Heb jij last van het gevoel tekort te schieten?

Soms krijg ik wel eens het gevoel dat het volksziekte nummer 1 is: “Het gevoel tekort te schieten.” Altijd had het beter, mooier, sneller, liever, schoner, netter, rechter, korter, langer, vierkanter, ronder, etc. etc, gekund.

Heb jij hier ook wel eens last van?

Waarschijnlijk wel. Iedereen maakt in zijn of haar leven situaties mee die je emotioneel raken. Dat maakt ons mens. Iemand die geen emoties heeft bestaat niet (tenzij je aan een ‘zeldzame’ ziekte leidt). Maar er is een belangrijk verschil tussen last hebben van je emoties en je emoties herkennen, accepteren en gebruiken om jezelf te helen.

Lopen bij jou de emoties wel eens hoog op?

Veel mensen hebben vooral last van hun emoties. Dit uit zich in een bepaald gedrag. Meestal zijn we onszelf hiervan niet bewust. Een ander herkent dit gedrag vaak wel, maar heeft geen idee waarom iemand doet wat hij of zij doet. Door iemand ‘neutraal’ feedback te geven op zijn of haar gedrag, kun je een ander hiervan bewust maken. Het probleem is echter dat we de ander meestal niet ‘neutraal’ feedback kunnen geven, omdat het gedrag van de ander ons op een bepaalde manier raakt. Het gevolg is een soort kettingreactie, waarbij de emoties hoog kunnen oplopen.

Hoe omgaan met hoogoplopende emoties?

Hoe hoog de emoties ook oplopen, het ‘bijzondere’ is dat de emoties vanzelf verdwijnen. De schade die is aangericht op het moment dat de emoties hoog opliepen, kan nog wel (heel) lang na-ijlen. Het onplezierige gevoel dat deze ervaring heeft veroorzaakt blijven we namelijk met ons meedragen. En iedere vergelijkbare situatie waarmee we in de toekomst worden geconfronteerd zal (onbewust) hetzelfde onplezierige gevoel veroorzaken. Om onszelf tegen dit onplezierige gevoel te beschermen, gaan we gedrag vertonen dat erop is gericht om dergelijk ‘bedreigende’ situaties te vermijden.

Doe jij ook je stinkende best?

Maar wat is dan wel de oplossing? Als jij, voor je gevoel, regelmatig tekort schiet, dan nodig ik je uit om vanaf nu, iedere keer dat je het gevoel hebt tekort te schieten, 5 seconden stil te zijn en te voelen hoe het voelt om tekort te schieten. Voel de energie van de emotie. Gebruik geen woorden. Laat de energie van deze emotie (e-motion = energie in beweging) gewoon toe. Voel de energie stromen en word je bewust wat deze stromende energie met je doet.

Zit jouw emmer vol?

Als jij jezelf hierin herkent en als jij ‘jouw emmer wilt leegmaken’, dan nodig ik je van harte uit voor een nadere kennismaking. Het is gratis, maar niet voor niets. Want je zet de eerste stap naar een nieuw leven. Een leven waarbij jij, stap voor stap, ontdekt én creëert wat je écht wilt, zodat jij oprecht persoonlijk succes, een betekenisvol leven en diepgaand geluk ervaart.

Als je moed hebt, dan zie ik er naar uit om jou te ont-moeten!

Hartelijke groet,

René Bussink