Bij het woord roeping denken veel mensen aan een religieus beroep, zoals dominee, pastor e.d. Dit zijn beroepen waarbij je ten dienste staat van ‘het hogere’ én behulpzaam bent naar anderen. Een prachtig beroep als het écht iemands roeping is. Veel mensen hebben geen religieus beroep, maar zijn desondanks wel heel behulpzaam naar anderen. En in de sommige gevallen gaat dit zover, dat iemand zichzelf volledig wegcijfert ten gunste van een ander, zónder daar iets voor terug te krijgen, behalve dan feedback van die ander (of nog erger van jezelf) dat je de volgende keer wel iets beter je best mag doen. Op zich is er niets mis mee om jezelf tijdelijk weg te cijferen, maar als je dit te lang doet, zonder dat het jou per saldo energie oplevert, dan kun je er op wachten totdat je opbrandt.

Waarom cijfer jij jezelf weg?

Als dit ook voor jou geldt, dan is het verstandig om jezelf eens af te vragen waarom jij jezelf wegcijfert, waarom je altijd klaar staat voor een ander en wat je ermee verwacht te bereiken. Als ik deze vraag aan mijn coachees stel, dan neigen de antwoorden vaak in de richting van: “Het geeft me een goed gevoel”. Dit is een heel herkenbaar antwoord voor iemand die betrokken is bij anderen. Maar ook al geeft het jou een goed gevoel, als je iedere dag meer energie geeft, dan je ontvangt, dan houdt geen mens dit vol. In de meeste gevallen leidt dit stressklachten. Als gevolg hiervan is het niet meer mogelijk om voor ‘iedereen’ klaar te staan, waardoor het goede gevoel afneemt. En meestal wordt het gevoel dat je juist niet onder ogen wilde zien, sterker en sterker. Je zit dan in een negatieve spiraal en probeer daar maar eens uit te komen.

Hoe kom je uit de negatieve spiraal?

Als creatiecoach help ik mijn cliënten om inzicht te krijgen hoe ze in een negatieve spiraal terecht zijn gekomen. Ik laat mijn cliënten het antwoord op de vraag: “Hoe voelt het als je doet wat je doet?” onderzoeken. Vaak blijkt dat mijn coachees het gevoel, waardoor hun inwendige balans is verstoord, niet kunnen benoemen. Wel kunnen ze benoemen om welk gedrag ze (als kind) werden gewaardeerd en welk gedrag ‘not done’ was (volgens de mensen die belangrijk voor hen waren). Dit zijn belangrijke aanwijzingen om inzicht te krijgen in jouw innerlijke belemmeringen.

Innerlijke belemmeringen

Want bijna iedereen heeft als kind gedrag aangeleerd dat door anderen werd gewaardeerd en gedrag afgeleerd dat door anderen werd afgewezen. Zolang je je hier niet van bewust bent, is de kans groot dat je (ook nu nog) alleen het gedrag laat zien dat door anderen wordt (of werd) gewaardeerd en zul je het gedrag dat hier tegenover staat verafschuwen. In sommige gevallen gaat het zelfs zover dat het aangeleerde gewenste gedrag wordt betiteld als roeping.

Wat als je werk doet dat je leuk vindt?

En als je daarnaast ook nog werk doet wat je best wel leuk vindt en als je daar ook nog eens succesvol mee bent, dan levert dit meestal vrij veel waardering op. Want het past perfect in het ideaalplaatje dat de meeste van ons hebben geleerd. Als je je desondanks niet happy voelt, dan is de kans groot dat de balans vroeg of laat toch doorslaat, waardoor je (geleidelijk) in een negatieve spiraal terecht komt. Op zo’n moment is het belangrijk om aan de slag te gaan met jouw (onbewuste) innerlijke belemmeringen, zodat je inzicht krijgt in jouw ‘roeping’ en je geleidelijk de roep van al die anderen durft los te laten.

Als jij dit herkent en als je hiermee aan de slag wilt, dan nodig ik jou van harte uit voor een gratis inzichtssessie.

Ik zie er naar uit om jou te ont-moeten!

Hartelijke groet,

René Bussink
RenesanS - RestartYourLife