De reis van hulpeloosheid naar zelfstandigheid

Als mens worden we geboren als hulpeloze wezens. We zijn vanaf de eerste seconde compleet afhankelijk van anderen. Naarmate we ouder worden, leren we hoe we steeds zelfstandiger kunnen worden. We groeien op tot volwassen mensen die ‘alles’ zelf kunnen. Hiertoe worden we ook constant gestimuleerd, want hoe meer je kunt, hoe meer je kunt bereiken (is de algemene overtuiging). Geredeneerd vanuit het proces van volledig afhankelijke baby tot volledig (financieel) onafhankelijke volwassene, die al zijn doelen heeft bereikt, klinkt het ook plausibel. Maar is dat ook zo?

Dat ligt eraan wat je denkt te bereiken. De algemene opvatting is dat hoe je meer bereikt, hoe gelukkiger je bent. Dit is waar we het allemaal voor doen. Als blijkt dat we niet gelukkiger worden naarmate we meer bereiken, gaan we nog harder ons best doen. Je denkt: “Blijkbaar doe ik iets verkeerd” en als reactie hierop ga je nog harder je best doen, terwijl je krampachtig probeert om alles onder controle te houden. Precies zoals je hebt geleerd om als peuter controle te krijgen over je motoriek en met vallen en opstaan hebt geleerd om te lopen, probeer je nu controle te krijgen over de manier waarop je volledig gelukkig kunt worden.

Laat controle los voor echt geluk

Maar door te blijven proberen controle te krijgen over je leven raak je er juist steeds verder van verwijderd. Zolang jouw ego aan het stuur zit, krijgt jouw gevoel geen kans. Jouw ego houdt je constant bezig met gelukkig worden en zorgt er zo voor dat je nooit het moment vindt om gelukkig te zijn. Dit doet jouw ego door je constant uit te dagen om weer nieuwe oplossingen te bedenken om gelukkig te zijn. Een heilloze weg, waar nooit een einde aan lijkt te komen. Totdat we ons opeens beseffen dat gelukkig worden door alles onder controle te hebben een illusie is.life-is-what-happens-to-you-while-you-re-busy-making-other-plans

John Lennon verwoordde dit op een prachtige manier toen hij (vrij vertaald) zei: “Het leven is wat jou overkomt, terwijl jij druk bezig bent met het maken van andere plannen.”

Vind innerlijke rust in de stilte

Juist door op zoek te gaan naar de stilte in jezelf en mee te bewegen met al dat is, zonder het te veroordelen of te willen veranderen, laat je het leven in zijn volheid ervaren. Veel mensen kunnen zich herinneren hoe volmaakt gelukkig ze zich voelden toen ze in de ogen keken van een pasgeboren baby. Dit gevoel herinnert ons hoe het is om volmaakt gelukkig te zijn. En hier hoeven we helemaal niets voor te doen. Sterker nog: Er is niets wat we kunnen doen om dit gevoel te versterken.

Stop met denken en voel het geluk

Dus stop met denken en beredeneren, met je best te doen en dingen te willen veranderen om gelukkig te zijn. Word je bewust van datgene in jezelf dat al gelukkig is. Je bent het namelijk al. Je bent het alleen vergeten doordat je constant bezig bent om jouw gevoel (van gelukkig zijn) te overschreeuwen.

Dus: Just lay back, and enjoy the ride.

Wil je dit zelf ervaren, dan nodig ik je van harte uit voor een gratis inzichtsgesprek!

Hartelijke groet,

René Bussink

logo-renesans-gratis-inzichtsgesprek