Vertel eens, wat vind jij inspirerender? Mensen die verhalen vertellen over het verleden of mensen die verhalen vertellen over de toekomst? Je kent ze vast wel. Mensen die altijd vertellen dat het vroeger beter was. Of dat iets gewoon zo is, omdat ze dat ooit zelf zo hebben ervaren. Vind jij het fijn om naar die verhalen te luisteren, of ben je er wel een beetje klaar mee?

Vroeger was alles beter, toch?

Natuurlijk zijn er prachtige verhalen uit het verleden. Onze geschiedenis kan heel inspirerend zijn en waardevolle informatie bevatten, waarmee we ook nu ons voordeel kunnen doen. De verhalen van vroeger waar ik op doel zijn de verhalen die we onszelf (en een ieder die het maar horen wil) vertellen. En niet één keer, maar dag in, dag uit. We vertellen onze verhalen tot vervelens toe en zoeken (vaak onbewust) naar andere mensen die het met ons eens zijn. Deze mensen noemen we vaak onze ‘vrienden.’

Zijn jouw vrienden het met jou eens?

Ze zeggen wel eens dat jij een afspiegeling bent van je 5 beste vrienden. Maar vertel eens: “Vind jij de verhalen die jouw beste vrienden jou vertellen inspirerend?” Of zijn het jouw vrienden omdat jullie doen alsof je het overal over eens bent? Als je meer neigt naar het laatste antwoord, dan kun jij je afvragen of jij datgene wat jou écht beweegt wel deelt met jouw vrienden.

Hoe mooi zou het zijn als …..

Je mag je gelukkig prijzen als je in dit leven één vriend hebt met wie je kunt delen wat jou écht beweegt. Iemand aan wie jij jouw dromen en diepste verlangens durft te vertellen. En je mag je handen helemaal dichtknijpen als deze persoon jou ook nog eens stimuleert en uitdaagt om ermee aan de slag te gaan en jou steunt als het even tegenzit.

Heb jij jezelf heropgevoed?

Kijk eens naar de manier waarop jij als kind bent opgevoed en hoe je op dit moment (jouw) kinderen opvoedt. Mocht jij helemaal jezelf zijn of moest je vooral voldoen aan de verwachtingen van anderen? Zijn de verhalen die jij (tot vervelens toe) hoorde, dezelfde verhalen die jij nu weer aan anderen vertelt? Of heb jij jezelf heropgevoed?

Wat is jouw verhaal?

Ik hoop oprecht dat jij nu even stilstaat bij jouw verhaal. Vertel jij jouw verhaal, of herhaal jij ‘de waarheid’ van een ander? Waar ik me over verbaas is dat we onze kinderen op 4-jarige leeftijd naar school sturen en als ze na 10 of 20 jaar zijn afgestudeerd, hebben ze heel veel kennis vergaard, maar slechts zelden hebben ze helder wat hun eigen verhaal is.

Wil jij met jouw verhaal aan de slag?

Jouw verhaal ontdekken lijkt eenvoudig (en in essentie is het dat ook). Het ‘probleem’ is echter dat we nooit hebben geleerd waar we ons eigen verhaal kunnen vinden. Met de kennis die we hebben opgedaan verwachten we dat dit een koud kunstje is, maar in de praktijk blijkt dit probleem voor de meeste mensen onoplosbaar (hoe hard we ook ons best doen).

Heb jij de moed?

Als je diep van binnen weet je dat de oplossing binnen handbereik ligt, dan nodig ik jou van harte uit voor een persoonlijke kennismaking. Want ik gun jou van harte dat jij jouw verhaal ontdekt en het leven gaat leven waar jij diep van binnen écht van droomt.

Wil je alvast de eerste stap zetten? Via deze link ontvang je gratis 3 vragen in jouw mailbox, die je kunnen helpen om je bewust te worden van jouw (belemmerende) overtuigingen.

Ik zie er naar uit om je te ont-moeten.

Hartelijke groet,

René Bussink