Iemand moet de kar toch trekken?

“Iemand moet de kar toch trekken?” Met een bovengemiddelde stemverheffing riep een coachee deze woorden, toen ik tijdens een coachgesprek opmerkte: “Vind je dat jouw verantwoordelijkheid?”

Waarom wil jij de verantwoordelijkheid?

Bijna iedereen die een leidinggevende positie vervult, kent ‘het gevoel’ dat gepaard gaat met het verantwoordelijk zijn voor het reilen en zeilen van een team, afdeling of bedrijf. Vooral als het niet goed gaat. Dat is ook de belangrijkste reden dat leidinggevende functies hoger worden gewaardeerd en beter betaald. Hoe groter de verantwoordelijkheid, des te hoger de beloning (maar ook des te hoger de kans op stress). Wie zou anders dit verantwoordelijke werk nog willen doen?

Nu zijn er best veel mensen die een hogere beloning wel zien zitten en ervoor kiezen om te solliciteren op een leidinggevende functie. Natuurlijk kan geld een prikkel zijn om iets doen dat je van nature liever niet doet. Maar kiezen voor het dragen van verantwoordelijkheid, alleen vanwege het geld (of de status) is als bouwen op drijfzand. Goede leidinggevenden hebben een innerlijke drive om (desnoods onbaatzuchtig) het goede te willen doen, ook in moeilijke tijden. Maar daar zit ook vaak de bottleneck. Veel leidinggevenden hebben zo’n groot verantwoordelijkheidsgevoel ontwikkeld dat het slechts een kwestie van tijd is voordat een dergelijke leidinggevende zichzelf heeft uitgeput en gefrustreerd raakt.

Je hoeft niet alles zelf te doen

“Maar iemand moet de kar toch trekken?” Inderdaad, maar dat betekent niet dat je alles zelf moet doen! De grootste valkuil van veel leidinggevenden is dat ze teveel doen. Waarom? Omdat ze zich (te) verantwoordelijk voelen voor een ander, uit angst voor… (vul zelf maar in).

Waar ben jij bang voor?

Ik zal dit met een voorbeeld illustreren. Stel je voor dat je vader of moeder bent van een 4-jarige kleuter die wil leren fietsen. Als jij je kind blijft vasthouden (uit angst voor …), dan heeft dit voor jullie allebei consequenties. Jouw kind leert niet om zelfstandig te fietsen en (nog belangrijker) ontwikkelt geen zelfvertrouwen. En als ouder (lees: leidinggevende) blijf je heel druk, omdat je iedere keer als je kind (lees: medewerker) wil gaan fietsen, mee zult moeten. Het gevolg van deze aanpak is dat je jezelf langzaam maar zeker uitput. En als je eenmaal uitgeput bent, dan stort alles in elkaar. Waarom? Omdat niemand voldoende zelfvertrouwen heeft ontwikkeld om zelf de verantwoordelijkheid te nemen. Dus in plaats van een win-win-situatie, heb je een verlies-verlies-situatie gecreëerd. En misschien was dat wel precies waar je bang voor was…

Doorbreek de vicieuze cirkel

Om deze negatieve (lees: ineffectieve) spiraal te doorbreken is het belangrijk om inzicht te krijgen in datgene waar je bang voor bent. Het probleem is echter dat we dit juist niet kunnen, want we zijn er immers bang voor. Dit is een vicieuze cirkel, waar je niet zo gemakkelijk in je eentje uitkomt. Want zolang je je niet bewust bent dat je in een vicieuze cirkel gevangen zit, kan er niets veranderen. Het begint dus met bewustwording. Pas dan kan het kwartje vallen. Cruijff verwoordde het mooi toen hij zei: “Je gaat het pas zien als je het doorhebt.”

Zit jouw emmer ook te vol?

Let op de signalen die je dagelijks ontvangt. Want het leven spiegelt je de hele dag. Zodra je bereid bent om te voelen wat je voelt en als je dit gevoel (hoe klein ook) serieus durft te nemen, krijg je het door. Maar daar is wel moed voor nodig. Want vaak durven we niet te voelen, omdat we bang zijn om iets te voelen, wat we liever niet willen voelen. Maar alle druppels samen vormen dag naar dag een emmer die langzaam volloopt. Veel professionals (en dan vooral leidinggevenden) blijven de druppels negeren totdat ze uitgeput zijn en het lichaam ‘vanzelf’ aan de rem trekt.

Mijn aanbod

Als mens krijgen we dagelijks signalen van ons lichaam die ervoor bedoeld zijn om ons uit te nodigen om onszelf een spiegel voor te houden. Uit angst voor ‘het onbekende’ durven we vaak niet te voelen wat we voelen. Daarom bied ik jou aan om samen aan de slag te gaan. Tijdens onze gesprekken ga je stapje voor stapje inzien welke angst jouw leven beheerst en tevens ontdek je hoe je van jouw angst een unieke kracht kunt maken.

Het resultaat

Het resultaat is dat jij je-Zelf beter leert kennen en inzicht krijgt hoe je jouw unieke kracht kunt inzetten. En door het daadwerkelijk te doen zul je stap voor stap ontdekken wie jij écht bent, zodat je het leven kunt creëren waarmee jij van grote waarde kun zijn voor jezelf en jouw omgeving.

Heb jij de moed? Zet dan de eerste stap en meld je aan voor een gratis adviesgesprek.

Ik zie er naar uit om je te ont-moeten.

Hartelijke groet,

René Bussink