Word jij ook zo moe van al die mensen die maar blijven roepen dat je je dromen moet realiseren? Moe, om steeds maar weer aan al die mensen te moeten uitleggen dat het helemaal geen zin heeft om je dromen te realiseren. En ook moe, omdat je nu al jaren van de dagen schreeuwt dat al die betweters gewoon hun mond moeten houden. Als jij bovenstaande herkent, dan deel ik graag een paar tips die ervoor kunnen zorgen dat jij jouw droom nooit hoeft te realiseren. (Bron: SoChicken).

Tip 1: Ren mee in de ratrace

Oh de ratrace. Wat zijn we er gek op. Het leidt je af van de grote levensvragen terwijl je ondertussen lekker druk bent. Eindeloos rennen en vliegen, en ondertussen ‘dingetjes doen’. Dingen die nuttig lijken omdat anderen ze goedkeuren, maar die je nergens brengen. Hieronder volgen een paar tips die je helpen om in de ratrace te blijven:

 • Focus je op het vergaren van status en op succesvol zijn, en vooral: er succesvol uitzien.
 • Zorg voor een volle agenda (desnoods met lege afspraken) en blijf piekeren over onvoltooide taken.
 • Plan je weekend vol met sociale verplichtingen en blijf ondertussen oefenen om alle ballen hoog te houden. Heerlijk.

Tip 2: Houd je dromen vaag voor jezelf én anderen

Dan komt er ineens het moment dat je wordt getroffen door inspiratie. Op vakantie, onder de douche, tijdens een meditatie of gedurende een lezing. Je voelt dat er iets gebeurt van binnen. Een verlangen, een droom. Het gevoel gaat dieper dan je zucht naar ‘lekkers’ of je begeerte naar de nieuwste iPhone. Het voelt alsof je er iets mee moet. Alsof iets je roept. Helaas kun je niet altijd voorkomen dat je inspiratie ervaart, maar wanneer je snel handelt kun je er wel voorkomen dat dit soort inspiratie zich nestelt in je hart. Hieronder volgen een paar tips waarmee je het gevoel van inspiratie kunt laten verdwijnen:

 • Negeer het gevoel en leid jezelf af, dan waait het gevoel van inspiratie vanzelf over.
 • Zoek zo snel mogelijk contact met mensen die altijd klagen en vraag ze hoe dat zo is gekomen.
 • Ga een soap kijken of een uurtje zappen. Surfen op internet, zonder dat je gericht zoekt, helpt ook goed.

Tip 3: Stap in de slachtofferrol

Geloof dat je waardeloos bent. Dat een fantastisch leven alleen is weggelegd voor andere mensen. Dit helpt je beter verankerd te blijven in de ratrace en minder te vertrouwen op je gevoel. Dan kun je een slachtoffer zijn, en dat is veel fijner omdat je dan geen verantwoordelijkheid hoeft te nemen over je leven. Hieronder volgen een paar tips waarmee je dit kunt bereiken:

 • Hou jezelf klein en weerloos, zodat je minder snel grote dromen zult krijgen voor de toekomst.
 • Zie overal beren op de weg, want dat maakt je lekker angstig. En angst is de perfecte emotie om je te verlammen.
 • Vul je hoofd met allerlei nare gedachten en je mond met negatieve woorden. Dit zorgt ervoor dat iedereen die jou zou kunnen helpen, zich de moeite liever bespaart.

Tip 4: Stop met het helpen van anderen

Wil je toch iets doen met je tijd? Richt dan al je aandacht op het vermijden van helpen van anderen. Waarom? Omdat anderen helpen het ongewenste gevoel van voldoening oproept. Spendeer daarom al je vrije tijd aan consumeren. Mocht je onverhoopt geen inspiratie meer hebben, loop dan eens door je huis heen en vraag jezelf af:

 • Welke dingen kan ik weggooien en vervangen voor iets nieuwers/mooiers/duurders?
 • Hoe kan ik ervoor zorgen dat mensen het idee hebben dat ik rijk en succesvol ben? Hoe vergroot ik mijn status?
 • Blijf shoppen, zowel online als offline. Ga eindeloos vergelijken, de beste deals vinden en je er helemaal in verliezen. Op die manier voorkom je dat je iets bijdraagt of iemand helpt. En het fijne is dat je kunt leven met de illusie van voldoening en dat je dat knagende gevoel in ieder geval weer (tijdelijk) het zwijgen hebt opgelegd.

Tip 5: Blijf uitstelgedrag vertonen

Soms zijn dromen hardnekkig. Ze blijven naar boven drijven, hoezeer je ook je best doet om ze weg te drukken. Merk je dat er zich dromen stiekem op je takenlijst hebben gewurmd? Vertoon dan uitstelgedrag. Want uitstelgedrag is je laatste hoop wanneer je je droom écht niet kunt onderdrukken. Als deze horde valt is je droom gerealiseerd voor je het weet en zal je gevoel van leegte verdwijnen. Neem deze stap dus absoluut serieus als je wilt voorkomen dat je leven betekenis krijgt. Hieronder vind je een paar tips hoe je jouw uitstelgedrag kunt stimuleren:

 • Maak je droom groot en overweldigend. Op die manier weet je nooit waar je moet beginnen. Zo voorkom je dat je daadwerkelijk begint.
 • Verzamel eindeloos tips over productiviteit. Je weet wel, hoe je meer kunt doen in minder tijd. Daar kun je jezelf uren mee zoet houden zonder iets voor elkaar te krijgen.
 • Zorg dat je aan het einde van de dag van alles hebt gedaan, behalve een stap dichter bij je dromen komen.

Natuurlijk klinken bovenstaande argumenten niet logisch, toch gedragen we ons vaak wel zo. Als
jij dit herkent, dan nodig ik jou van harte uit om een gratis inzichtsgesprek te plannen.

Mocht je op het laatste moment besluiten om onze afspraak tVerschil tussen een optimist en een pessimistoch af te zeggen, weet dan dat ik volledig begrip heb voor jouw keuze. Want ik realiseer me dat, ook al weet je diep van binnen dat je een goede kans voorbij laat gaan om je dromen te realiseren, het stemmetje in je hoofd vaak sterker is dan het gevoel van leegte.

Aan de andere kant; Als jij helemaal klaar bent met dat k-gevoel en als jij jouw uitstelgedrag spuugzat bent, dan zie ik uit naar ons gesprek.

Ik wens je, ongeacht je keuze, veel wijsheid toe!

Hartelijke groet,
René Bussink