Als mens zijn we genegen om vooral vooruit te kijken. “Wat geweest is, is immers geweest en terugkijken is alleen maar tijdverspilling.”

Nu ben ik zelf ook iemand die graag vooruit kijkt, maar de afgelopen jaren heb ik ook de meerwaarde van terugkijken ontdekt.

Want net als (bijna) alles in het leven gaat het om een gezonde balans. Dus een goede balans tussen terugkijken en vooruitkijken. 

Misschien helpt het als je de meerwaarde van beide inziet, want zolang je ergens niet de (meer)waarde van inziet, dan is de kans groot dat je er niets mee zult doen. 

Wat is de meerwaarde van terugkijken?

Laten we eens kijken wat de meerwaarde van terugkijken is. Allereerst kun je door terugkijken ontdekken wat je in het afgelopen jaar allemaal hebt gedaan, geleerd en ontdekt (over jezelf). Door in gedachten even de maanden van het afgelopen jaar langs te lopen en hardop te benoemen wat je in de betreffende maand hebt gedaan, word je je opeens weer bewust van jouw ervaringen. 

Als je vervolgens voor jezelf opschrijft waar je trots op bent en waar je minder trots op bent, dan heb je opeens een ‘routemap’ voor het nieuwe jaar. De dingen waar je trots op bent, geven je namelijk zelfvertrouwen om het ook in het komende jaar te doen en de dingen waar je niet trots op bent, kunnen je motiveren om het volgend jaar anders te doen. Op deze manier heb je voor jezelf een mooi lijstje met goede voornemens die ook nog eens veel realistischer zijn.

Waarom kleine stapjes nemen beter werkt?

De ervaring leert dat jezelf verbeteren niet gaat om het voor 100% waarmaken van 1 groot voornemen, want de kans op succes is dan best wel klein. Het is veel verstandiger om 10 dingen met 10% te verbeteren, want dan zal je zien dat je na 1 jaar veel meer bereikt hebt en met veel minder moeite. En dat geldt zelfs als je ervoor kiest om 1 ding met 10% te verbeteren, want 10% van iets is nog altijd meer dan 100% van niets.

Als je wel 1 belangrijk doel hebt voor het nieuwe jaar, dan kun je er ook voor kiezen om het doel in kleinere subdoelen op te delen. Dus in plaats van het voornemen om in het nieuwe jaar 10 kilo af te vallen, kun je je ook voornemen dat je iedere maand 1 kilo afvalt. Dit doel is voor iedereen haalbaar en het enige dat daarbij belangrijk is, is dat je dat kleine doel écht serieus neemt. En in de 2 maanden die ‘over’ zijn, hoef je niet af te vallen. Je neemt je dan alleen voor om in die periode niet aan te komen.

Kies jij ook voor ‘Stap voor stap-aanpak’?

Ook op andere gebieden werkt de ‘stap voor stap’ aanpak heel goed. Stel dat je al jaren van plan bent om op zoek te gaan naar een andere baan, omdat je al een hele tijd niet happy bent met je werk. Ondanks het goede voornemen blijken er iedere keer wel weer redenen te zijn om toch te blijven. Natuurlijk is het mogelijk om het dit keer wel te doen en als een ‘gek’ op allerlei vacatures te reageren, maar de kans op écht succes is dan behoorlijk klein.

In plaats van het goede voornemen: “Ik moet zo snel mogelijk een andere baan”, kun je ook de weg van de geleidelijkheid kiezen. Het eerst subdoel zou bijvoorbeeld kunnen zijn dat je in januari gaat onderzoeken van welke werkzaamheden en werksituaties je het meest blij wordt. In februari ga je onderzoeken wat jij als mens écht belangrijk vindt. In maart maak je een lijstje van type bedrijven die jou écht aanspreken. In april ga je op basis van voorgaande jouw CV (her)schrijven. In mei ga je een motivatiebrief schrijven waar je zelf heel blij van wordt en in juni stuur je een open sollicitatie naar 5 bedrijven die jou écht aanspreken.

Durf jij de sprong te wagen?

Door voor deze ‘stap voor stap’ aanpak te kiezen, zal je merken dat jouw zelfvertrouwen bij het behalen van ieder subdoel toeneemt. Dit motiveert jou om door te gaan. En als je na het behalen van het vijfde subdoel (je hebt dus daadwerkelijk een open sollicitatie gestuurd naar een bedrijf waar je graag voor zou willen werken), dan zal je merken dat de kans dat je daadwerkelijk wordt uitgenodigd voor een gesprek veel groter is én dat je met veel meer zelfvertrouwen en overtuigingskracht het sollicitatiegesprek kunt voeren.

En kijk dan eens naar het verschil in resultaat. In het eerste geval is de kans groot dat je geen andere baan vindt en als je deze wel vindt, dan is het waarschijnlijk weer een baan waar je niet écht blij van wordt. In het beste geval zal er weinig veranderen aan jouw zelfvertrouwen. In het tweede geval, waarbij je ‘stap voor stap’ zelf de regie neemt, zal jouw zelfvertrouwen aanzienlijk toenemen, omdat je veel beter weet wat je wél wilt en daardoor de kans vele malen groter is dat je een baan vindt waar je écht blij van wordt.

Wil jij dit jaar jouw doel bereiken?

Dus kijk nu eens vooruit en zie hoe het voor jou zou zijn als jij ‘stap voor stap’ richting jouw ‘grote’ doel beweegt. Waarschijnlijk voel je je nu al veel krachtiger, omdat dit ‘grote’ doel jou niet langer belemmert, maar juist inspireert om er naar toe te bewegen.

Kun jij hulp gebruiken om in het nieuwe jaar jouw doel(en) te behalen, schroom dan niet om contact met me op te nemen, want zeer waarschijnlijk kan ik je verder helpen en misschien wel op een manier die jou heel weinig kost en toch heel veel oplevert.

Ik wens jou in ieder geval alle goeds voor het nieuwe jaar en hoop van harte dat als je over 1 jaar terugkijkt, dat je dan jouw beoogde doel hebt behaald.

Hartelijke groet,

René Bussink

Coach & Sparringpartner voor ambitieuze professionals