Heb jij al kennis gemaakt met jouw stille getuige?

Heb jij al kennis gemaakt met ‘jouw’ stille getuige? Misschien vraag je je nu af wat ik hiermee bedoel? Is dat iemand die constant naar mij kijkt en niets zegt? Of nog erger, is het iemand die constant naar mij kijkt, niets zegt, maar wel van alles van mij vindt?

Alles verandert, behalve jouw stille getuige

Nee! Hoewel sommigen dit misschien (vanuit hun opvoeding) nog wel zo ervaren. De stille getuige kijkt toe hoe alle gebeurtenissen in het leven komen en gaan. We noemen het ‘stille getuige’, omdat het alles wat er gebeurt waarneemt, zonder daar een oordeel over te hebben. Ook al verandert alles in het leven voortdurend, de stille getuige neemt alleen maar waar. De stille getuige heeft geen mening over het verleden, heeft geen ambities of toekomstplannen en verandert nooit. Het is (wat het is). Nu en voor altijd.

Dus ondanks dat alles in het leven (en ook in jouw leven) voortdurend verandert, verandert de stille getuige nooit. De stille getuige was er al toen je nog een baby was, de stille getuige is er op dit moment en zal er ook zijn als je overlijdt. Zodra je begint te ontdekken dat deze stille getuige altijd aanwezig is, dan wordt het een rustpunt in je leven. Ook al verandert de wereld continu, er is altijd iets dat altijd onveranderd, vredig en kalm is. Het is een volmaakte toestand van vrede, liefde en rust.

Maak eens contact met jouw stille getuige

Misschien ben je nu ook wel benieuwd naar ‘jouw’ stille getuige. Om contact te maken met ‘jouw’ stille getuige hoef je geen yoga-cursus te volgen, op meditatietraining te gaan of wat dan ook. Je kunt het direct ervaren. Het enige dat je hoeft te ‘doen’ is, terwijl je deze tekst aan het lezen bent, je bewust worden van het feit dat je deze tekst aan het lezen bent. P.S.: Misschien is het verstandig om deze laatste zin nog een keer te lezen.

Vind je dat lastig? Stel jezelf dan de volgende vraag: “Wie neemt nu waar dat ik dit aan het lezen ben?” Inderdaad, de stille getuige. De stille getuige, die ook wel gewaar-zijn of bewust-zijn wordt genoemd, kijkt dus mee terwijl jij nu deze tekst leest. Misschien kun je, als je er op focust, opmerken dat er een bepaalde rust vanuit gaat. De stille getuige is als een kalme innerlijke ruimte die het moment omarmt zoals het op dit moment (voor jou) is. Die jou de ruimte geeft om het moment helemaal te laten zijn, precies zoals het op dit moment is.

Word je bewust van jouw stille getuige

En als je dus iets anders gaat doen dan deze tekst lezen, dan verandert de situatie wel, maar de getuige niet. Die blijft altijd onveranderlijk, wat je ook aan het doen bent. Als je hiermee aan de slag wilt, dan is het een goed begin om bewust-te-zijn tijdens alledaagse dingen. Bijvoorbeeld terwijl je aan het eten bent, een tekst leest, naar muziek luistert of in gesprek bent. En dan niet op de automatische piloot, maar met bewuste aandacht.

Als je dit een tijdje hebt gedaan, dan kun je hetzelfde doen in situaties die je als lastig ervaart. Bijvoorbeeld als iemand iets zegt wat je onplezierig vindt of een andere situatie waaraan jij je ergert. Door je ook tijdens dit soort momenten bewust te worden van de stille getuige, identificeer je je minder met de lastige situatie. En dat zorgt ervoor dat de situatie meteen al lichter aanvoelt. Simpelweg omdat je je bewust wordt dat deze situatie niet is wie je werkelijk bent, maar alleen iets is wat op dat moment even langs komt en vervolgens gewoon weer voorbij gaat.

Wil je eens in gesprek over jouw stille getuige?

Ieder mens doorloopt zijn of haar eigen bewustwordingsproces. Het leven geeft je iedere dag situaties waarin je het geleerde in de praktijk mag brengen. Soms lijkt alles vanzelf te gaan en een volgend moment lijkt alles tegen te zitten. Ik nodig je van harte uit om vanaf nu jouw leven te leven, terwijl je je bewust bent van ‘jouw’ stille getuige.

En als je over dit onderwerp eens nader van gedachten wilt wisselen, dan ont-moet ik je graag. Je mag me altijd bellen of mailen of meld je aan voor  een nadere kennismaking. Het is gratis, maar niet voor niets. Want je zet de eerste stap naar een nieuw leven. Een leven waarbij jij, stap voor stap, ontdekt én creëert wat je écht wilt, zodat jij oprecht persoonlijk succes, een betekenisvol leven en diepgaand geluk ervaart.

Als je moed hebt, dan zie ik er naar uit om jou te ont-moeten!

Hartelijke groet,

René Bussink