Heb jij de moed om je loopbaan te herzien?

Een tijdje geleden ontmoette ik een ambitieuze dame die vastliep in haar baan en geen andere oplossing meer zag dan ermee te stoppen. Ze had al van alles geprobeerd om haar werk vol te houden, maar gemaakte afspraken werden telkens door haar baas veranderd, wat haar enorm frustreerde. Tijdens een gesprek met de HR-adviseur, waarbij ze haar besluit om te vertrekken kenbaar maakte, werd haar geadviseerd om met een coach te praten.

Gooi jij het bijltje er ook bij neer?

In onze gesprekken werd duidelijk dat ze altijd haar best deed om aan de verwachtingen van haar baas te voldoen. Ondanks haar goede prestaties voelde ze zich nooit gewaardeerd. Ieder gesprek met haar leidinggevende eindigde in een zinloze discussie. Uiteindelijk uitte ze haar frustratie en riep: “Ik stop ermee!”

Vind jij jouw werk nog leuk?

Tijdens één van onze gesprekken vroeg ik haar of ze haar werk nog leuk vond. Ze antwoordde volmondig: “Ja!” Ze vond haar werk uitdagend, maar voelde zich geblokkeerd door haar leidinggevende. Ze zei: “Als hij zich aan de afspraken zou houden, zou er niets aan de hand zijn.” Ik vroeg haar of ze zich teleurgesteld voelde. Ze kon zich dat niet herinneren en zag zichzelf als een positief persoon die snel herstelde van tegenslagen.

Worstel jij met een onoplosbaar probleem?

Als je jouw werk leuk vindt maar toch overweegt je baan op te zeggen, worstel je waarschijnlijk met een ogenschijnlijk onoplosbaar probleem. Je hebt waarschijnlijk veel energie gestoken in het oplossen van dat probleem, maar zonder succes. Een verstandelijk gedwongen keuze is zelden verstandig.

Wat hebben mijn emoties hiermee te maken?

Ook al geeft het nemen van een beslissing tijdelijke opluchting, er blijft een knagend gevoel over. Dit gevoel verdwijnt niet vanzelf, zelfs niet als je van baan verandert. Je komt weer in dezelfde situaties terecht omdat je niets wezenlijks in jezelf hebt veranderd. Dit ‘wezenlijke’ communiceert via emoties, vooral negatieve.

Als jij niets verandert, dan verandert er niets?

De uitspraak “Als jij niets verandert, dan verandert er niets” is bekend, maar onvolledig. Het zou moeten zijn: “Als jij niets wezenlijks verandert, dan verandert er wezenlijk niets.” We zijn vaak zo gefocust op het vermijden van iets dat we precies datgene creëren waar we bang voor zijn.

Wat is dan de oplossing?

De uitspraak “Als je blijft doen wat je altijd deed, dan krijg je wat je altijd kreeg” suggereert dat je iets anders moet doen voor een ander resultaat. Maar wat is dat ‘iets anders’? De oplossing kan simpel zijn als je bereid bent toe te geven dat je iets verkeerd doet. Dit vraagt om moed, de moed om iets nieuws te leren.

Heb jij de moed?

Alleen de gedachte aan iets nieuws leren kan er al voor zorgen dat je het niet doet, omdat je bang bent om te falen. Laat me je daarom geruststellen. Je kunt niet falen, hooguit iets leren. Om jou hiermee te helpen, heb ik een E-boek gemaakt. In dit E-boek vind je 3 vragen die jou helpen om inzicht te krijgen in dat ‘iets wat jou nu nog belemmert’ en wat je kunt doen om dit ogenschijnlijk onoplosbare probleem voorgoed op te lossen.

Als je bereid bent om de vragen vanuit je ‘onderbuik’ te beantwoorden, dan geven ze je heel veel inzicht. Vanzelfsprekend kun je er ook voor kiezen om deze vragen vanuit je verstand te beantwoorden. Als je dat doet, dan zal het je weinig opleveren. Ik hoop dan ook van harte dat je de moed hebt om ’tijdens het beantwoorden van de vragen’ je bang te voelen en het toch te doen.

Ik wens je alvast heel veel mooie inzichten:-)

Hartelijke groet,

René Bussink