Iedereen droomt
Iedereen droomt. Maar de meeste mensen onthouden hun droom niet. En ook al onthoud jij je droom wel, meestal doe je er niet veel mee in het ‘echte’ leven. Maar het gaat mij in deze blog niet over jouw dromen terwijl je slaapt, maar over hetgeen waar jij ‘altijd’ van droomt. Want iedereen heeft een droom. Misschien kun je in deze context beter spreken van een verlangen of een zielsverwens.
If you can dream it, you can do it
Walt Disney zei ooit eens: “If you can dream it, you can do it.” Wat bedoelde hij daarmee? Als je dit letterlijk neemt, dan betekent dit dat je je eerst iets moet kunnen voorstellen voordat je het kunt creëren. Maar dit is nog maar het halve verhaal. Want ook al is het heel belangrijk om je je wens te kunnen voorstellen (en voor heel veel mensen is dat best moeilijk), je hebt ook nog iets nodig om het vervolgens daadwerkelijk te creëren. En dat iets is zelfvertrouwen. Dus om je droom waar te maken heb je verbeeldingskracht en zelfvertrouwen nodig.
Hoe is dat bij jou? Heb jij verbeeldingskracht én zelfvertrouwen? En hoe sterk zijn deze? Mijn ervaring is dat beide bij de meeste mensen behoorlijk onderontwikkeld zijn. Sterker nog, het is ons in veel gevallen zelfs afgeleerd.
Verbeeldingskracht en Zelfvertrouwen
Bijna ieder kind heeft verbeeldingskracht. Kijk maar eens hoe ze kunnen opgaan in hun spel. Niets lijkt onmogelijk en in de fantasie van een kind is dat waarschijnlijk ook zo. Zolang je nog kind bent, mag je je fantasie gebruiken, maar naar mate je ouder wordt, ervaar je dat fantaseren steeds vaker als ongewenst gedrag wordt betiteld. En als je maar vaak genoeg te horen krijgt: “Wat verbeeld jij wel niet?”, dan houd je er vanzelf wel mee op.
Voordat Einstein de relativiteitswet ontdekte werd hij ook een fantast genoemd. Het grappige is dat hij juist dankzij zijn fantasie (hij stelde zich voor wat er zou gebeuren als hij op een lichtstraal zou meereizen) deze baanbrekende natuurwet ontdekte. Heb jij dus een droom, een wens of een verlangen, laat je dan niet afleiden door mensen die jou een fantast vinden, maar ga ermee aan de slag.
Om ergens mee aan de slag te gaan en zeker als het iets is dat voor anderen vreemd en ongebruikelijk is, heb je wel zelfvertrouwen nodig. Want zonder zelfvertrouwen, zonder geloof in eigen kunnen, kom je niet ver. Als jij het bijltje erbij neergooit bij de eerste tegenslag, dan zal er niets worden gecreëerd. Hoewel niets creëren eigenlijk niet kan. Je creëert altijd iets, alleen is dat ‘iets’ vaak precies iets wat je niet wilt. En dat is dan weer precies de reden om ermee te stoppen.
Blijkbaar verwachten we dat het in één keer goed moet gaan en als dat niet lukt, dan hebben we gefaald. Thomas Edison is in dit geval een mooi voorbeeld. Het kostte hem meer dan 10.000 pogingen voordat het hem lukte om een gloeilamp te maken. Toen hem hierna gevraagd werd, vertelde hij niet dat hij 10.000 keer had gefaald, maar dat hij 10.000 manieren had ontdekt die niet werkten. Kort samengevat: Falen bestaat niet, je hebt geleerd van alle keren dat het niet lukte.
Wat wil jij creëren?
Stel nu dat ik jou, terwijl je dit leest, met één vingerknip oneindig veel verbeeldingskracht en zelfvertrouwen zou geven, wat zou jij dan het allerliefste willen creëren?
Ik kan me nog herinneren dat ik (een jaar of 10 geleden) deze vraag aan mezelf stelde. En het eerste dat me toen te binnen schoot was dat ik hierover een boek zou schrijven dat ik op 21 december 2012 zou uitgeven. En dat is me gelukt. En sindsdien ben ik iedere dag bezig om een bijdrage te leveren aan hetgeen ik het allerliefste zou willen creëren. Als je hier benieuwd naar bent, dan nodig ik je van harte uit om mijn boek te lezen.
Maar wat volgens mij nog veel interessanter is (hoewel mijn boek jou daarbij wellicht kan helpen), is om voor jezelf bovenstaande vraag te beantwoorden: “Wat zou je het allerliefste willen creëren (als je over oneindig veel verbeeldingskracht en zelfvertrouwen zou beschikken)?”
Zeg hardop wat je als eerste te binnen schiet. En schrijf het nu op. Bewaar dit briefje goed of prent het goed in jouw geheugen. Nu kan ik me voorstellen dat je iets hebt opgeschreven dat je (nu nog) voor onmogelijk houdt. Als dat zo is, dan wil ik je van harte feliciteren. En dat niet alleen. Ik wil je ook van harte uitnodigen om hierover een keer met mij van gedachten te wisselen.
Heb jij de moed?
Ik kan me goed voorstellen dat jij nu twijfelt of misschien ben je bang. Laat je dan niet pushen, maar luister naar de stem in jezelf die je vertrouwt. Als jij diep van binnen weet dat dit het juiste moment is om moedig te zijn, dan nodig ik jou van harte uit voor een zinvol gesprek. Want ik gun jou van harte dat jij met jouw droom aan de slag gaat. Stapje voor stapje. Niet omdat je het moet, maar omdat je het wil.
Ik zie er naar uit om jou te ont-moeten.
Hartelijke groet,
René Bussink