Herken jij dit?

Het einde van het jaar nadert en misschien ben jij ook wel, net als vele anderen, bezig met het maken van ‘plannen’ voor het nieuwe jaar. Meestal kijken we dan terug naar de dingen waar we niet tevreden over zijn en we nemen ons voor om het in het nieuwe jaar anders te doen. Dit noemen we dan onze goede voornemens voor 2024.

De standaard goede voornemens zijn bijvoorbeeld stoppen met roken, afvallen, meer sporten, een nieuwe baan, e.d. De meeste mensen beginnen het nieuwe jaar vol goede moed, maar vaak duurt het niet al te lang of we vallen weer terug in oude patronen. We vragen ons hardop af waarom het toch zo moeilijk is en voor we het weten, hebben we voldoende argumenten verzameld om het bijltje erbij neer te gooien. En na de zoveelste mislukte poging vertellen we onszelf dat het voor ons gewoon niet is weggelegd. We moeten er maar mee leren leven. Gelukkig geldt dit voor veel meer mensen in onze omgeving, dus dat verzacht vaak de pijn nog enigszins;-).

Een bekende uitspraak van Albert Einstein luidt: “Als je blijft doen wat je altijd deed, zul je krijgen wat je altijd kreeg.” Als jij dit herkent, dan zou ik je willen vragen om het dit jaar eens anders te doen. En met dit anders doen bedoel ik op de eerste plaats anders denken. Om anders te leren denken, is het belangrijk (zo niet essentieel) om je aandacht te focussen op datgene wat je wél wilt. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan. We zijn namelijk onbewust gefocust op wat we níet (meer) willen.

Hoe kun je dit doorbreken?

Zoals gezegd is de oplossing hiervan heel simpel, maar niet eenvoudig. Anders denken vraagt namelijk om een mindshift. Om te denken wat je wel wilt, zul je namelijk eerst moeten weten wat datgene is wat je wél wilt. En dan bedoel ik geen waslijst van honderd dingen die iedereen wel wil, maar iets wat voor jou heel belangrijk is.

Ik heb hier zelf ook heel lang mee geworsteld. De belangrijkste reden voor deze worsteling was dat ik ‘het’ buiten mezelf zocht. Maar ontdekken wat je écht wilt, wat voor jou heel belangrijk is, is een zoekproces dat zich ín jezelf afspeelt.

Wat is de eerste stap?

Een reis van 100 mijl begint met de eerste stap. Maar wat is de eerste stap als je wilt beginnen aan deze zoektocht in jezelf? Het enige dat je nodig hebt is het rotsvaste voornemen dat je dankbaar zult zijn voor alles wat je ontvangt. Dus ongeacht welk goede voornemen je ook hebt, de belangrijkste vraag die je voor jezelf dient te beantwoorden luidt:

Ben ik bereid om oprecht dankbaar te zijn voor alles wat ik ontvang?

Voordat je deze vraag beantwoordt is het misschien goed om te weten waarom je ervoor zou moeten kiezen om oprecht dankbaar te zijn voor alles wat je ontvangt. Uit diverse onderzoeken (wereldwijd) blijkt namelijk dat geluk (én succes als een afgeleide hiervan) wordt bepaald door de mate waarin je dankbaar bent en waardeert wat je ontvangt. Door oprecht dankbaar te zijn ervaar je het gevoel van geluk. En hoe meer jij je aandacht hierop focust hoe vaker je het geluksgevoel zult aantrekken in jouw leven.

Voordat je deze vraag beantwoordt is het misschien goed om te weten waarom je ervoor zou moeten kiezen om oprecht dankbaar te zijn voor alles wat je ontvangt. Uit diverse onderzoeken (wereldwijd) blijkt namelijk dat geluk (én succes als een afgeleide hiervan) wordt bepaald door de mate waarin je dankbaar bent en waardeert wat je ontvangt. Door oprecht dankbaar te zijn ervaar je het gevoel van geluk. En hoe meer jij je aandacht hierop focust hoe vaker je het geluksgevoel zult aantrekken in jouw leven.

Maar hoe doe je dat dan?

Voor heel veel mensen is het namelijk helemaal niet zo eenvoudig om dankbaar te zijn. En al helemaal niet op de momenten dat ze zich niet dankbaar voelen. De uitdaging is om op dergelijke momenten juist wél te denken aan iets waar je dankbaar voor bent.

Kies een gedachte uit die jou een goed gevoel geeft (bijvoorbeeld hoe het voelt als jij je weer fit en vitaal voelt). Zodra je merkt dat jij je aandacht focust op datgene wat je niet wil, leid je jouw aandacht naar de gedachte die je wél wilt. Zorg er dus voor dat je deze gewenste gedachte altijd paraat hebt. Dit kun je doen door de komende maanden deze gewenste gedachte zo vaak als mogelijk te herhalen, zodat deze wordt opgeslagen in jouw geheugen.

Let op: Zorg ervoor dat als je deze gedachte herhaalt, jij je verbindt met het goede gevoel dat deze gedachte oproept!

Door deze ‘dankbaarheids’-oefening de komende maanden zo vaak mogelijk te doen, ontwikkel jij jezelf stap voor stap tot een dankbaar mens. En dit heeft niet alleen een positieve uitwerking op jouw gevoel van geluk, maar ook op de mensen in je omgeving. En geleidelijk zal jouw hele leven zich vullen met datgene waar jij dankbaar voor bent.

En? Wat wordt jouw goede voornemen?

Ik hoop oprecht dat je dit jaar met succes jouw goede voornemens waar gaat maken. Mocht je hulp kunnen gebruiken bij het helder krijgen van jouw goede voornemens en/of zoek je iemand met wie je over jouw goede voornemens van gedachten kunt wisselen, dan nodig ik jou bij deze van harte uit voor een gratis inzichtsgesprek.

Rest mij niets anders dan jou een geweldig gelukkig, gezond en dankbaar 2017 toe te wensen!

Hartelijke groet,

René Bussink

logo-renesans-gratis-inzichtsgesprek