan is dat je iets ‘nieuws’ gaat proberen dat (volgens anderen) gedoemd is om te mislukken. Voor veel mensen is dit al voldoende reden om het maar niet te proberen. Maar als jij je durft open te stellen voor het ‘niet weten’, dan biedt dit juist de grootste kans om iets nieuws en waardevols te ontdekken. Dit vraagt wel om een open vizier. Niet alleen naar buiten toe, maar vooral naar binnen. In contact treden met jouw gevoel, jouw eigen-wijsheid, jouw innerlijk weten.

De reis naar binnen is essentieel als je ‘duurzaam inzetbaar’ wilt blijven. Het gaat dan in essentie niet om de vraag of jij je huidige baan kunt behouden (als je die nog hebt), maar juist wat er voor jou écht toe doet. Deze bijzondere tijd nodigt jou uit om hiermee aan de slag te gaan.

Moed is de bereidheid om bang te zijn

Of heb jij een goede reden om het niet te doen? Bijvoorbeeld dat het (volgens de algemeen geldende opvattingen) toch gedoemd is om te mislukken. Het bijzondere is wel dat degene die dit zeggen, het zelf vaak nog nooit hebben geprobeerd. En door jou bang te maken zorgen ze ervoor dat jij het ook niet gaat doen, zodat we met z’n allen ons gelijk bevestigen.

Dus ja, wat ga je doen? Als jij deze crisis als een kans ziet en je hebt de moed om ermee aan de slag te gaan, dan zie ik er naar uit om jou te ontmoeten. Want ik gun jou ook een mindshift. En geen ‘gewone’ mindshift, maar een mindshift op zielsnivo, zodat je gaat zien én ervaren wat je diep van binnen altijd al hebt geweten.

Heb jij de moed?

Uiteindelijk komt het altijd weer aan op dezelfde vraag: “Heb jij de moed?” De moed om de eerste stap te zetten.

Ik ben er klaar voor! Jij ook?

Hartelijke groet,

René Bussink