Wat wilde jij ‘later’ worden?
Van kleins af aan word je regelmatig gevraagd wat je later wilt worden. Kleine kinderen willen vaak hetzelfde worden als hun vader of moeder of ze roepen dat ze iets willen worden dat op die leeftijd het meest tot de verbeelding spreekt, zoals piloot, brandweerman, verpleegster of juf.
Meestal blijkt dat we niet persé het betreffende beroep ambiëren, maar juist dat we onbewust een dergelijk beroep associëren met onze latente talenten. Maar omdat we in de meeste gevallen geen aandacht besteden aan deze associatie verdwijnt deze naar de achtergrond. En omdat we de verbindingen met onze talenten zijn kwijtgeraakt, kiezen we meestal datgene wat we (volgens anderen) goed kunnen, ook al weten we vaak onbewust al dat we hiermee onze échte talenten tekort doen;-).
Vervolgens volharden we in een bepaalde keuze (onder het mom dat een verkeerde keuze altijd nog beter is dan geen keuze) en na jaren van studeren vind je (als je ‘geluk’ hebt) een baan die aansluit bij jouw opleiding. Soms blijkt het een schot in de roos, maar in veel gevallen blijkt na verloop van tijd het werk toch niet zo leuk als je verwacht had.
Wil jij werk dat écht bij jou past?
Veranderen naar werk dat écht bij jou past is makkelijker gezegd dan gedaan. Voor velen wordt ‘werk dat niet écht leuk is’ een ingesleten ‘slechte’ gewoonte; een noodzakelijk kwaad, omdat dit het enige werk is waarmee we in onze levensonderhoud (denken te) kunnen voorzien. Als jij dit herkent, dan vraag jij je misschien ook wel eens af of het mogelijk is om een baan te vinden die wel écht bij jou past. Want als je werk doet dat bij je past, dan voelt werk niet meer als werk, omdat je plezier hebt in wat je doet. Uit diverse onderzoeken is gebleken dat het geheim van ‘een baan die écht bij jou past’, een baan is waar jij jouw talenten optimaal kunt benutten.
Ken jij jouw talenten?
Als jou het lukt om een dergelijke baan te vinden, dan zul je namelijk (veel) beter presteren en meer geluk ervaren in je werk. Filosoof Confucius zei: “Doe werk waarin je je talenten kunt gebruiken en je zult nooit een dag in je leven werken”.
Maar voordat je op zoek gaat naar een andere baan (of kiest voor omscholing), is het wel van groot belang dat jij eerst inzicht hebt in jouw talenten. Want voordat jij jouw talenten kunt ontwikkelen en benutten, zul je wel eerst moeten weten wat jouw talenten zijn:-).
Wil jij jouw talenten benutten?
Waarschijnlijk zeg jij volmondig ‘JA’ als iemand jou deze vraag stelt. Maar met alleen maar ‘JA’ zeggen ben je er nog niet. Je zult er daadwerkelijk mee aan de slag moeten. De ervaring leert dat het je dit het beste samen met iemand anders kunt doen. Iemand die jou kan helpen om inzicht te krijgen in jouw talenten en liefst iemand die jou ook kan helpen een baan te vinden die écht bij jou past.
2Talent – Coacht en Bemiddelt?
Zelf heb ik ontdekt dat coachen en bemiddelen mijn talenten zijn (vandaar de naam 2Talent:-) en ik zet mijn talenten graag in voor jou! Als jij ook jouw talenten wilt ontdekken én benutten, dan help ik je graag. Wil je weten wat ik voor jou kan betekenen? Meld je dan nu aan voor een gratis kennismakingsgesprek.
OF BEN JIJ GEWOON OP ZOEK NAAR IETS ANDERS?
Natuurlijk kan het ook zo zijn dat je op dit moment best content bent met je huidige werk, maar dat je steeds vaker het gevoel hebt dat je toe bent aan een carrièrestap. Je kijkt eens om je heen en zo nu en dan zie je een vacature voorbij komen waarvan je denkt: “Dat zou best eens bij mij kunnen passen.” Maar ja, om nu direct te gaan solliciteren…
Ook als jij (in grote lijnen) weet wat je zoekt, help ik je graag verder. Schrijf je vrijblijvend in en geef aan waar je naar op zoek bent. Als ik een vacature zie die bij jou zou kunnen passen, dan laat ik je het weten.
Hoe dan ook, ik zie er naar uit om je te ont-moeten.
Hartelijke groet,
René Bussink
2Talent – Coacht en Bemiddelt Talent van A naar Beter