Accepteren wanneer je lekker in je vel zit

Als je op dit moment lekker in je vel zit (en flow ervaart), dan is de kans behoorlijk groot dat jij zult aangeven dat je er geen enkele moeite mee hebt om hetgeen jij nu ervaart volledig te accepteren. Maar hoe is dat voor je als je níet lekker in je vel zit?

We herkennen allemaal wel situaties die we heel moeilijk vinden om te accepteren. Sterker nog, dit is in veel gevallen zoals we het leven van alledag ervaren. Er is altijd wel iets dat ons niet zint. Word je maar eens bewust van de onderwerpen van jouw gesprekken. Waar gaan de meeste gesprekken over?

Waar focus jij je aandacht op?

En als jij het in deze gesprekken over een ander hebt, spreek je dan gemiddeld genomen met respect en waardering over die ander? Of heb jij het meestal over het gedrag van anderen waar jij een uitgesproken andere mening over hebt?

Als jij dit laatste bij jezelf (h)erkent, dan heb je al een belangrijke stap gezet. De volgende stap is óók heel simpel, maar niet eenvoudig. Want écht accepteren dat de dingen zijn zoals ze zijn is voor veel mensen bijzonder lastig.

Waarom? Omdat accepteren niet iets wat je één keer doet, maar continu!

Zit jij in een vicieuze cirkel?

Voordat ik verder ga wil ik graag een belangrijk misverstand uit de wereld helpen. Volledig accepteren van hetgeen je nu ervaart betekent niet dat je het (volledig) eens hoeft te zijn met hoe de dingen nu gaan. Sterker nog, dit is vaak de belangrijkste motivatie om te veranderen. Maar om te kunnen veranderen is het noodzakelijk dat je eerst de huidige situatie accepteert.

Oké, maar hoe weet je nu dat je de huidige situatie niet volledig accepteert? Dat ervaar je. Want zolang je de huidige situatie niet volledig accepteert, ervaar je weerstand. En zolang je weerstand ervaart, is er geen (of althans weinig) ruimte om te veranderen. Je zit dan als het ware gevangen in een vicieuze cirkel. Je vecht tegen datgene wat je juist niet wilt in de hoop dat het daardoor minder wordt of zelfs helemaal verdwijnt. Maar juist door er tegen te vechten geef je aandacht (en energie) aan de situatie en hierdoor voed je precies datgene wat je niet meer wilt (waardoor het alleen maar erger wordt).

De oplossing is simpel, maar niet eenvoudig

Zoals gezegd; de oplossing is simpel, namelijk accepteren. Door te accepteren dat de situajezelf-accepterentie is zoals deze is, ontstaat er ruimte. En in deze ruimte vind je alles wat je zoekt. Maar met dit weten ben je er niet. Je zult het zelf moeten ervaren!

En juist hier zit vaak de bottleneck. Niemand heeft ons ooit geleerd hoe je dat kunt doen!

Begin jouw reis naar volledige acceptatie

Als jij diep van binnen weet dat dit klopt, dan nodig ik jou van harte om de eerste stap te zetten en je aan te melden voor een gratis inzichtsgesprek. Ja, het is inderdaad gratis. Maar het is zeker niet voor niets!

Je maakt namelijk een nieuwe start. Een start naar naar een leven waarbij jij jezelf volledig accepteert, waarna je stap voor stap, kunt creëren wat je écht wilt!

Ben jij er klaar voor? Dan zie ik er naar uit om jou te ont-moeten!

Hartelijke groet,

René Bussink

renesans-loopbaancoaching-en-advies