Herinneringen aan een bijzondere tante

Deze week had ik een crematie van een tante. Als volwassene heb ik haar niet veel meegemaakt, maar als kind herinnerde ik me haar als een lieve vrouw die heel begripvol was en oprecht interesse in mij had.

Tijdens de uitvaartdienst kwam dit ook naar voren in de verhalen die door de nabestaanden werden verteld. Ze werd herinnerd en geroemd om hetgeen waar ze in haar leven zelf ook heel blij van werd.

Toen ik hierover nadacht, realiseerde ik me opeens dat iedereen zijn eigen herinneringen heeft. Mijn herinneringen (van een gebeurtenis) kunnen compleet afwijken van de herinnering van iemand anders die ogenschijnlijk dezelfde gebeurtenis heeft meegemaakt. Het gaat dus niet om de gebeurtenis zelf, maar of een gebeurtenis impact heeft gemaakt op mij.

Wat zorgt ervoor of iets een positieve impact heeft?

Volgens mij is het antwoord op deze vraag heel simpel. Een gebeurtenis heeft een positieve impact (op jezelf én op de ander) als het iets is waar je écht blij van wordt. Denk nog maar eens terug aan de tijd dat je als kind zorgeloos kon spelen. Je stond heel dicht bij jouw gevoel. Gaandeweg zijn we steeds verder van ons gevoel verwijderd geraakt. Tegelijkertijd blijkt tijdens gesprekken met mijn coachees dat bijna iedereen niets liever wil dan weer in contact komen met dit gevoel. Hoe simpel dit ook lijkt, het feitelijk ervaren van het goede gevoel lijkt alles behalve eenvoudig.

Waar word jij blij van?

De eerste stap is ontdekken waar je blij van wordt. Dit is vaak simpeler gezegd dan gedaan. We zitten namelijk gevangen in onze eigen beperkende gedachten en belemmerende overtuigingen. En wat het nog moeilijker maakt is dat dit vaak ook nog onze blinde vlek is. Een schokkende gebeurtenis, bijvoorbeeld het overlijden van een dierbare, een burn-out, een ernstige ziekte, een scheiding of onverwachts ontslag, kan ons de ogen openen en ons doen besluiten: “Zo wil ik het niet langer!” Met een dergelijk besluit, hoe moeilijk ook, zet je de eerste stap naar een nieuw leven. Mijn eigen besluit kan ik me nog herinneren als de dag van gisteren. En dat had alles te maken met doen waar je écht blij van wordt.

Doe jij waar je blij van wordt?

Weten waar je écht blij van wordt en het vervolgens doen, zijn twee verschillende dingen. Het probleem is dat ons ego heel bedreven is om steeds weer nieuwe mitsen en maren op te werpen. Dit geldt vaak ook voor de mensen die ‘het beste’ met ons voor hebben. Ze willen ons beschermen tegen mislukking en adviseren ons om de veilige weg te kiezen. Doe nu eerst maar je best om succesvol te worden en dan word je vanzelf gelukkig. En ook al voelt het niet goed, we vertrouwen vaak meer op de goed bedoelde adviezen van anderen dan op ons eigen gevoel. Zelf heb ik me hier ook schuldig aan gemaakt. Totdat ik tot het inzicht kwam, dat als ik iets doe waar ik écht blij van word én ik hiermee een ander ook blij kan maken, mijn leven veel zinvoller wordt. En dat is precies wat ik nu doe. Ik geef mijn leven zin door anderen te helpen om ook een zinvol leven te creëren.

Kun jij geld verdienen met waar jij blij van wordt?

Als je weet waar je écht blij van wordt en als je daadwerkelijk doet waar je écht blij van wordt, dan hoef je alleen nog maar te onderzoeken of er mensen zijn die daarvoor willen betalen. Of mensen willen betalen heeft natuurlijk ook te maken met hoe goed je iets kunt. Het vervelende is dat we hetgeen we van nature goed kunnen als vanzelfsprekend beschouwen en denken dat iedereen dat kan. Om deze misvatting te doorzien heb je zelfkennis én zelfvertrouwen nodig. Het is effectiever om eerst hiermee aan de slag te gaan voordat je (weer) een opleiding gaat doen. Zoek daarom een coach die je bij deze twee belangrijke elementen kan ondersteunen. De ervaring leert dat zelf doen en (samen met een coach) leren van je ‘fouten’ veel effectiever is dan van anderen leren hoe iets perfect gedaan moet worden en het vervolgens niet doen (of nog een opleiding volgen), omdat je denkt dat je nog lang niet perfect bent.

Durf jij geld te verdienen met waar jij blij van wordt?

In onze maatschappij is het heel belangrijk om geld te verdienen. Of jij het werk dat je daarvoor moet doen leuk vindt, wordt veel minder relevant gevonden. Ergens geloven we nog steeds dat werk niet leuk mag zijn. Want waarom zou iemand mij betalen voor iets dat ik leuk vind? Dan is het toch geen werk meer? Deze gedachtekronkel houdt ons vaak tegen. Want wie ben ik nu helemaal om iets te doen waar ik écht blij van word en waar ik ook nog eens goed voor betaald word?

Om daadwerkelijk veel geld te verdienen met hetgeen waar jij heel blij van wordt, zul je nog verder buiten je comfortzone moeten treden. Je zult jezelf moeten laten zien en horen. Dit is doodeng, want als het mislukt, kun jij je achter niemand verschuilen. Je hebt namelijk alle goedbedoelde adviezen van de mensen die het beste met je voor hebben genegeerd en omdat jij ervoor hebt gekozen om eigenwijs te zijn, zul je bij een eventuele mislukking keihard worden veroordeeld. We worden dan als het ware uit de troep gestoten en zijn dan volledig aan ons lot overgeleverd. In vroegere tijden betekende dit een gewisse dood en deze angst speelt ons zelfs heden ten dage nog parten. Deze angst is voor veel mensen echter enger dan de angst om op je sterfbed tot de conclusie te komen dat je je hele leven bezig bent geweest met dingen waar je helemaal niet blij van werd.

Ga jij aan de slag?

Laat me je eerst even feliciteren. Want als je deze blog tot hier hebt gelezen, dan sta je op het punt om aan de slag te gaan. De vraag is alleen, welke actie? Daarom heb ik een aantal vragen voor je die je jezelf kunt stellen.

  1. Wat zou je als eerste doen, als je vanaf morgen niet meer zou hoeven te werken voor het geld?
  2. Wat vond je als kind het leukste om te doen?
  3. Als iemand vanaf morgen een bepaalde dagtaak van jou zou overnemen en jij zou in ruil daarvoor iedere dag iets moeten doen voor die ander, welke activiteit zou jij dan voor die ander gaan doen?

Als je bovenstaande vragen hebt beantwoord, dan is de kans groot dat je diep van binnen al weet waar je écht blij van wordt. Een volgende stap zou kunnen zijn om hierover met mij in gesprek te gaan. Dit gesprek bied ik jou gratis aan, want ik weet uit ervaring dat één ‘onbenullig inzicht’ precies voldoende kan zijn om jouw leven voorgoed ten goede te veranderen. Daarom noem ik zo’n onbenullig inzicht ‘een mindshift op zielsniveau’.

Wil jij mij blij maken?

Natuurlijk verwacht ik niet dat jij moeite gaat doen om mij blij te maken. Dat hoeft ook niet, want zodra we in gesprek gaan over dit onderwerp, gaat dat bij mij vanzelf. Maar als jij jezélf blij wilt maken, dan zul je wel iets ‘moeten’ doen. Het is niet veel, maar wel essentieel. En dat is jezelf een zinvol gesprek gunnen.

Als jij aan alles voelt dat het voor jou het juiste moment is, plan dan nu een gesprek, want ik gun jou van harte dat jij ook het leven leeft waar jij (en jouw dierbaren) écht blij van worden.

Ik zie er in ieder geval naar uit om je te ont-moeten.

Hartelijke groet,

René Bussink