Veel mensen zeggen niets liever te willen dan gewoon gelukkig zijn. Als ik ze dan vraag of ze bereid zijn om nooit meer gelijk te willen hebben, dan wordt het vaak even stil. “Hoe bedoel je dat?”, vragen ze me dan. Ik vertel ze dan dat gelijk willen hebben én gelukkig zijn elkaar niet zo goed verdragen. Dit is ook wel logisch, want als iemand gelijk heeft, dan betekent dit dat een ander geen gelijk heeft. Tenzij we het allemaal met elkaar eens zijn of beter gezegd, we allemaal één zijn.

De rol van het ego

Ego versus ziel

Zolang we nog worden geregeerd door ons ego zal dit niet gaan lukken. Want gelijk willen hebben is een egokwestie. In tegenstelling tot gelukkig zijn, want dat is een zielskwestie. Kortom: Zolang het ego nog de baas is, zal je nooit écht gelukkig zijn. Althans je zult niet eerder gelukkig zijn totdat iedereen jou gelijk geeft, hetgeen een kansloze strijd is. Want iedereen komt zo nu en dan mensen tegen die het niet met je eens zijn. Voor ons ego is er dan direct werk aan de winkel, want als deze ene persoon het niet met ons eens is, dan ondermijnt dit de mogelijkheid om gelukkig te zijn. Althans dat is de overtuiging van het ego. Het ego gaat direct de strijd aan. Een strijd op ‘leven en dood’ en het ego zal net zo lang doorvechten totdat het letterlijk overlijdt (of figuurlijk overlijdt door zich volledig af te sluiten van de aardse realiteit) of totdat het ego tot inzicht komt. Voordat het ego tot inzicht kan komen, zal het zich bewust moeten zijn dat gelijk willen hebben om gelukkig te kunnen zijn een illusie is. Dit is een bewustwordingsproces dat jaren kan duren en in sommige gevallen zelfs talloze levens.

Het bewustwordingsproces

Wat is het doel van het leven?

Bewustwording is het proces dat we als mensen op aarde doorlopen. Dit noemen we ook wel het ‘leven’. Als je je dus afvraagt wat het doel van het leven is, dan is het antwoord heel eenvoudig, namelijk volledig bewustzijn. Bewustzijn waarvan? Bewust zijn dat je niet afgescheiden bent! Je bent Al-Eén. Totdat je dit Al-Eén-Bewustzijn bent, zul je hieraan worden herinnerd door een diep knagend gevoel van afgescheiden zijn. Dit gevoel duwt ons als het ware als vanzelf in de juiste richting. Hiervoor hoef je feitelijk niets te doen. Hoe meer ‘ego-gedachten’, hoe meer je je innerlijk verzet tegen dit gevoel en hoe harder je jezelf tegenwerkt. En omgekeerd: Hoe minder ‘ego-gedachten’, hoe minder innerlijk verzet en hoe natuurlijker het bewustwordingsproces verloopt. De oplossing is simpel: Go with the flow!

De staat van flow

Wat is flow?

De meeste mensen herkennen dit gevoel. Als je in the flow zit, dan denk je niet na en ben je (veelal onbewust) zielsgelukkig. Zodra je weer gaat nadenken verdwijnt het gevoel en lijkt het opeens onbereikbaar geworden.

Csikszentmihallyi heeft een prachtig boek geschreven over flow en hij definieert flow als volgt: “Het proces van totale betrokkenheid bij het leven, waarbij spontaan creativiteit en genot ontstaat, de staat van optimale ervaring”.

Hoe ervaar je meer flow?

Tips voor meer geluk

Wil je je dus vaker gelukkig voelen, ga dan iets ‘doen’ waarbij je niet (bewust) hoeft na te denken. Dit klinkt misschien eenvoudig, maar zolang je ego er niet in gelooft, lijkt het alsof je aan het vechten bent tegen de bierkaai. Diep van binnen weet je het, maar de weg alleen bewandelen is niet eenvoudig. Wil jij meer flow ervaren, dan ben ik als creatiecoach beschikbaar als jouw gids tijdens dit bewustwordingsproces. Laat het me gerust weten al je er klaar voor bent, want ik help je graag.

Wil je direct aan de slag of wellicht eerst nog meer informatie, stuur me dan een berichtje via info@renesans.nl.

Hartelijke groet,
René Bussink
www.renesans.nl

go-with-the-flow

Klik op de afbeelding en ontvang via BetaalSociaal mijn E-boek gratis.