“Gefeliciteerd, want dan ben je al minstens halverwege.” Dit zei ik onlangs tegen een coachee, die het maar niet lukte om de vinger op de zere plek te leggen. Het gesprek dat daarna volgde was mooi en super waardevol en het mooiste van alles was dat mijn coachee zich nadien een stuk lichter voelde. Ze zei iets in de trant van: “Ik heb het gevoel dat ik een emmer vol ballast heb leeggegooid.”

Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet?

Persoonlijk geniet ik er altijd enorm van als ik op deze manier mijn coachee verder kan helpen. Het is misschien een beetje overdreven, maar ik vergelijk het wel eens met iemand die blind is (geboren) en een bril krijgt, waardoor de betreffende persoon opeens kan zien. De laatste jaren circuleren er diverse filmpjes op het internet en als je dan ziet hoe de betreffende persoon reageert, dan doet dat wat met je.

Voor een inzicht dat écht binnenkomt geldt hetzelfde. Je ziet opeens iets dat je al die jaren daarvoor niet kon zien. Je zou kunnen denken dat dat niet zo erg is, want als je niet weet dat het er is, dan kun je het ook niet missen. Maar ogenschijnlijk werkt dit anders bij een inzicht. Het is alsof je zeker weet dat het ergens is, maar het lukt je maar niet om het te vinden. En dat is behoorlijk frustrerend. In die context past de uitspraak van Johan Cruijff: “Je gaat het pas zien als je het doorhebt.”

Wat is jouw (belemmerende) overtuiging?

Daarom was ik zo blij toen mijn coachees zei: “Ik voel met niet goed genoeg”. Achteraf vertelde ze me dat ze dat eigenlijk per ongeluk zei, omdat ze zich op dat moment nog niet bewust was van het verschil. Nu vraag jij je misschien af over welk verschil ik het heb. Het verschil waar ik het over heb, heeft te maken met overtuigingen. En hetgeen ik je nu ga vertellen is misschien wel de moeder hiervan. Bijna ieder mens heeft, vaak zonder dat ‘ie zich daarvan bewust is, één of meerdere overtuigingen. Sommige overtuigingen zijn helpend (voor jezelf), maar er zijn ook overtuigingen die (heel) belemmerend zijn. Krachtige overtuigingen hebben één ding gemeen. Ze beginnen met de (superkrachtige) woorden: “Ik ben.”

Ieder woord dat je na “Ik ben” schrijft of uitspreekt (hardop of in gedachten) is waar. In ieder geval voor jou. Als je hier meer over wilt weten, dan nodig ik jou van harte uit om mijn boek te lezen.

Word jij ook zo moe van jezelf?

Mijn coachee zei dus: “Ik voel me niet goed genoeg”, maar wat ze eigenlijk tegen zichzelf zegt (zonder dat ze daar bewust van was) is: “Ik ben niet goed genoeg.” Door deze woorden bevestig je naar jezelf iets dat zo krachtig is, dat het onmogelijk is, om je hieraan te ontworstelen. De oplossing is simpel, maar blijkbaar niet eenvoudig, want waarom zouden anders zoveel mensen worstelen met een diep geworteld gevoel dat ze niet goed genoeg zijn, wat ze ook doen?

Toen ik dit aan mijn coachee vertelde, werd ze even heel stil en zei ze: “Waarom heeft niemand dit ooit tegen mij gezegd?” Ze had al haar hele leven geloofd dat ze niet goed genoeg was en ondanks het feit dat ze behoorlijk succesvol was, bleef ze last houden van dat knagende gevoel. Ze realiseerde zich opeens dat ze ooit als kind had besloten dat succesvol worden dé oplossing zou zijn om dat knagende gevoel kwijt te raken, maar dat bleek achteraf een vermoeiende illusie. Ze zei letterlijk: “Ik word zo moe van mezelf?”

Zit jouw emmer vol?

Tijdens ons coachgesprek gingen we hier dieper op in. Ik vroeg haar of ze bereid zou zijn om zich vanaf vandaag ‘niet goed genoeg te voelen‘ als daar een hele goede reden voor zou zijn. Dat wilde ze wel proberen. Toen ik haar vervolgens uitlegde welke kwaliteit onder ‘je niet goed genoeg mogen voelen’ verborgen zit, werd ze zichtbaar enthousiast. Ze zag opeens in hoeveel energie het al die jaren had gekost om de belemmerende overtuiging ‘Ik ben niet goed genoeg’ in stand te houden.

En door dat inzicht voelde het alsof ze een emmer vol ballast, die ze al jaren met zich meesleepte, opeens kon loslaten. Feitelijk was dit nog maar het halve verhaal, want door dit inzicht werd ze zich er opeens ook van bewust dat het gedrag dat ze zo verafschuwde, precies het gedrag was dat ze zelf aan het vermijden was. En het vermijden van dat gedrag kostte haar ook heel veel energie. Tijdens ons gesprek deed ik een oefening voor, die ze zelf ook zou kunnen gaan doen. Terwijl ik de oefening voordeed werd ze behoorlijk emotioneel. Ze herkende opeens zichzelf als de vrouw die ervan overtuigd is dat ze niet goed genoeg is. En tevens kon ze voelen hoe veel moeite het haar kostte om die belemmerende overtuiging in stand te houden.

Of zit jij op een dood spoor?

Terwijl we ons gesprek aan het afronden waren, vertelde mijn coachee mij dat ze het nog maar moeilijk kon vatten wat er zojuist was gebeurd. Ze vond het verbazingwekkend hoe iets, waar ze al haar hele leven mee worstelde, op zo’n eenvoudige manier kon worden opgelost. Maar waar ze zich nog veel meer over verbaasde, was het feit dat ze dit nooit eerder had geleerd. Ze zei: “Waarom vertellen ze je dit niet op de lagere school?”

Ik kan niet anders dan haar onbegrip bevestigen. Het zou inderdaad geweldig zijn als we vanaf vandaag behalve rekenen en taal ook les krijgen in leren luisteren naar ons gevoel. Maar omdat we dat nooit geleerd hebben, zitten tegenwoordig heel veel mensen (voor hun gevoel) op een dood spoor. Nu jij weet dat er een oplossing is om voorgoed van dat knagende gevoel verlost te worden, resteert nog maar één vraag.

Heb jij de moed?

moed-is-de-bereidheid-om-bang-te-zijn-2019_11_26-14_35_44-utc

Deze vraag werd mij een jaar of 10 geleden ook gesteld. Blijf ik doorgaan op de ingeslagen weg, die ervoor heeft gezorgd dat ik (volgens de algemene opvattingen) succesvol ben geworden, of kies ik voor de weg die mij dichter bij mezelf brengt en durf ik er ondertussen op te vertrouwen dat ik daarmee ook in mijn levensonderhoud kan voorzien?

Zelf heb ik destijds voor het laatste gekozen, maar ondertussen weet ik dat het voor de meeste mensen helemaal niet nodig is om nu een dergelijke grote beslissing te maken. Je hoeft op dit moment niet te beslissen om van baan of partner te wisselen, ook al lijkt het soms nog de laatste mogelijkheid. Het enige dat je op dit moment hoeft te doen is jouw gevoel het voordeel van de twijfel te geven. Ik begrijp dat je dat best spannend vindt, want je ‘moet’ eigenlijk iets doen waar jij bang voor bent. En daar heb je moed voor nodig.

Omdat jij nu deze blog leest, kan het niet anders dat er een stemmetje in jou aanwezig is dat zich afvraagt wat het jou kan opleveren als jij naar jouw gevoel leert te luisteren. Daarom nodig ik jou uit om dit stemmetje, in ieder geval vandaag, het voordeel van de twijfel te geven en gebruik te maken van mijn aanbod om een gratis gesprek te plannen.

Wat levert het me op?

cover-gratis-e-boek-met-3-vragen-2020_06_17-13_44_16-utc

Uit de feedback van anderen weet ik dat een gratis telefonisch gesprek heel waardevol is, maar tegelijkertijd kan ik natuurlijk niet met 100% zekerheid zeggen dat het jou iets oplevert. Aan de andere kant is er wel één ding dat jij zeker weet, namelijk dat alleen jij voelt wat je voelt. En om jouw gevoel bespreekbaar te maken heb je (een beetje) moed nodig. Mocht je een gesprek nog te eng vinden, dan nodig ik jou van harte uit om mijn gratis E-boek te lezen. Dat is (bijna) 100% veilig.

Mocht je na het lezen van mijn E-boek het gevoel hebt dat iets jouw groei belemmert, dan nodig ik jou van harte uit om binnenkort een telefonisch gesprek te plannen. Ook al kan ik jou niet met 100% zekerheid beloven dat ons gesprek jou hetzelfde oplevert als de coachee waarover ik vertelde in deze blog, één ding weet ik wel zeker: “Als jij niets verandert, dan verandert er niets.”

Hartelijke groet,

René Bussink

Coach & Sparringpartner voor moedige mensen