Hoe leer je jezelf echt kennen?

“Ken uzelf”, luidt het beroemde opschrift op de tempel van Delphi. Maar hoe leer je jezelf kennen? Als je jezelf wilt leren kennen, zul je jezelf vragen moeten stellen die je jezelf liever niet wilt stellen. Dat is misschien wel de essentie van een écht goede coach. Een écht goede coach is iemand die je toestaat om je te confronteren met jezelf. De belangrijkste voorwaarde hiervoor is vertrouwen.

Het belang van vertrouwen

Jouw vertrouwen in de ander groeit als je merkt dat mensen om je heen oprecht zijn en het beste met je voor hebben. En het vertrouwen van een ander in jou groeit bijvoorbeeld als iemand jou iets in vertrouwen vertelt en je kunt het voor je houden.

Vertrouwen gaat dus om jezelf en om de ander. Als je in jezelf gelooft, groeit je zelfvertrouwen. En als een ander jou kan vertrouwen, groeit zijn én jouw zelfvertrouwen. Maar het begint met jezelf. En om jezelf te kunnen vertrouwen, zul je eerst jezelf moeten kennen. Jezelf kennen vraagt om inzicht in jezelf.

Ken ik zezelf? Het Johari-venster

Stel je daarom de volgende vraag: “Ken ik mezelf?”  In welke mate je jezelf kent wordt mooi geïllustreerd door het zogenaamde Johari-venster.

Het Johari-venster heeft vier kwadranten en ziet er als volgt uit:

Om jezelf beter te leren kennen is het belangrijk om de open ruimte zo groot mogelijk te maken. Om je blinde vlek te verkleinen heb je je anderen nodig die je vertellen hoe jij op hen overkomt. Hiervoor heb je moed nodig en het vermogen om je kwetsbaar op te stellen.

Dit geldt ook voor het verkleinen van je verborgen gebied. Een mooie manier is om iets over jezelf te vertellen op een kwetsbare manier. Bijvoorbeeld: “Als je mij echt zou kennen dan zou je weten dat ……..”. Door dit te doen vergroot je steeds verder de vrije / open ruimte en groeit je zelfvertrouwen. En als je zelfvertrouwen groot genoeg is, durf je jezelf te gaan ontdekken. Wie ben ik écht? Wat drijft mij ten diepste? Wat is mijn hogere doel?

 

Het proces van bewustwording

Door jezelf deze vragen te stellen, word je je langzaam maar zeker bewust van jezelf en leer je jezelf écht kennen. Een prachtig bewustwordingsproces.

Ik geloof dat ieder mens op aarde, vroeg of laat, hiermee aan de slag gaat. Soms gebeurt het spontaan, alsof je opeens geïnspireerd bent. Maar vaak is het een geleidelijk proces. Alsof het leven je steeds een klein duwtje geeft. En in andere gevallen krijg je opeens een hele harde duw. Je komt dan plotseling in een situatie terecht die jouw hele bestaan op jouw grondvesten doet schudden.

Heb jij de moed om jezelf te leren kennen?

Als jij de behoefte voelt om jezelf te leren kennen, dan helpt het enorm als je iemand in jouw omgeving hebt die je kunt vertrouwen. Iemand die samen met jou op onderzoek uitgaat. Iemand die je helpt, coacht, stimuleert, uitdaagt en spiegelt, zodat je langzaam maar zeker jezelf leert kennen. Dat is wat mij drijft. Jou helpen jouw zelfinzicht te vergroten, zodat je écht van waarde kunt zijn voor jezelf én jouw omgeving.

Met jezelf aan de slag gaan vraagt om moed. En moed vraagt om vertrouwen. Het vertrouwen dat je niet eerst de hele trap hoeft te zien voordat je de eerste stap zet.

Heb jij de moed?

Als jij bovenstaande (h)erkent én als je de moed hebt om hiermee aan de slag wilt, dan nodig ik jou van harte uit voor een nadere kennismaking. Het is gratis, maar niet voor niets. Want je zet de eerste stap naar een nieuw leven. Een leven waarbij jij, stap voor stap, ontdekt én creëert wat je écht wilt, zodat jij oprecht persoonlijk succes, een betekenisvol leven en diepgaand geluk ervaart.

Als je moed hebt, dan zie ik er naar uit om jou te ont-moeten!

Hartelijke groet,

René Bussink