Er zijn van die momenten waarop je jezelf de tijd gunt om eens even de balans op te maken. Voor veel mensen is de tijd tussen kerst en Oud & Nieuw hiervoor bij uitstek geschikt. Dit is een periode waarin veel mensen vrij zijn of doorwerken omdat het dan lekker rustig is op het werk. Juist hierdoor ontstaat er ruimte om terug te kijken en tegelijkertijd na te denken over de toekomst. Door het lezen van dit bericht ontdek je of jij nog op het juiste spoor zit en wat je kunt doen als dit niet (helemaal) het geval is.

Reflecteer op je werkplezierHet juiste spoor

Als jij het afgelopen jaar iedere dag met veel plezier naar je werk bent gegaan en als je de toekomst met veel enthousiasme tegemoet ziet, dan zit je wat mij betreft op het juiste spoor. Maar als jij bijna iedere dag met lood in je schoenen naar je werk bent gegaan en als je er diep van binnen helemaal klaar mee bent, dan adviseer ik je om nog even verder te lezen. Want wat doe je als jij je in deze laatste situatie herkent?

Het heft in eigen hand nemen

Het lijkt misschien eenvoudig om het heft in hand te nemen, maar in de praktijk blijkt dat behoorlijk lastig. Alle goede voornemens ten spijt, blijken we namelijk heel goed in staat om een onplezierige situatie te bagatelliseren. Dit is overigens ook een hele mooie kwaliteit, want als we direct op al onze impulsen zouden reageren, dan lopen we het risico van de regen in de drup te belanden. Maar omgekeerd geldt dat we ook zodanig kunnen verkrampen dat we alle noodsignalen negeren, met als resultaat dat we langzaam maar zeker helemaal opbranden.

Enthousiasme als sleutel tot geluk

Mensen die langzaam maar zeker opbranden herken je aan het ontbreken van enthousiasme. Zelf heb ik ook ‘mogen’ ervaren dat enthousiasme een belangrijke voorwaarde is om je écht gelukkig te voelen. Zonder enthousiasme lijkt het leven op een kunstje. Ook in mijn dagelijkse praktijk kom ik heel vaak mensen tegen die (veelal onbewust) bezig zijn met het vertonen van een kunstje. En afhankelijk van het kunstje krijgen ze hier (te) veel of (te) weinig voor betaald. Met het geld dat ze hiermee verdienen kunnen ze dan dingen gaan doen die ze zogenaamd echt leuk vinden.

De valkuil van de vicieuze cirkel

Helaas blijkt vaak dat de ‘vrije’ tijd grotendeels wordt opgeslokt door alle andere dingen die een mens ‘moet’ en ‘wil’ doen (variërend van boodschappen doen, huis schoonmaken, eten koken, gezin, familie, vrienden, sporten etc. etc.). Op basis van bovenstaande zou je, heel kort samengevat, kunnen zeggen dat veel mensen een gebrek aan (heel veel) tijd en een gebrek aan (heel veel) geld als excuus gebruiken om iets te veranderen. Ook al voelen ze zich diep van binnen ongelukkig.

Doorbreek de vicieuze cirkel

Als je niets verandert, dan beland je in een soort vicieuze cirkel, waar je zelf niet meer uitkomt. ‘Gelukkig’ geldt dit voor de meeste mensen in onze omgeving, dus dat verzacht nog enigszins het knagende gevoel dat je diep van binnen voelt. Ook ik zat gevangen in deze vicieuze cirkel, maar gelukkig heb ik ontdekt hoe je hieraan kunt ontsnappen.

Ontdek jouw enthousiasme

Mijn bewustwordingsproces, dat ik heb beschreven in mijn boek Ieder-Eén is Al-Eén, wil ik graag met jou delen. Dus als jij graag wilt ontdekken waar je nu écht enthousiast van wordt en als je het lef hebt om er zelf mee aan de slag te gaan, dan nodig ik je bij deze uit om mijn boek te lezen. Door op deze link te klikken ontvang je via BetaalSociaal gratis een digitaal exemplaar van mijn boek.

Vanzelfsprekend wil ik mijn ervaring ook graag persoonlijk met je delen. Je kunt dit doen door je aan te melden voor een gratis inzichtssessie. Ik zie er naar uit om jou te ont-moeten!

Hartelijke groet,

René Bussink

RenesanS - RestartYourLife