Ik zie de wereld niet zoals hij is, maar zoals ik ben!

Twee mensen kunnen exact hetzelfde “zien”, het volkomen oneens zijn met elkaar en toch allebei gelijk hebben. Huh! Hoe kan dat? Dat komt, omdat we de wereld niet zien zoals hij is, maar zoals wij zijn! We zijn geconditioneerd. Onze opvoeding, omgeving (buurt, vrienden, cultuur, functie, etc.) en ervaringen (tezamen ons referentiekader) bepalen hoe wij naar de wereld kijken. Grote kans dat dit anders is voor jou dan voor mij.

Zo kan je dus naar exact hetzelfde kijken, maar er een andere mening of waarheid op nahouden.

Een aantal simpele voorbeelden

Jij kent vast een persoon die jij tof vindt, waarvan een ander zegt “wat een eikel”. Het is één en dezelfde persoon, maar twee mensen hebben een andere kijk op hem. Twee verschillende waarheden. Het mooie is dat je beiden gelijk hebt.

Ben jij vroeger gepest, maar je buurman niet? Grote kans dat jij iemand eerder een vervelende pestkop vindt dan je buurman, die vindt hem misschien zelfs grappig.

Of jij vindt dat die ene collega jou altijd dwars zit, terwijl je baas vindt dat je juist scherp wordt gehouden door die collega. Je kijkt beiden door een andere bril (verleden, functie etc.) naar dezelfde situatie.

Jouw waarheid is de bril waardoor jij kijkt

Dit bovenstaande is niet zo zeer een mening of waarheid van mij, maar een feit. Of jij het echter ziet als waarheid hangt af van de bril waardoor jij kijkt. Hou je vast aan je eigen waarheid of sta je ook open voor andere waarheden?

Geloof je er nog niet zo in? Dan heb ik hier een paar leuke voorbeelden voor je:

Klik hier voor het eerste voorbeeld. Wat zie je?

Het is ontzettend krachtig als je beseft dat er meerdere waarheden zijn. Dat jij gelijkt hebt, maar de ander ook. Je behoefte om de strijd aan te gaan met een ander neemt erdoor af, wat het leven een stuk aangenamer maakt.

Als afsluiter heb ik nog een leuke voor je; een zogenaamde ‘Awareness test’

Bekijk eerst dit filmpje voordat je verder leest.

Het is makkelijk om iets te missen als je daar niet naar op zoek bent. Het is er wel, maar je ziet het niet. Snap je hoe eenvoudig het is dat je een andere waarheid creëert dan iemand die dat wel ziet? Dit kan je ‘plotten’ op heel veel situaties die je in de praktijk tegenkomt.

Nogmaals; “we zien de wereld niet zoals hij is, maar zoals wij zijn”

Bovengenoemde tekst is afkomstig van de website van Paul Smeekes. Met zijn bericht wil hij ons bewust maken dat de werkelijkheid die wij waarnemen alles zegt over ons (en niets over de werkelijkheid zelf). Wat de impact hiervan is, is vaak moeilijk uit te leggen. Meestal is het een geleidelijke proces dat jaren kan duren en soms duurt het slechts enkele ogenblikken. Maar hoe, dan ook, dit bewustwordingsproces eindigt (vroeg of laat) met een Eureka-moment. Het ervaren van dit Eureka-moment heb ik voor mezelf omschreven als een ‘mindshift op zielsnivo’.

Hoe creëer ik mijn werkelijkheid?

Het antwoord op deze vraag kun je zien als het bewustwordingsproces. Een proces dat op gang komt, nadat je zelf hebt ontdekt wat het betekent als je onderstaande vraag voor jezelf bevestigend beantwoordt:

Ben ik me ervan bewust dat de gekleurde glazen van mijn bril, waardoor ik ‘onbewust’ heb besloten te kijken, bepalen welke werkelijkheid ik creëer?

De spiraal op op mijn visitekaartje verbeeldt dit bewustwordingsproces. Want ook al hebben we ooit ‘onbewust’ gekozen, we kunnen op ieder moment opnieuw zelf bepalen welke gekleurde ‘glas in lood’-glazen’ wij vanaf nu gaan gebruiken om onze ‘nieuwe’ werkelijkheid te creëren. Zolang we ervoor kiezen om de werkelijkheid te blijven zien door dezelfde ‘bril’, terwijl datgene wat we zien ons niet bevalt, zal er niets wezenlijks aan onze werkelijkheid veranderen. Het niet-handelen (veelal tegen beter weten in), uit zich meestal in een onbestemd gevoel. Een gevoel dat we niet datgene doen waar we écht gelukkig van worden.

Alleen als we durven te zijn wie we ten diepste zijn, zullen we in staat zijn een werkelijkheid te creëren die recht doet aan ons diepste verlangen. Voor mij is dit een werkelijkheid waarin ik ten gunste van jou én mij het beste uit mezelf haal. En welke werkelijkheid zou jij het liefste willen creëren?

Als jij regelmatig een onbestemd gevoel ervaart dat je niet langer wilt en/of kunt onderdrukken én als je de moed hebt om te handelen, dan nodig ik jou van harte uit om de eerst volgende stap te zetten. En dat kun je eenvoudig doen door je aan te melden voor een gratis inzichtsgesprek. Mailen (info@renesans.nl) en/of bellen (06 – 57 96 30 35) kan natuurlijk ook.

Ik zie er naar uit om jou te ont-moeten!

Hartelijke groet,

René Bussink