Wat betekent het om naar je lichaam te luisteren?

Je hoort het vast regelmatig. Mensen die je adviseren om beter naar je lichaam te luisteren. Klinkt heel logisch in de oren, maar wat betekent dat eigenlijk; naar je lichaam luisteren?

Voordat je naar je lichaam kunt luisteren, is het belangrijk om de signalen te herkennen die jouw lichaam uitzendt. Daarom eerst een voorbeeld dat iedereen herkent, namelijk gapen. Als je gaapt, dan zegt je lichaam: “Ik ben moe.” En als je naar dit signaal luistert, dan ga je naar bed om te slapen.

In onze huidige tijd vinden we het steeds moeilijker om naar ons lichaam te luisteren. Er zijn namelijk zoveel prikkels die ons afleiden en verdoven dat we nog nauwelijks de signalen van ons lichaam oppikken.

Wat voel jij?

Steeds meer mensen hebben moeite met voelen. Voel jij nog wel eens gezonde eetlust of heb je nog regelmatig een knorrende maag? Of eet jij de hele dag door, zodat je maar geen hongergevoel krijgt? En als jij je verdrietig voelt? Huil je dan, of houd je jouw verdriet binnen, omdat jou is geleerd dat huilen niet stoer is. En als jij je eenzaam of depressief voelt, onderdruk je dat gevoel dan met medicijnen of drugs (en de alom geaccepteerde pijnstillers en alcohol drinken horen daar ook bij)? Of voel je wat je voelt en luister je wat dit gevoel jou wil zeggen? En als jij je niet gewaardeerd voelt, spreek je dat dan uit? Of houd je je in en ga je nog harder werken of nog beter je best doen, totdat je (bijna) onder de stress bezwijkt?

Durf jij te voelen wat je voelt?

Luisteren naar je lichaam klinkt inderdaad mooi, maar zo eenvoudig als het zou kunnen zijn, zo moeilijk hebben we het voor ons zelf gemaakt. We zijn steeds verder van onszelf verwijderd geraakt. We zijn als het ware verdwaald en we kunnen de weg terug niet meer vinden. Tegelijkertijd zien we heel veel mensen om ons heen die ook verdwaald zijn, maar het ogenschijnlijk helemaal niet in de gaten hebben en er ook geen last van lijken te hebben. Sterker nog, ze lijken allemaal happy en moedigen je aan om net als hen te leven.

Zoek jij het geluk buiten jezelf?

Iedereen wil gelukkig zijn. En bijna allemaal zoeken we dit geluk buiten onszelf. Dit lukt ons alleen als we hetgeen we voelen negeren. Want ons gevoel zegt namelijk dat we het geluk niet buiten onszelf kunnen vinden. Toch zijn we met z’n allen de hele dag druk bezig met het zoeken van geluk buiten onszelf. En als we het geluk niet kunnen vinden, vragen we een ander naar de weg. Als je het vraagt aan iemand die het geluk buiten zichzelf zoekt, krijg je een antwoord over het pad dat hij heeft bewandeld en kom je (in het beste geval) uit op een punt waar je misschien wel succesvol bent, maar alles behalve gelukkig. Daarom is het alleen zinvol om deze vraag te stellen aan iemand die het geluk in zichzelf gevonden heeft.

Durf jij op zoek te gaan naar het geluk in jezelf?

Om op zoek te gaan naar het geluk in jezelf, zul je je bewust moeten worden welk gevoel je niet durft te voelen. En als je je hiervan bewust bent, dan heb je moed nodig om ook daadwerkelijk te voelen wat je niet durft te voelen. Maar in je eentje iets doen wat je doodeng vindt, voelt absoluut niet fijn. Dus dat ga je nooit doen. Daarom bied ik je aan om het samen te doen.

Heb jij de moed?

Als jij diep van binnen weet dat het geluk in jezelf zit en dat je vanuit dit contact met jezelf een leven kunt creëren dat écht bij jou past, dan nodig ik jou van harte uit voor een persoonlijke kennismaking.

Want ik gun jou van harte dat jij ook het leven creëert waar jij diep van binnen écht van droomt.

Ik zie er naar uit om je te ont-moeten.

Hartelijke groet,

René Bussink