Wat is zelfvertrouwen?

Zelfvertrouwen. Wat betekent dat eigenlijk? De vraag: “Wie of wat is de Zelf die we vertrouwen?”, heeft mij heel lang geïntrigeerd. Ook al beschouwen we zelfvertrouwen als iets heel waardevols, toch weten we vaak niet waar zelfvertrouwen vandaan komt. Het lijkt alsof de één het van nature heeft en de andere juist niet.

De reis naar binnen

De waarde van zelfvertrouwen

Als coach heb ik ervaren dat je de meeste waarde kunt toevoegen aan het leven (en de geluksbeleving) van een medemens door hem of haar te helpen om écht op zich-Zelf te vertrouwen. Dit betekent wel dat deze persoon het lef moet hebben om zich te ont-wikkelen. Jezelf Ont-wikkelen betekent dat je alles wat je ooit hebt geleerd ter discussie durft te stellen. Het betekent ook dat je op reis gaat naar binnen zonder dat je weet wat je onderweg allemaal tegenkomt en zonder dat je weet wat je precies zult ontdekken. Hier is veel moed voor nodig.

Waarom de reis naar binnen?

Voor veel mensen is dit nog (althans op dit moment) een brug te ver om deze reis alleen te ondernemen. En by the way: Waarom zou je tijd en energie steken in iets waarvan je niet eens zeker weet dat het je ergens brengt waar je wil zijn?” Ook is onze maatschappij zodanig ingericht dat we met z’n allen geloven dat je vanzelf gelukkig wordt als je eenmaal zichtbaar succesvol bent (in vergelijking met anderen). Ook al weten we allemaal diep van binnen dat dit laatste een illusies is, tegelijkertijd vertrouwen we ons-Zelf nog onvoldoende om de illusie van het ego te doorzien. Je weet immers wat je hebt en je hebt geen idee wat je ervoor terugkrijgt. Daar komt nog eens bij dat veel mensen ook geen idee hebben hoe ze de natuurlijke brug tussen ons hoofd en ons hart kunnen herstellen. En ook jouw omgeving staat vaak niet te wachten op lastige vragen hieromtrent. Toch blijft er een stille roep aanwezig die jou uitnodigt om op reis te gaan naar je-Zelf.

Wat heb je nodig voor de reis naar binnen?

Ken jezelf

Wat is er nu nodig om toch de reis naar binnen te durven maken? Je zult eerst je-Zelf moeten kennen. Want wie zichzelf écht kent durft zichzelf ook écht te vertrouwen. Het enige dat je hoeft te doen is luisteren naar je innerlijke stem en voldoende moed opbrengen om jouw innerlijke stem te volgen. In het verleden zijn we juist vaak verleid om op iets te vertrouwen dat hoger is dan ons-Zelf én buiten ons-Zelf ligt. Dit iets heeft talloze namen. Vele mensen in westerse landen noemen het God en in Amerika wordt er op de nationale munt zelfs vermeld op wie we moeten vertrouwen, namelijk: In God We Trust. De belofte is dat voor iedereen die hierin gelooft de innerlijke stem wordt gesmoord en met een schoon geweten zijn of haar leven kan leven. Maar desondanks is het knagende gevoel bij heel veel mensen gebleven. De reis naar buiten heeft ons weliswaar veel welvaart gebracht, maar niet datgene wat we diep van binnen het liefste wensen.

Ben jij klaar voor de reis naar binnen?

Als jij dit in je-Zelf wilt ontdekken, dan is het nu voor jou de tijd om ook de reis naar binnen te aanvaarden. Vroeg of laat zal een ieder van ons de eerste stap zetten op weg naar binnen. Degene die er nu klaar voor zijn, ontmoet ik graag. Als gids zal ik ik jou begeleiden op jouw pad naar je-Zelf. En als je hebt ontdekt wie en wat jij ten diepste bent en volledig geïnspireerd bent datgene te gaan doen waarvoor jij in de wieg bent gelegd, dan help ik je graag om daarmee succesvol te worden.

Heb jij de moed om op reis naar binnen te gaan? Stuur me dan gerust een berichtje via info@renesans.nl. Ik ontmoet je graag.

Hartelijke groet,
René Bussink
www.renesans.nl