Heeft het allemaal wel zin?

Regelmatig hoor ik mensen vertwijfeld roepen: “Heeft het eigenlijk allemaal wel zin?” Voor mij is het antwoord op deze vraag super eenvoudig, namelijk: “Als ik ergens zin in heb, dan heeft het zin (in ieder geval voor mij:-)”.

Ervaar jij jouw leven als zinvol?

Dus als jij je afvraagt wat jouw leven zin geeft, dan hoef je alleen maar voor jezelf de vraag: “Heb ik ergens zin in?” te beantwoorden. Mensen die deze vraag meestal met een volmondig ‘Ja’ beantwoorden, ervaren het leven (op dat moment) als zinvol. Maar wat nu als jouw antwoord ‘Nee’ is? Ook dan is het antwoord super eenvoudig. Ga iets doen waar JIJ zin in hebt. En als je nergens zin in hebt, doe dan even helemaal niets! Er zal dan (vroeg of laat) vanzelf iets in je opborrelen wat jij op dat moment als zinvol ervaart.

Wat is zinvol?

Deze vraag kun je alleen voor jezelf beantwoorden. Alleen jij kunt bepalen of iets (voor jou) zinvol is, omdat alleen jij kunt bepalen of iets voor jou goed voelt. Klinkt dit (te) simpel? Misschien vind je het volgende dan zinvol.

Wat doe jij om jouw leven zinvol te maken?

Er zijn namelijk wel aspecten te benoemen die in z’n algemeenheid bijdragen aan een zinvol gevoel. De belangrijkste zijn:

  • Vrijheid: je vrij voelen om keuzes te maken die echt bij je passen.
  • Zelfverwezenlijking: doen waar je goed in bent en wat je identiteit bekrachtigt.
  • Verbinding en meedoen: ergens bij horen of deel van uitmaken.
  • Erkenning: af en toe horen dat je goed bent op het terrein waar je ambities liggen.

Hieronder staan deze aspecten wat uitgebreider beschreven. Ik nodig je van harte uit om onderstaande toelichting te lezen en voor jezelf te bepalen in welke mate jij jezelf hierin herkent. En als jij jezelf hierin herkent, dan nodig ik jou van harte uit om een keuze te maken. Hopelijk een zinvolle keuze.

Vrijheid

Als jij zelfstandig keuzes maakt op basis van hetgeen voor jou goed voelt, dan creëer je een gevoel van vrijheid. Laat je de keuzes door een ander maken (waarbij jij jouw gevoel negeert), dan zal je al snel ervaren dat anderen en de omstandigheden de macht hebben en dat het leven je overkomt. Jouw leven wordt dan een aaneenschakeling van toevalligheden, waar je zelf geen enkele grip op hebt. Dat levert een gevoel van machteloosheid op. En als je hier niets mee doet, dan zul je geleidelijk het leven steeds meer als zinloos gaan ervaren.

Zelfverwezenlijking

Het mooiste dat je kunt worden is je-Zelf. Wat je hiervoor nodig hebt is zelfvertrouwen, want zelfvertrouwen geeft zin aan jouw leven. Maar wie niet heeft geleerd om in zichzelf te geloven, heeft weinig zelfvertrouwen. En als je weinig zelfvertrouwen hebt, zul je je blijven aanpassen aan de verwachting die anderen van jou hebben. Je spiegelen aan anderen kan heel waardevol zijn om meer zelfvertrouwen te creëren. In feite doen we van kinds af aan niets anders. Maar als we onszelf helemaal willen verwezenlijken, zullen we vroeg of laat volledig op onszelf moeten vertrouwen.

Verbinding en Meedoen

Iedereen wil van waarde zijn. Niet alleen voor zichzelf, maar ook voor anderen. De gemakkelijkste manier om dit te bewerkstelligen is door middel van werk dat écht bij jou past. Door werk te doen dat écht bij je past, ben je voor jezelf en anderen van waarde en dat geeft zin aan je leven. Maar ook andere activiteiten kunnen je een zinvol gevoel geven. Bijvoorbeeld het lezen van een boek (waarbij je je volledig verplaatst in de belevingswereld van de hoofdpersoon) of luisteren naar muziek die je raakt tot in het diepst van je ziel. Maar ook al wandelend genieten van de omgeving of met aandacht tuinieren kan je het gevoel geven dat je deel bent van iets groters, waardoor je je leven als zinvol ervaart.

Erkenning

Mensen zijn sociale wezens. We hebben anderen nodig om ons compleet te voelen. Het is belangrijk om van anderen waardering te krijgen. Niet alleen om wat we presteren, maar vooral om wie we zijn als mens. Dit verstevigt ons zelfvertrouwen, waardoor we zelf ook beter in staat zijn om anderen te waarderen en te respecteren. Als we ons erkend voelen, dan worden we gestimuleerd om nog meer van onszelf te laten zien, waardoor we onszelf en anderen een grote dienst bewijzen. Iedereen draagt van nature bepaalde ambities in zich (noem het een zielswens). Als deze ambities niet erkend worden, dan zullen ze langzaam maar zeker naar de achtergrond verdwijnen. Jouw ambities doven dan als het ware uit. Ze zullen echter nooit helemaal verdwijnen. Het is daarom belangrijk te beseffen dat je elke dag weer een keuze hebt. De meest fundamentele keuze is steeds: doe ik iets wel of doe ik iets niet. En dat geldt ook voor het maken van de keuze zelf. Géén keuze maken is ook een keuze.

Waar kies jij voor?

Hierboven staan een aantal algemeenheden verwoord, die je ongetwijfeld herkent. Alleen herkennen is meestal niet voldoende. Zelfs erkennen dat je regelmatig wordt geplaagd door een gevoel van zinloosheid helpt je niet verder.

Maar als je ervoor durft te kiezen om met dat gevoel aan de slag te gaan, dan zet je een belangrijke stap die je in staat stelt een werkelijkheid te creëren die wél recht doet aan jouw diepste verlangen. Een verlangen dat jou uitnodigt om een zinvol leven te creëren.

En? Wil jij dat ook? Dan nodig ik jou van harte uit om de volgende stap te zetten. Dat kun je eenvoudig doen door je aan te melden voor een gratis inzichtsgesprek.

Mocht je nog andere vragen hebben of van gedachten willen wisselen, mail (rene.bussink@renesans.nl) of bel (06 – 57 96 30 35) me dan gerust.

Ik zie er naar uit om jou te ont-moeten!

Hartelijke groet,

René Bussink