Terugkijken en reflecteren

Het einde van het jaar is een mooie tijd om eens terug te kijken en stil te staan bij alles wat je het afgelopen jaar hebt beleefd. Op zulke momenten zou je ook voor jezelf kunnen concluderen dat je misschien wel ergens spijt van hebt.

Wat is spijt?

Spijt is een emotie die je vertelt dat je anders had willen handelen dan je gedaan hebt, in de veronderstelling dat als je het anders had gedaan, je geen spijt had gehad.

Volgens sommige mensen is het daarom zinloos om spijt te hebben, want je kunt het verleden toch niet meer veranderen. Maar daar zit hem nu net de kneep. Want door het gevoel van spijt niet te willen ontvangen (en daar lering uit te trekken) blijven we juist het onplezierige gevoel van spijt ervaren. Of kort samengevat: Spijt verdwijnt pas als je het hebt.

Het nut van emoties

En het bijzondere is dat dit voor alle emoties geldt. Sterker nog, dat is in essentie het nut van emoties. Emoties zijn bedoeld om ons van het onplezierige gevoel te verlossen. Maar emoties die we niet willen, veroorzaken juist het onplezierige gevoel. En omdat we hebben geleerd ze niet te mogen hebben (én omdat we dat nu zelf geloven), willen we ze koste wat kost niet onder ogen zien. En zo blijven we jarenlang last houden van iets dat we in één dag hadden kunnen oplossen.

Simpel, maar niet eenvoudig

Klinkt simpel toch? Maar simpel is niet hetzelfde als eenvoudig. Je moet namelijk iets doen wat haaks staat op wat je altijd hebt geloofd. Gelukkig is de beloning groot. Je staat jezelf namelijk toe te worden wie je altijd al was. Maar dat vraagt wel om moed.

En? Heb jij de moed?

Als jij ook regelmatig het gevoel hebt dat je niet doet wat je zou willen doen, maar geen idee hebt hoe je hier verandering in kunt aanbrengen, dan nodig ik jou van harte uit voor een gratis adviesgesprek.

Het adviesgesprek is gratis, maar zeker niet voor niets. Want je zet de eerste stap naar een nieuw leven. Een leven waarbij jij, stap voor stap, ontdekt én creëert wat je écht wilt, zodat jij oprecht persoonlijk succes, een betekenisvol leven en diepgaand geluk ervaart.

En? Heb jij de moed? Dan zie ik er naar uit om jou te ont-moeten!

Hartelijke groet,

René Bussink