Geniet van Coachgesprekken die Ergens Over Gaan
Ik geniet het meest van coachgesprekken die écht ergens over gaan. Waarbij mijn coachees inzichten krijgen die ze tot in het diepst van hun ziel raken, waardoor ze een transformatie kunnen doormaken waar ze hun hele leven al naar verlangen en waar ze de rest van hun leven baat bij hebben. Ik ben dan ook ontzettend blij dat ik steeds vaker mensen in mijn coachpraktijk mag ontmoeten die hier ook aan toe zijn.
Toch merk ik ook nog steeds dat de drempel om je daadwerkelijk open te stellen, behoorlijk hoog is. En dat is ook niet zo vreemd. Je gaat namelijk op reis naar een bestemming die enerzijds heel vertrouwd voelt, maar anderzijds ook heel onwennig. Hoewel je rationeel misschien zou verwachten dat er niets engs aan is om de reis naar binnen te gaan, blijkt dat in de praktijk toch een stuk weerbarstiger.
Vind jij jezelf emotioneel volwassen?
Dat dit zo is, heeft overigens een goede reden. Het vraagt namelijk om een bepaalde emotionele volwassenheid. En daar wringt voor veel mensen de schoen. De meeste mensen vinden zichzelf namelijk emotioneel volwassen en zien het bijna als een belediging als iemand daar (hardop) aan twijfelt. Als jij nu deze blog leest, dan vraag jij je misschien ook wel af hoe emotioneel volwassen jij bent.
Het is redelijk eenvoudig om deze vraag voor jezelf te beantwoorden. Dit kun je doen door de volgende vraag 100% eerlijk voor jezelf te beantwoorden. De vraag luidt: “Leef ik het leven waar ik diep van binnen écht naar verlang?”
Hoe beantwoord je deze vraag?
Beantwoord nu deze vraag door aan te geven voor hoeveel % dit voor jou geldt, waarbij 0% betekent dat je totaal niet het leven leeft waar jij diep van binnen écht naar verlangt en 100% betekent dat je volledig het leven leeft waarvoor jij bedoeld bent (je verlangt helemaal niets meer dan wat je nu ervaart).
En? Wat is jouw antwoord? Mijn antwoord is: ….. %
Hieronder kun je lezen wat (volgens mij) jouw antwoord voor jou betekent.
Kies jij ervoor om in je eigen sop gaar te koken?
Als jij jezelf lager scoort dan 25%, dan voel jij dat er een noodzaak is om te veranderen. De ervaring leert echter dat als je lager scoort dan 25%, de kans klein is dat je daadwerkelijk in actie komt. Mensen die zichzelf lager scoren dan 25%, noem ik daarom emotioneel onvolwassen mensen, omdat ze gevangen zitten in hun eigen leed. Vaak kiezen deze mensen er ‘onbewust’ voor om in hun eigen sop gaar te koken en de verantwoordelijkheid (voor wat dan ook) buiten zichzelf te leggen. Ze vertellen anderen (en zichzelf) vaak dooddoeners zoals: “In vergelijking met anderen heb ik het zo slecht nog niet.” Of: “Ik weet wat ik nu heb en ik weet niet wat ik krijg als ik verander.” Of: “Ik heb nu een vaste baan.” Of: “Ik ben te oud, te jong, te dik, te dun etc.” In de meeste gevallen moet er eerst iets ernstigs gebeuren, voordat ze actie ondernemen. En zelfs dan. Ik kan me natuurlijk volkomen in jou vergissen. Als je wilt checken of jij misschien toch emotioneel volwassener bent, dan nodig ik jou van harte uit om deze 3 vragen voor je-Zelf te beantwoorden.
Wacht je liever tot een ander voor jou beslist?
De tweede groep mensen, die zichzelf veelal tussen de 25 en 75% scoren, doen vaak hun stinkende best om succesvol te worden, maar tegelijkertijd zijn ze nogal ‘eigenwijs’, omdat ze denken dat het onderdrukken van hun emoties de beste manier is om zichzelf te zijn. Ze denken dan ook zeker te weten wie ze zijn en vertellen dat vaak vol overtuiging aan iedereen die het maar wil horen. Bij deze groep mensen valt met coaching zeker winst te behalen, maar dan is het wel belangrijk dat ze inzien dat ze op dit moment eigenlijk vooral het leven van een ander leven.
Wat ik vaak zie en hoor (áls ze zich daarvoor open durven te stellen) is dat ze het wel graag anders zouden willen, maar omdat ze niet weten hoe dit aan te pakken, blijven ze zitten waar ze zitten. Ook al voelen ze de emotionele pijn, ze wachten net zo lang totdat een ander actie onderneemt. Bijvoorbeeld een werkgever die besluit dat je overbodig bent. Als iets dergelijks gebeurt, dan worden ze gedwongen om actie te ondernemen. De ervaring leert dat veel mensen die dit overkomt, achteraf blij zijn, omdat ze nu eindelijk de ruimte krijgen om iets te gaan doen wat ze altijd al wilden doen. Het nadeel als je te lang wacht om zelf actie te ondernemen, is dat je veel waardevolle tijd hebt verloren. Wil jij voorkomen dat je nog meer tijd verloren laat gaan, dan is het verstandig om jezelf eens een spiegel voor te laten houden. Als je dit wilt, plan dan nu vrijblijvend een gratis adviesgesprek.
Of houd je liever je-Zelf voor de gek?
Er is ook een groep mensen die zichzelf behoorlijk hoog waarderen, zeg maar boven de 75%. Dit zijn mensen die gewend zijn om hun eigen verantwoordelijkheid te nemen, die openstaan voor feedback en die zelf pro-actief actie ondernemen, meestal met als ambitie om steeds succesvoller te worden. Mocht jij jezelf een percentage boven de 75% toekennen, dan valt er met coaching in korte tijd behoorlijk veel winst te behalen. Mits jij bereid bent om jouw ego ondergeschikt te maken aan datgene in jou waarmee je écht het verschil kunt maken.
Vaak weet je (of beter gezegd ‘voel’ je) wel dat jij iets in je hebt waarmee jij nog veel meer het verschil zou kunnen maken. Maar omdat je het naar de huidige maatstaven allemaal ‘prima de luxe’ voor elkaar hebt, is er geen echte noodzaak. Pas als het zodanig begint te knagen dat je er (bijna) ziek van wordt, krab jij je achter de oren en stel jij jezelf de vraag: “Blijf ik mezelf voor de gek houden of ga ik met mezelf aan de slag?” Als jij ervoor kiest om jezelf voorlopig nog even voor de gek te houden en nog harder te gaan werken voor een tweede auto, een tweede huis, een tweede partner of een extra luxe vakantie, weet dan dat jij jouw bezittingen niet hoeft op te geven. Het gaat er alleen om of je ervoor durft te kiezen om op de eerste plaats naar je-Zelf te luisteren, zodat jij jóuw volledige potentieel kunt gaan benutten en het leven kunt gaan leven waarbij jij bedoeld bent.
Heb jij de moed?
Als je deze blog tot hier hebt gelezen, dan zou ik jou willen vragen om nogmaals antwoord te geven op de vraag: “Leef jij jouw leven?” En als jouw eerlijke antwoord is: “Nee! En daar wil ik graag verandering in aanbrengen”, dan nodig ik jou van harte uit voor een gratis telefonisch kennismakingsgesprek, zodat jij jouw verhaal kunt delen en daarmee de eerste stap zet richting een leven waarmee jij wél het verschil gaat maken.
Ik zie er naar uit om je binnenkort persoonlijk te spreken.
Hartelijke groet,
René Bussink