Het is alweer even geleden dat het ‘oud & nieuw’ was. Hoewel het afsteken van vuurwerk lang niet zo uitbundig was als andere jaren, kun jij je vast nog wel voor de geest halen hoe het is als je met een groep mensen samen naar siervuurwerk aan het kijken bent.

Meestal hoor je dan van alle kanten ‘oohh’s en aahh’s’ en vaak kom je ‘ogen en oren’ tekort om alles te zien en te horen. Moet je daar eens kijken! Moet je dat een zien! Dat is een mooie!

In deze blog wil ik je graag in gedachten meenemen naar deze nieuwjaaractiviteit als metafoor voor het leven. Terwijl de meesten van ons op dat moment druk bezig zijn met het uitwisselen van de beste wensen voor het nieuwe jaar, realiseren we ons vaak niet dat ons leven (als je het bekijkt om universele schaal), niet langer duurt dan het afschieten van een vuurpijl. En als je geluk hebt, dan zien de andere mensen nog net op het juiste moment het prachtige vuurwerk dat je met ‘bloed, zweet en tranen’ tot stand hebt gebracht, maar in de meeste gevallen is dat niet zo. De meeste mensen die vuurwerk afsteken hebben alleen oog voor hun eigen vuurwerk en pas als dit op is, nemen ze de tijd om naar het andere vuurwerk te kijken. Het ‘grappige’ is dat dit vaak ook zo is in het ‘gewone’ leven van alledag.

Maak jij je eigen keuzes?

Nu is het niet mijn intentie om jouw leven te bagatelliseren, of deze gang van zaken als ‘goed of fout’ te betitelen, maar wel om je bewust te maken dat we vaak met z’n allen heel druk zijn met het bereiken van allerlei ‘superbelangrijke’ doelen (die anderen voor ons bedacht hebben) en dat we ondertussen vergeten om écht van het leven en het huidige moment te genieten en de reis die we als mens aan het maken zijn.

Daarom nodig ik je uit om eens stil te staan bij de keuzes die jij als mens maakt. Hoe authentiek zijn deze keuzes eigenlijk? Waarom doe jij eigenlijk wat jij doet? Hoe ben je op de plek waar je nu bent terecht gekomen? En weet je waarnaar je onderweg bent? En als je dat weet, hoe weet je dan of je op het ‘goede spoor’ zit?

Zit jij op het goede spoor?

Ik geloof dat je als mens het meest gelukkig bent als je het gevoel hebt dat wat je doet zin heeft. En dan maakt het niet uit wat die zin is, zolang het maar voor jezelf zinnig is. Nu ben ik me ervan bewust dat onze samenleving heel snel een zooitje zou worden als iedereen maar deed waar hij of zij zin in heeft en daarom voeg ik het volgende eraan toe: “én als je anderen en jezelf daarmee geen schade berokkent.” Maar voor de meeste mensen is ‘geen schade berokkenen’ niet iets waar ze blij van worden.

Je zou dit kunnen zien als een soort nullijn. Een situatie waarbij je niets toevoegt en geen bijdrage levert. Er zijn mensen voor wie dit prima is, maar in mijn coachpraktijk ontmoet ik vooral mensen die juist wél heel sterk de behoefte hebben om een bijdrage te leveren, maar die nog niet weten wat deze bijdrage is. Ze hebben geen idee wat het leven van hen verlangt, maar ze voelen wel aan alles dat ze niet op de goede weg zijn. Je kunt het vergelijken met de situatie dat je verdwaald bent en geen idee hebt welke kant je op moet.

Nu kun je natuurlijk aan iedereen ‘de weg’ vragen, maar dat heeft feitelijk geen zin. Je weet immers niet waar je heen wilt, dus hoe zou iemand jou de route kunnen uitleggen? Wat je meestal in dergelijke situaties ziet is dat mensen het gedrag van anderen gaan kopiëren in de veronderstelling dat die anderen wel weten waar ze naar onderweg zijn. Maar dat is net zo onzinnig als aan een blind persoon vragen of hij je kan vertellen wat jij ziet.

Ben jij bang om stil te staan?

Maar wat werkt dan wel? Zolang je niet weet waar je naartoe wilt, kun je het beste stilstaan (mits de huidige situatie niet levensbedreigend is). Het ‘grappige’ is dat stil staan voor de meeste mensen nog slechter voelt dan de ‘verkeerde kant op’ bewegen. En daar zit precies de kneep. In plaats van onderzoeken waarom ‘stil staan’ zo slecht voelt, gaan we bewegen. We doen net alsof ‘stilstaan’ levensbedreigend is.

Hoe komt dat? Het antwoord op deze vraag is heel eenvoudig. Omdat we dat geleerd hebben. Wie kent de wereldberoemde uitspraak: “Stilstaan is achteruitgang” niet? Net als vele andere uitspraken is deze uitspraak ook waar, mits gesteld in de juiste context. In de context van deze blog zou ik deze uitspraak graag willen aanpassen naar: “Stilstaan bij je handelen is vooruitgang.” Dus pas als je weet wat de zin is van stilstaan, kun je op de juiste manier handelen.

En dat is precies waarmee ik je graag wil verder helpen. Want dat doen geeft zin aan mijn leven en uit de feedback die ik ontvang van mijn coachees, ook aan hun leven. En hoe meer ik van betekenis kan zijn, hoe meer zin ik ervan krijg. En daardoor weet ik precies (voor mezelf) dat ik op het goede spoor zit.

Verlang jij ook naar het gevoel, naar het innerlijk weten, dat je op het goede spoor zit? Dan nodig ik jou van harte uit om ’the next step’ te zetten.

Durf jij ’the next step’ te zetten?

“Zelfs de langste reis begint met de eerste stap”, aldus Mahatma Gandhi. Het mooie van het zetten van de eerste stap is dat pas daarna de volgende stap zichtbaar wordt. Zolang je de eerste stap niet zet, gebeurt er niets. Maar zoals gezegd is het wel belangrijk om even stil te staan bij je handelen of misschien nog wel belangrijker, bij je niet-handelen.

De kans is groot dat als je de moed hebt om even stil te staan bij je ‘niet-(durven)-handelen’, je ontdekt dat er een bepaalde emotie wordt aangeraakt, die je belemmert om de eerste stap te zetten. Als je dit herkent, dan wil ik je graag feliciteren, want dat betekent dat je feitelijk op dit moment al de eerste stap hebt gezet. En nu je de eerste stap al hebt gezet, wil ik je uitnodigen om nu ook ’the next step’ te zetten.

En? Heb jij de moed?

Als jij nu het gevoel hebt dat het voor jou het juiste moment is om ’the next step’ te zetten, dan nodig is jou van harte uit om nu een gratis belafspraak in te plannen.

Mocht dit voor jou op dit moment nog een te grote stap zijn, dan adviseer ik jou uit om eerst mijn gratis E-boek te lezen. In het E-boek vind je 3 vragen die je, als je ze voor jezelf beantwoordt, helpen om stap voor stap op reis te gaan naar het leven waar jij diep van binnen écht naar verlangt.

Maar welke stap je op dit moment ook zet, ik wens jou een hele mooie reis en weet dat ik het een grote eer vind als ik jou tijdens een stukje van jouw reis mag vergezellen.

Hartelijke groet,

René Bussink

Coach & Sparringpartner voor ambitieuze professionals