Vooroordelen splitsen: moeilijker dan een atoom?
Volgens Albert Einstein is een vooroordeel moeilijker te splitsen dan een atoom.
Zoals je ongetwijfeld weet waren er heel veel knappe koppen nodig om het voor elkaar te krijgen om een atoom te splitsen. En als het nog moeilijker is om een vooroordeel te splitsen, dan mag je aannemen dat hiervoor nog meer knappe koppen nodig zijn. Ook al had Einstein (destijds) ongetwijfeld gelijk, deze uitspraak zou op dit moment best wel eens een hardnekkig vooroordeel kunnen blijken te zijn.
Overigens kan ik me voorstellen dat de overwegend negatieve effecten van het splitsen van atomen jou ervan weerhoudt om hier überhaupt over na te willen denken, maar ik zou je graag willen uitnodigen om voor dit moment de negatieve effecten even buiten beschouwing te laten en het volgende te overwegen.
De voordelen van vooroordelen splitsen
Het is ondertussen al bijna 100 jaar geleden dat het de mens is gelukt om een atoom te splitsen. Gelet op de snelle ontwikkelingen in de afgelopen eeuw zou je toch mogen verwachten dat het tegenwoordig ook mogelijk moet zijn om een vooroordeel te splitsen. Helemaal als je je realiseert dat het splitsen van een vooroordeel juist heel veel voordelen heeft. En het belangrijkste voordeel is dat het heel veel positieve energie oplevert. In deze blog ga ik daar graag iets dieper op in.
Waar krijg jij echt energie van?
In mijn coachpraktijk stel ik mijn coachees regelmatig de volgende vraag: “Waar krijg je nu (in je werk) écht energie van?” Je zou misschien verwachten dat de meeste mensen wel een antwoord hebben op deze vraag, maar het is juist opvallend hoe vaak ik het volgende antwoord krijg: “Eerlijk gezegd heb ik geen idee.”
Tegelijkertijd zeggen de meeste van mijn coachees dat ze zich graag bezig willen houden met activiteiten waar ze energie van krijgen. Maar omdat ze niet precies weten waar ze energie van krijgen, blijken ze (veelal onbewust) juist heel veel energie te besteden aan het vermijden van de dingen die veel energie kosten. Het gevolg hiervan is dat ze langzaam maar zeker uitgeput raken of zelfs in een burn-out terecht komen.
Hoe werkt dit nu precies?
Je zou het kunnen vergelijken met de energie die het kost als je twee magneten met dezelfde pool tegen elkaar wilt drukken. Zolang je er energie in stopt, lukt het om de uiteinden tegen elkaar te drukken, maar zodra je de energie vermindert, worden de polen als vanzelf van elkaar verwijderd.
Waarom besteed je energie aan activiteiten die uitputten?
Het lijkt erop alsof we dit van kinds af aan hebben geleerd. En degene die hierin het beste slaagt, noemen we succesvol. We vergeten gemakshalve dat hetgeen een mens van nature veel energie kost (of je zelfs uitput), je nooit écht gelukkig maakt.
En alsof dat nog niet erg genoeg is, moeten we ook nog eens constant heel veel energie stoppen in een ‘nutteloze’ activiteit om het ‘succes’ te kunnen continueren. Maar waarom doen we het dan toch? Denk nog eens terug aan Einstein’s uitspraak. Blijkbaar is een vooroordeel zo krachtig dat het nog moeilijker te splitsen valt dan een atoom.
De hoge drempel van vooroordelen
Deze uitspraak van Einstein werpt een behoorlijk hoge drempel op. Je denkt nu misschien: “Als het zo moeilijk is, dan kan ik er maar beter niet aan beginnen. Zonde van de energie.” Als je op dit moment al je energie nodig hebt om te overleven (c.q. nodig hebt om twee gelijke polen tegen elkaar te duwen), dan begrijp ik best dat je dat denkt.
Maar dan vergeet je één belangrijk element. Het splitsen van jouw vooroordeel levert namelijk (net als het splitsen van atomen) heel veel energie op! En als je eenmaal weet hoe het werkt, is het heel simpel. Maar simpel is niet hetzelfde als eenvoudig. Je moet namelijk iets doen (en blijven doen) wat haaks staat op wat je altijd hebt geloofd.
Het toverwoord voor energie en geluk
En het toverwoord hiervoor is ……………………………
Sorry, maar het toverwoord laat ik hier bewust achterwege. Waarom? Omdat het zo simpel is dat het op dit moment waarschijnlijk niet doordringt tot jouw kern. Als ik jou nu het toverwoord vertel, dan verdwijnt het eenvoudig zonder dat er ook maar iets wezenlijks verandert. En dat zou heel jammer zijn.
En? Heb jij de moed?
Natuurlijk wil ik je met alle plezier vertellen wat het toverwoord is. Maar voordat ik dit met jou deel, vraag ik je om eerst na te denken over drie essentiële vragen. Serieus nadenken over deze drie essentiële vragen, vraagt wel om een beetje moed. Namelijk de moed om in jezelf te ontdekken welk vooroordeel ervoor zorgt dat jij jouw energie besteedt aan activiteiten die je langzaam maar zeker uitputten, waardoor jij je juist niet gelukkig voelt.
Ontvang dan via deze link gratis drie vragen in je mailbox die je helpen te ontdekken waar jij gelukkig van wordt, zodat je vanuit dit inzicht een leven kunt creëren dat écht bij jou past. Ik wens je hele mooie (vooroordeeldoorbrekende) inzichten toe.
Hartelijke groet,
René Bussink