Heb jij zelf een coach?

“Heb jij zelf ook een coach?” Deze vraag stelde een coachee mij, toen ik vertelde dat ik vind dat eigenlijk iedereen die zijn of haar persoonlijke ontwikkeling serieus neemt een coach zou moeten hebben. “Jazeker!”, reageerde ik.

Gaat het goed met jou?

Zolang ik me al kan herinneren ben ik al bezig met mijn eigen ontwikkeling en al die tijd heb ik zelf ook regelmatig een coach gehad. Want hoe goed je ook bent (of denkt te zijn), er blijven altijd bepaalde blinde vlekken die jouw groei belemmeren.

Een mooie uitspraak in deze context komt uit het boek van James C. (Jim) Collins, de auteur van het boek ‘Good to Great’. Deze uitspraak luidt (vrij vertaald): “Goed is de grootste vijand van geweldig.” Veel mensen aan wie je vraagt: “Hoe gaat het?”, reageren direct met: “Goed!” In de meeste gevallen is het gesprek dan al min of meer beëindigd, want hoe kun je dan nog anders reageren, dan te zeggen: “Nou, mooi”.

Als tegenwoordig iemand antwoordt met: “Goed”, dan reageer ik steeds vaker door te vragen: “Da’s mooi, maar waarom gaat het niet geweldig?” Wat ik dan vaak als reactie krijg is: “Hmm, dat weet ik eigenlijk niet.” Blijkbaar is ‘goed’ het soort normaal waarmee je aangeeft dat het wel oké gaat. Overigens zijn er, als gevolg van de Corona-crisis, ook steeds meer mensen die zeggen dat het slecht gaat. Natuurlijk heeft de Corona-crisis ook heel veel impact op mensen en dan met name op ondernemers die hun werk niet meer kunnen doen of mensen die ontslagen zijn. Dit leed wil ik ook zeker niet bagatelliseren, maar tegelijkertijd zijn er nu ook nog heel veel mensen met wie het op dit moment nog net zo ‘goed’ gaat als voor de Corona-crisis (althans op werkgebied).

Wanneer repareer jij een dak dat lekt?

Mocht dit ook voor jou gelden, vraag jezelf dan eens af of het niet verstandig is om op dit moment in gesprek te gaan over jouw ontwikkelingsmogelijkheden. Want juist als het ‘goed’ gaat is het verstandig om dit te doen. Vergelijk het maar met dat je het beste een dak dat lek is kunt repareren als de zon schijnt en niet te wachten tot het regent. Doe je dit wel, dan is de schade in de meeste gevallen vele malen groter dan de kosten. Of om in de uitspraak van Jim Collins te blijven: “Wachten tot het begint te regenen is goed, maar als je je dak hebt gerepareerd voordát het begint te regenen, dan is dat geweldig.”

En dat is ook precies de reden dat ik mezelf ook regelmatig laat coachen. En ik heb ontdekt dat, zelfs als ik dénk dat mijn dak niet lek is, ik er baat bij heb. Want daar zit de meeste ruimte voor verbetering. Of zoals een goede dokter het zou zeggen: “Je hoeft niet ziek te zijn om beter te worden.”

Heb jij behoefte aan een gratis groeigesprek?

Uit de vele coachgesprekken die ik de afgelopen jaren heb mogen voeren met ambitieuze professionals (zoals managers, directeuren en ondernemers) blijkt dat zelfinzicht de basis vormt voor de brug tussen ‘goed’ en ‘geweldig’. En deze behoefte aan zelfinzicht uit zich in een onbestemd ‘knagend gevoel’. Een gevoel waar je zelf maar moeilijk de vinger op kunt leggen.

Als je dit ‘knagende gevoel’ herkent, dan wil ik jou graag een handreiking doen, door jou een gratis groeigesprek aan te bieden.

Tijdens ons gesprek is al mijn aandacht op jou gericht en stel ik jou een aantal vragen, waardoor jij meer inzicht krijgt in datgene wat jou (nu nog onbewust) belemmert.

Heb jij de moed?

Overigens weet ik (uit eigen ervaring) dat de neiging groot kan zijn om een gesprek met een onbekende nog even uit te stellen. Maar ik weet ondertussen dat uitstellen feitelijk betekent dat je jouw verlangen negeert in de hoop dat het vanzelf weggaat. Om jouw angst toch te trotseren, heb je (een beetje) moed nodig.

Geef jij jouw gevoel het voordeel van de twijfel?

Moed is de bereidheid om bang te zijn en het toch te doen. Dus als jouw verstand zegt, dan het jou toch niets gaat opleveren en dat het zonde van jouw tijd is, dan nodig ik jou uit om in dat geval jouw gevoel het voordeel van de twijfel te geven.

Mocht je het toch nog gerede twijfel hebben wat een gratis groeigesprek jou kan opleveren, dan nodig ik jou van harte uit om eerst het voorwoord uit mijn boek te lezen. Wellicht geeft jou dit net het laatste zetje dat je nodig hebt. En dan zou het zo maar eens kunnen zijn dat dat laatste zetje de eerste stap blijkt te zijn naar een leven van ‘goed’ naar ‘geweldig’.

Ik zie er naar uit om je binnenkort (of op een later moment:-) persoonlijk te spreken.

Hartelijke groet,

René Bussink