Wanneer heb je voor het laatst niets gedaan? En mediteren dan?

Wanneer heb je voor het laatst 10 minuten niets gedaan? Niet werken, niet sporten, niet praten, niet nadenken over het verleden of plannen maken voor de toekomst. Gewoon helemaal niets. Volledig ontspannen en toch volledig bewust.

Voor veel mensen mensen is dit iets onmogelijks. We zijn, zoals Herman van Veen zo pakkend samenvatte, constant druk met rennen, springen, vliegen, vallen, opstaan en weer doorgaan. Waarom is constant in beweging zijn toch zo belangrijk voor ons? Volgens mij komt dit omdat we ‘niets doen’ associëren met ‘verspilde tijd’. Een wijs mens zou ooit: “Ik moet vandaag nog zoveel doen, dat ik nog minstens 1 uur moet mediteren.” Deze uitspraak lijkt een paradox, een schijnbare tegenstelling. Want hoe kun je nu een uur gaan mediteren (dus niets doen), terwijl je juist nog zoveel moet doen?

De paradox van meditatie

Deze paradox omvat echter een hele belangrijke levensles. Er is namelijk altijd heel veel te doen. Het werk is nooit af! In de westerse wereld hebben we hiervoor ‘een oplossing’ bedacht. Timemanagement. In een cursus timemanagement leer je ‘hoe je nog meer kunt doen in minder tijd’. Je maakt een prioriteitenlijstje Kwadrant belangrijk-urgenten je conformeert jezelf om je hieraan te houden. Het schema hiernaast kan je hierbij zeker van dienst zijn, maar de praktijk is weerbarstig. Mediteren zit (althans voor mij) in het tweede kwadrant; belangrijk, maar niet urgent. Je tijd besteden aan zaken die belangrijk, maar niet urgent zijn (zoals mediteren), voelt voor veel mensen als tijdverspilling. Je doet tijdens het mediteren namelijk niets, terwijl er nog genoeg op je ’to do’ lijstje staat. De meeste mensen hebben de neiging om eerst verder te gaan met het ’to do’ lijstje en nemen zich voor om op een later tijdstip van de rust te gaan genieten. Maar wat is later? Later bestaat niet écht! Het is een illussie. Het is net zoiets als tegen jezelf zeggen: “Eerst nog even dit doen en dan word ik gelukkig.”

Bewustwording en het doorbreken van patronen

Bewustwording van het nu

Hoe kun je dit patroon doorbreken? Dit begint met bewustwording. Je bewust worden dat je alleen nu gelukkig kunt zijn. Alleen nu, in dit moment, kun je je gelukkig voelen. Pas als je dit inzicht hebt ontvangen, kun je ervoor kiezen om er ook naar te handelen. En pas als je er naar handelt, ga je ervaren dat het werkt. En als je hebt ervaren dat het werkt, zul je er bewust voor blijven kiezen om regelmatig tijd te nemen om te mediteren. Zelfs als je denkt dat je nog heel veel te doen hebt. Als je dit doet, dan zul je ervaren dat mediteren géén verspilde tijd is. Tijdens een meditatie word je je namelijk (weer) bewust van de dingen in je leven die écht belangrijk voor je zijn. Je dit ‘herinneren’ zorgt ervoor dat je na een meditatie je aandacht juist weer gaat richten op de dingen die jij écht belangrijke vindt en je veel gemakkelijker kunt kiezen om geen tijd meer te verspillen aan zaken die helemaal niet belangrijk voor je zijn.

Maak een keuze

Nu je dit gelezen hebt, sta je voor een belangrijke keuze. Of deze keuze urgent is of niet urgent bepaal jezelf. Als jij het urgent vindt, plan dan nu een gratis online gesprek. Ik help je graag.

P.S.: Wil je het voorlopig nog even aanzien, kopieer dan deze tekst in jouw digitale agenda over 6 maanden vanaf vandaag en neem jezelf nu alvast voor om alsnog contact op te nemen als je over 6 maanden vanaf nu nog geen verbetering in jouw ‘State of Mind’ hebt ervaren. Vind je dit ook niets, dan resteert alleen nog ‘deleten’, want gelukkig zijn kun je ‘helaas’ niet delegeren.

Hartelijke groet,
René Bussink
www.renesans.nl

Time to Meditate