Wat is moeiteloos?

Je kent ze vast wel. Mensen bij wie alles vanzelf lijkt te gaan. Niets lijkt enige moeite te kosten. Alles gaat als vanzelf. Maar waarom geldt dit niet voor iedereen? Interessante vraag. Laten we dit eens samen onderzoeken. Allereerst: “Wat is moeiteloos?”

Moeiteloos is als je een leven leidt dat helemaal bij jou past. Je doet precies die dingen die je leuk vindt om te doen en op momenten waarop jij er zin in hebt. Jouw leven is volledig in balans met de realiteit zoals jij die ervaart (omdat je precies wilt wat je krijgt).

Vooral het laatste deel van de vorige zin maakt het voor velen van ons lastig om hun leven als moeiteloos te ervaren. Want als je nu niet wilt wat je krijgt? Dan ga je je best doen om wel te krijgen wat je wilt. En dan is het moment waarop moeiteloos stopt en overgaat in zwoegen. Opeens ervaar je je leven als een strijd. Help!

Wat kun je nu nog doen?

De meesten van ons zullen ervoor kiezen om datgene te doen wat ons geleerd is te doen. Je gaat langer werken, harder trainen, meer studeren, alles aanpakken, kortom alles wat ons van kinds af aan is geleerd te doen. We leven in de overtuiging dat: “Wie hard werkt is succesvol, wie dat niet doet een nul.”

Maar klopt deze overtuiging wel? Waarschijnlijk wel voor mensen die succesvol zijn en hiervoor keihard gewerkt hebben. Maar hoe kan het dan dat jij keihard werkt, maar toch niet écht succesvol bent? P.S. Ik laat hier even buiten beschouwing dat succesvolle mensen zich toch vaak een ‘nul’ voelen, omdat ze ondanks al hun succes toch niet gelukkig zijn. Als dit voor jou geldt, dan nodig ik je van harte uit om mijn boek te lezen.

Terug naar de vraag die jij je misschien ook wel eens stelt: “Hoe kan het dat ik keihard werk, maar toch niet succesvol ben?”

Waarom ben jij niet succesvol?

Als jij het antwoord op deze vraag zoekt in de richting van ‘nog harder werken’, dan zou ik je willen adviseren om eens een weekje door te brengen met iemand die een burn-out heeft (gehad). Als je dit te ver vindt gaan, dan zou je jezelf ook kunnen afvragen of het normaal is dat talloze ‘succesvolle’ mensen iedere dag een ‘middeltje’ tegen hoofdpijn slikken of een middel om hun depressieve gevoelens te onderdrukken. Natuurlijk weet je (diep van binnen) dat dat niet normaal is, maar ja, wat moet je anders?

Gelukkig is er ook een simpele oplossing. Ook al is deze lang niet zo eenvoudig als het slikken van een pilletje. De oplossing is zelfs zo simpel, dat je waarschijnlijk geneigd bent om te denken dat dit onmogelijk kan werken. De oplossing staat zo haaks op wat jij hebt geleerd, dat je waarschijnlijk niet eens de moeite wilt nemen om het te proberen. Ik kan je dit natuurlijk niet kwalijk nemen, want ik was geen haar beter;-).

Heeft nog harder werken wel zin?

Maar als je wel bereid bent om verder te lezen, dan doe je jezelf waarschijnlijk een groot plezier. Tenzij je nu al 100% zeker weet dat je er toch niets mee gaat doen. In dat geval kun je beter niet verder lezen. Want weten dat er een oplossing is en er tegen beter weten niets mee doen, gaat je nog meer kostbare energie kosten. En die energie zul je in de toekomst vast nog nodig hebben, als je keihard blijft werken om succesvol (en gelukkig) te worden.

Heb jij de moed?

Als je dit leest heb je besloten om verder te lezen. Gefeliciteerd, dan komt hier de oplossing. De oplossing is: “Leer te willen wat je krijgt.” Als jij je nu afvraagt wat ik hiermee bedoel, dan nodig ik je uit om nog één stap te zetten. Als jij de moed hebt, dan kun je hier het geheim (van gelukkig zijn) zelf ontdekken.

P.S.: Het is gratis, maar zeker niet voor niets.

Met respectvolle groet,

René Bussink