Als coach ontmoet ik veel mensen die het gevoel hebben dat er meer in hen zit, maar die het niet lukt om het eruit te halen. Ze vragen zich af waarom het bij hen allemaal zo moeizaam gaat, terwijl ze in hun omgeving allemaal mensen zien bij wie ogenschijnlijk wel alles lukt. Als ik ze dan vraag wat ze graag willen en vooral ‘waarom?’, dan ontstaat er in 9 van de 10 gevallen een heel boeiend gesprek.

In de meeste gevallen komt het erop neer dat ze denken dat als ze eenmaal ‘succesvol’ zijn, dat ze dan het leven kunnen leiden waar ze wél gelukkig van worden. Als ik nu maar eens ……., dan ……… Deze ‘als-dan-gedachte’ is de oorzaak van heel veel ellende. En eerlijk is eerlijk, zelf heb ik me daar ook heel lang schuldig aan gemaakt. En soms betrap ik mezelf er nog wel eens op. Want geloof me, niets menselijks is mij vreemd:-).

Hoe kom je los van de ‘Als-dan-gedachte’?

Misschien ken je de volgende uitspraak ook wel: “Gezonde mensen hebben vele wensen. Zieke mensen hebben er maar één.” Nu klinkt het volgende wellicht weinig uitnodigend, maar als je inzicht wilt in die ene wens, dan zal je blijkbaar eerst ziek moeten zijn. Want als je ziek bent, dan is de enige gedachte die ertoe doet; “Als ik nu eerst maar weer beter ben, dan <vul maar in>. Maar ook al ben je voornemens om het anders te gaan doen zodra je weer beter bent, toch zal je merken dat het ondanks alles niet lukt om van die ‘als-dan-gedachte’ los te komen.

Welke voorwaarden stel jij aan jezelf?

Maar hoe komt het toch dat we ons leven (laten) leiden door deze belemmerende ‘als-dan-gedachte’? Om deze vraag te kunnen beantwoorden, nodig ik je uit om de volgende vraag eens voor jezelf te beantwoorden: “Wie heeft jou wijsgemaakt dat er voorwaarden zijn verbonden aan het recht om je gelukkig te mogen voelen?”

Oeps. Waarschijnlijk kom je nu tot de conclusie dat je dat helemaal niet meer weet. De kans is groot dat jij je helemaal niet realiseert dat je er iets of iemand is geweest die jou dit heeft geleerd. Het is voor de meeste mensen zo’n vanzelfsprekende gedachte geworden, dat ze zich zelden of nooit afvragen of deze gedachte wel klopt. Totdat ze ziek worden. Maar zelfs dan dringt het besef in de meeste gevallen niet door. Als je ziek bent, dan overheerst namelijk ‘Ik moet zo snel mogelijk weer beter worden’-gedachte. Deze gedachte is op dat moment zelfs sterker dan de ‘Ik heb niet het recht om gelukkig te zijn’-gedachte, maar zodra je weer ‘beter’ bent, ben je weer terug bij af en staat de ‘Ik heb niet het recht om gelukkig te zijn’-gedachte, weer bovenaan je lijstje. Kort samengevat is dit de eindeloze spiraal waarin veel mensen zich bevinden en waar ze zich maar niet aan kunnen ontworstelen.

Durf jij je te laten raken?

Gelukkig is er al wél een manier om je te ontworstelen aan deze eindeloze spiraal, maar helaas hebben de meesten van ons dit nooit geleerd. Degene die de meeste kans hebben om deze manier te leren, zijn degenen die de moed hebben om zelf op zoek te gaan naar de oorsprong van hun diepste belemmerende overtuiging. En die de moed hebben om de angst die hierin geworteld is onder ogen te zien. En ‘last but not least’, die de moed hebben om zich te laten raken.

Nu klinkt dit misschien allemaal nogal vaag en zweverig. Ik begrijp deze reactie heel goed, maar uit ervaring weet ik ondertussen dat dit veelal de mensen zijn die doodsbang zijn om zich te laten raken. Als dit ook voor jou geldt, dan nodig ik je van harte uit om jezelf eens (hardop) af te vragen waar jij gelukkiger van wordt: “Je bent steenrijk, maar je hebt niemand om het mee te delen? of “Je hebt genoeg om te kunnen overleven én mensen om je heen waarmee je ‘lief en leed’ kunt delen?”

Nu gaat het er niet om waar jij voor kiest, maar om het gevoel dat dit bij jou oproept en wat jou raakt. Want pas als jij je laat (aan)raken, zal je merken dat er iets wezenlijks gebeurt. Als je bij jezelf opmerkt dat je bezig bent om in je hoofd het ‘juiste’ antwoord te bedenken, dan zal je zeer waarschijnlijk weer vastlopen in de ‘als-dan-gedachte’.

Als jij dit herkent en dit niet langer oké vindt, dan nodig ik jou van harte uit om een vervolgstap te zetten. Want als jij dit leest, dan weet ik zeker dat je dichter bij een oplossing bent, dan je nu denkt.

En? Heb jij de moed?

De eerste stap die je nu zou kunnen zetten is het lezen van mijn gratis E-boek. In het E-boek vind je 3 vragen die je, als je ze voor jezelf beantwoordt, helpen om stap voor stap op reis te gaan naar de oorsprong van jouw diepste belemmerende overtuiging.

Als jij na het lezen van deze blog het gevoel hebt dat het voor jou het juiste moment is te onderzoeken of ik jou verder kan helpen, dan nodig is jou van harte uit om nu een gratis belafspraak in te plannen.

Maar welke stap je op dit moment ook zet, ik gun jij in alle gevallen het innerlijk weten dat er geen enkele voorwaarde is verbonden aan het recht om je gelukkig te mogen voelen.

Hartelijke groet,

René Bussink

Coach & Sparringpartner voor ambitieuze professionals