Een veelvoorkomende droom

Zoals je wellicht weet, besteed ik tijdens gesprekken met mijn coachees veel aandacht aan emoties. De ervaring leert namelijk dat je praktische problemen prima met je verstand kunt oplossen, maar dat dit juist averechts werkt voor ‘problemen’ die er écht toe doen. Op zich ook wel logisch, want als dergelijke problemen zich eenvoudig verstandelijk lieten oplossen, dan had je dat allang gedaan. Toch is dat wat we, meestal tot in den treuren, blijven proberen.

Weet je waar ik over droomde?

Dit doet me denken aan de droom die ik vroeger regelmatig had (of beter gezegd een nachtmerrie). In mijn droom was ik heel druk bezig met het bereiken van de finish. Aan het begin kwam ik heel snel vooruit en naderde ik de finish heel snel. Maar naarmate ik dichter bij de finish kwam, ging het steeds moeizamer. En als ik dan vlak bij de finish was, moest ik ontzettend mijn best doen om nog maar een centimeter vooruit te komen. En het meest frustrerende is dat het me nooit lukte om die laatste millimeter te overbruggen, hoe hard ik ook mijn best deed. Na uren van zwoegen moest ik uiteindelijk uitgeput opgeven, waarna ik meestal volledig bezweet met een harde gil wakker schrok.

Leren luisteren naar je gevoel

Het heeft een behoorlijke tijd geduurd, voordat ik in de gaten had wat deze droom mij wilde vertellen. Ik stopte namelijk al mijn energie in een doel waarvan ik dácht dat ik deze wilde bereiken. En wat ik dácht, was wat ik van kinds af aan had geleerd, namelijk dat je hard moet werken om succesvol te worden (en dat je dan vanzelf gelukkig wordt). Opgeven was geen optie. Ik zou doorgaan totdat ik er (desnoods) dood bij zou neervallen. Kortom, ik was bang om te falen en luisterde niet naar mijn gevoel. Totdat mijn lichaam een krachtig signaal afgaf en ik voor een belangrijke keuze kwam te staan.

Wat je gevoel je wil zeggen

Gelukkig durfde ik toen wél naar mijn gevoel te luisteren. In plaats van keihard wegrennen voor mijn angst om te falen, stond ik mezelf toe om te voelen wat deze (faal)angst mij wilde zeggen. Het gaat hierbij om het vinden van de balans tussen voorzichtig zijn en moed tonen. En toen ik eenmaal de keus maakte om mijn gevoel het voordeel van de twijfel te geven, voelde ik me stoer. Opeens hoefde ik me niet langer stoer voor te doen, terwijl ik me eigenlijk faalangstig voelde. Dit was zo’n opluchting, dat ik opeens moeiteloos een beslissing durfde te nemen.

Hoe je onbewust creëert wat je niet wilt

Vaak zijn we in ons leven zo gefocust op het voorkomen van iets, dat we niet in de gaten hebben dat we daardoor juist precies datgene creëren waar we het meest bang voor zijn. Het probleem is alleen dat we het zélf niet in de gaten hebben. Het enige signaal dat we vaak krijgen is een onbestemd knagend gevoel. Maar omdat het ons niet lukt om de vinger op dit knagende gevoel te leggen en het op te lossen, blijven we doen, wat we geleerd hebben om te doen. En dat is nog harder werken (en uiteindelijk in een burn-out terechtkomen) óf het bijltje er helemaal bij neer gooien en ‘lekker’ in de slachtofferrol belanden. Beide scenario’s lijken het ‘het probleem’ op te lossen, maar beide oplossingen zijn slechts tijdelijk.

De oplossing binnen jezelf vinden

Gelukkig is er nog een ‘derde’ mogelijkheid. Alleen vraagt deze mogelijkheid om te stoppen met het zoeken van de oplossing buiten jezelf. Buiten jezelf naar de oplossing zoeken is een heilloze weg, want hoe hard je ook je best doet, hoe intelligent je ook bent, de échte oplossing vind je alleen ín jezelf. Als jij dit diep van binnen weet, dan nodig ik jou van harte uit om vandaag de eerste stap te zetten. Ik weet het, dat is doodeng. En al helemaal om het alleen te doen. Toch zal je zelf de eerste stap moeten zetten. Het enige dat jij op dit moment nodig hebt is een beetje moed. De moed om te doen wat jouw gevoel je nu spontaan ingeeft.

Heb jij de moed?

Als je op dit moment een lichte kriebel in jouw buik voelt, dan nodig ik jou van harte uit nu de eerste stap te zetten. Ik beloof je dat deze stap volledig veilig is, ook al roept jouw verstand het tegenovergestelde. Het enige dat je hoeft te doen is via deze link mijn gratis E-boek aanvragen. Je ontvangt dan direct mijn gratis E-boek met 3 vragen in jouw mailbox.

Het zijn vragen die jou willen helpen om in contact te komen met jouw gevoel. Of je dit, bepaal je helemaal zelf en vanzelfsprekend hoef je jouw antwoorden met niemand te delen. Het gaat erom dat je rustig de tijd neemt om deze vragen voor jezelf (en vanuit jezelf) te beantwoorden. That’s all.

Ik wens je alvast heel veel mooie inzichten:-)

Hartelijke groet,

René Bussink