De vraag: “Waar word jij écht blij van?” lijkt (verstandelijk) eenvoudig te beantwoorden, maar in de praktijk blijkt het voor veel mensen toch een stuk lastiger om deze vraag vanuit hun gevoel te beantwoorden. De meeste verstandelijke antwoorden zijn niet de antwoorden die je zelf hebt bedacht, maar die zich hebben gevormd op basis van de overtuigingen van jouw opvoeders en de mensen in jouw directe omgeving. In veel gevallen zijn we ons hier niet eens van bewust. Dit blijkt bijvoorbeeld als ik ze vraag waarom ze niet hun werk maken van datgene waar ze écht blij van worden. Een veel gehoorde reactie is dan: “Ja, maar daar is geen droog brood mee te verdienen.” Als deze overtuiging (tijdelijk) kan worden uitgeschakeld en ik vraag naar een moment in hun leven waarop ze zich gelukkig hebben gevoeld en wat ze op dat moment deden, dan blijkt opeens dat er iets verandert in hun houding. Ze vertellen dan hun verhaal vanuit hun gevoel en het enthousiasme dat ze daarbij voelen, activeert hun herinnering aan meer momenten waarop ze zich gelukkig hebben gevoeld. Dit gevoel is het belangrijkste startpunt voor een succesvol coachtraject, tenminste als jij je gelukkig wilt voelen én (daarmee) succesvol wilt zijn.

Wat is jouw mooiste geluksherinnering?

Het bijzondere is dat nagenoeg iedereen wel één of meerdere geluksherinneringen heeft, maar in veel gevallen is het bijbehorende gevoel weg of naar de achtergrond verdwenen, omdat deze is ondergesneeuwd door (belemmerende) overtuigingen en negatieve emoties. Dus hoe zorg je er nu voor dat je jouw mooiste geluksherinnering weer kunt gebruiken om een positieve impact in jouw leven te creëren? De eerste stap is ontdekken waar je blij van wordt. Dit is vaak simpeler gezegd dan gedaan. We zitten namelijk gevangen in onze eigen beperkende gedachten en belemmerende overtuigingen. En wat het nog moeilijker maakt is dat dit vaak ook nog onze blinde vlek is. Een schokkende gebeurtenis, bijvoorbeeld het overlijden van een dierbare, een burn-out, een ernstige ziekte, een scheiding of (onverwachts) ontslag, kan ons de ogen openen en ons doen besluiten: “Zo wil ik het niet langer!” Met een dergelijk besluit, hoe moeilijk ook, zet je de eerste stap naar een nieuw leven. Mijn eigen besluit kan ik me nog herinneren als de dag van gisteren. En dat had alles te maken met doen waar je écht blij van wordt:-).

Doe jij waar je blij van wordt?

Weten waar je écht blij van wordt en het vervolgens doen, zijn twee verschillende dingen. Het probleem is dat ons ego heel bedreven is om steeds weer nieuwe mitsen en maren op te werpen. Dit geldt vaak ook voor de mensen die ‘het beste’ met ons voor hebben. Ze willen ons beschermen tegen mislukking en adviseren ons om de veilige weg te kiezen. Doe nu eerst maar je best om succesvol te worden en dan word je vanzelf gelukkig. En ook al voelt het niet goed, we vertrouwen vaak meer op de goed bedoelde adviezen van anderen, dan op ons eigen gevoel. Zelf heb ik me hier ook schuldig aan gemaakt. Totdat ik tot het inzicht kwam, dat als ik iets doe waar ik écht blij van word én ik hiermee een ander ook blij kan maken, mijn leven veel zinvoller wordt. En dat is precies wat ik nu doe. Ik geef mijn leven zin door anderen te helpen om ook een zinvol leven te creëren.

Kun jij geld verdienen met waar jij blij van wordt?

Als je weet waar je écht blij van wordt en als je daadwerkelijk doet waar je écht blij van wordt, dan hoef je alleen nog maar te onderzoeken of er mensen zijn die daarvoor willen betalen. Of mensen willen betalen heeft natuurlijk ook te maken met hoe goed je iets kunt. Het vervelende is dat we hetgeen we van nature goed kunnen als vanzelfsprekend beschouwen en denken dat iedereen dat kan. Om deze misvatting te doorzien heb je zelfkennis én zelfvertrouwen nodig. Het is effectiever om eerst hiermee aan de slag te gaan voordat je (weer) een opleiding gaat doen. Zoek daarom een coach die je bij deze twee belangrijke elementen kan ondersteunen. De ervaring leert dat zelf doen en (samen met een coach) leren van je ‘fouten’ veel effectiever is dan van anderen leren hoe iets perfect gedaan moet worden en het vervolgens niet doen (of nog een opleiding volgen), omdat je denkt dat je nog lang niet perfect bent.

Durf jij geld te verdienen met waar jij blij van wordt?

In onze maatschappij is het (heel) belangrijk om geld te verdienen. Of jij het werk dat je daarvoor moet doen leuk vindt, wordt (veel) minder relevant gevonden. Ergens geloven we nog steeds dat werk niet leuk mag zijn. Want waarom zou iemand mij betalen voor iets dat ik leuk vind? Dan is het toch geen werk meer? Deze gedachtekronkel houdt ons vaak tegen. Want wie ben ik nu helemaal om iets te doen waar ik écht blij van word en waar ik ook nog eens goed voor betaald word?

Om daadwerkelijk (veel) geld te verdienen met hetgeen waar jij heel blij van wordt, zal je (nog verder) buiten je comfortzone moeten treden. Je zult jezelf moeten laten zien en horen. Dit is doodeng, want als het mislukt, kun jij je achter niemand verschuilen. Je hebt namelijk alle goedbedoelde adviezen van de mensen die het beste met je voor hebben genegeerd en omdat jij ervoor hebt gekozen om eigenwijs te zijn, zul je bij een eventuele mislukking keihard worden veroordeeld. We worden dan als het ware uit de troep gestoten en zijn dan volledig aan ons lot overgeleverd. In vroegere tijden betekende dit een gewisse dood en deze angst speelt ons zelfs heden ten dage nog parten. Deze angst is voor veel mensen echter (en enger) dan de angst om op je sterfbed tot de conclusie te komen dat je je hele leven bezig bent geweest met dingen waar je helemaal niet blij van werd.

Ga jij aan de slag?

Laat me je eerst even feliciteren. Want als je deze blog tot hier hebt gelezen, dan sta je op het punt om aan de slag te gaan. De vraag is alleen, welke actie? Daarom heb ik een aantal vragen voor je die je jezelf kunt stellen.

  • Wat zou je als eerste doen, als je vanaf morgen niet meer zou hoeven te werken voor het geld?
  • Wat vond je als kind het leukste om te doen?
  • Als iemand vanaf morgen een bepaalde dagtaak van jou zou overnemen en jij zou in ruil daarvoor iedere dag iets moeten doen voor die ander, welke activiteit zou jij dan voor die ander gaan doen?

Als je bovenstaande vragen hebt beantwoord, dan is de kans groot dat je diep van binnen al weet is waar je écht blij van wordt. Een volgende stap zou kunnen zijn om mijn gratis E-boek te downloaden. Het zou zo maar eens zo kunnen zijn dat je hierdoor één ‘onbenullig inzicht’ krijgt, waardoor je wél de volgende stap durft te zetten. Een stap die jouw leven voorgoed verandert. Zo’n inzicht noem ik ‘een mindshift op zielsnivo’.

Wil jij mij blij maken?

Natuurlijk verwacht ik niet dat jij moeite gaat doen om mij blij te maken. Dat hoeft ook niet, want zodra we in gesprek gaan over dit onderwerp, gaat dat bij mij vanzelf. Maar als jij jezélf blij wilt maken, dan is het wel belangrijk dat jij de volgende stap durft te zetten. Het is maar een kleine stap, maar wel essentieel. En dat is jezelf een gratis gesprek gunnen.

Als jij aan alles voelt dat het voor jou het juiste moment is, plan dan nu een gratis gesprek, want ik gun jou van harte dat jij ook het leven leeft waar jij (en jouw dierbaren) écht blij van worden.

Ik zie er in ieder geval naar uit om je te ont-moeten.

Hartelijke groet,

René Bussink

Coach en Sparringpartner voor mensen die de moed hebben om hun hart te volgen