Bijna iedereen kent wel het spreekwoord: “Eerst zien, dan geloven.” Als iemand dit zegt, dan betekent dit meestal dat de betreffende persoon openlijk twijfelt aan hetgeen een ander tegen hem of haar zegt. De ander daagt je dan als het ware uit om met bewijzen te komen. En pas als het jou is gelukt om de ander ook datgene waarin jij gelooft te laten zien, bestaat er een kans dat hij of zij overtuigd raakt. En als vervolgens steeds meer mensen ‘het’ gaan zien en hetzelfde geloven, is er een moment waarop een nieuwe ‘waarheid’ is geboren. Want als al die mensen in hetzelfde geloven, dan moet het wel waar zijn. Toch?

Het bewustwordingsproces

Maar wat gebeurt er als iemand ons wil laten geloven dat er nog een andere ‘waarheid’ bestaat. Precies, we dagen deze persoon uit om met bewijzen te komen zodat we ook zelf kunnen zien of het waar is. En hoe meer mensen vervolgens in deze ‘nieuwe’ waarheid gaan geloven, hoe sterker deze nieuwe waarheid wordt. Je zou dit het bewustwordingsproces van de mensheid kunnen noemen. Zolang we open blijven staan voor nieuwe waarheden, zullen er nieuwe waarheden worden ontdekt.

Jouw waarheid ontdekken

Is deze waarheid ook jouw waarheid?

Maar is deze waarheid ook jouw waarheid? Deze vraag kan iedereen in essentie alleen zelf beantwoorden. Maar wat is hiervoor nodig? Het ontdekken van jouw waarheid vraagt om een mindshift. En niet zomaar een mindshift, maar een mindshift op zielsnivo. In plaats van ‘eerst zien, dan geloven’, zul jij moeten kiezen voor ‘eerst geloven, dan zien.’ Hier heb je moed voor nodig. Je weet namelijk niet op voorhand zeker waar je terecht komt. Voor het ervaren van een mindshift op zielsnivo gaat het erom om op jezelf te durven vertrouwen.

Het ego en vragen

Tegelijkertijd stelt je ego allerlei vragen: “Waar moet ik dan in geloven? En hoe weet ik dan dat wat ik geloof waar is? Kan iemand garanties geven?” Voor veel mensen is daarom een mindshift op zielsnivo nog een brug te ver. Want de angst dat je voor gek wordt versleten en alleen komt te staan, weerhoudt velen ervan om ermee aan de slag te gaan. Veel mensen nemen daarom liever datgene wat de meeste andere mensen ook geloven, voor waar aan. Dat is veel veiliger. En ook helemaal niet zo vreemd. We worden allemaal vanaf het moment dat we worden geboren al opgevoed op basis van de geldende normen en waarden. De waarheid wordt ons min of meer met de paplepel ingegoten en je moet wel van hele goede huize komen als jij je aan deze waarheid wilt ontworstelen.

De sprong wagen

Toch zijn er steeds meer mensen voor wie het knagende gevoel zo sterk wordt, dat ze de sprong wagen. Voor deze mensen ben ik beschikbaar als gids. Een gids die je kan helpen om jou naar jouw bron te leiden. Maar zoals een ander spreekwoord zegt: “Je kunt een paard wel naar de bron leiden, maar niet dwingen om te drinken.” Dit betekent dat het jouw verantwoordelijkheid is én blijft om jouw waarheid te ontvangen en jouw leven te leven. Maar als jij er klaar voor bent, dan help ik je graag.

Hartelijke groet,
René Bussink
www.renesans.nl

Faith is taking the first step

Klik op de afbeelding en ontvang via BetaalSociaal mijn E-boek gratis .