Is jou dat ook wel eens overkomen? Toen je nog kind was? Dat jij iets onaardigs tegen een ander zei dat hij of zij dan riep:

“Wat je zegt ben je zelf. Met je kop door de helft. Met je kop door de muur. Ben je morgen lekker zuur.”

Ik kan me het nog goed herinneren dat mij dit als kind overkwam. Destijds begreep ik de strekking niet van deze tegeltjeswijsheid, maar gaandeweg ben ik me ervan bewust geworden dat je zelf degene bent die ervoor zorgt dat je je ‘zuur’ voelt.

O, ja? Hoe zit dat dan?

Wat ik zeg komt voort uit wat ik denk. En wat ik denk bepaalt hoe ik me voel. En hoe ik me voel bepaalt hoe ik me gedraag. En hoe ik me gedraag bepaalt hoe anderen op mij reageren. En hoe anderen (op mij) reageren activeert weer mijn gedachten. Vervolgens denk ik hier weer iets van, daarna zeg ik er iets van, hier reageert de ander weer op etc. Deze cyclus zorgt ervoor dat we ons zuur voelen, maar tegelijkertijd hebben we geen idee hoe we deze negatieve spiraal kunnen doorbreken.

Wie geef jij de schuld?

Onze primaire reactie is om degene die iets heeft gezegd of gedaan de schuld te geven, omdat we ervan overtuigd zijn dat de reden dat wij ons zuur voelen wordt veroorzaakt door wat die ander heeft gezegd of gedaan. Als jij vasthoudt aan deze overtuiging dan ben je constant in gevecht met een ander. Dit is een eindeloos gevecht, want een ander reageert net zo vaak op jou als jij reageert op de ander. Als jij dus niets verandert, dan verandert er niets. Je voelt je vandaag zuur, morgen ook en overmorgen ook enzovoort…

Het komt ook voor dat je als kind hebt geleerd dat je een ander niet de schuld mag geven van jouw k-gevoel. Maar omdat je niet is geleerd hoe je dan wél moet omgaan met dat k-gevoel, kiezen we er (noodgedwongen) voor om onszelf de schuld te geven.

Jezelf de schuld geven leidt er toe dat je jezelf de hele dag (in gedachten) belerend toespreekt. Dat je jezelf constant kleineert, afkraakt, uitscheldt. Het resultaat is hetzelfde. Je voelt je vandaag zuur, morgen ook en overmorgen ook enzovoort…

Is het tijd voor jouw bewustwordingsproces?

Mijn bewustwordingsproces en het bijbehorende inzicht heb ik destijds verwoord in mijn boek ‘Ieder-Eén is Al-Eén’. Maar iets weten én geloven is niet hetzelfde als er daadwerkelijk naar handelen. Het daadwerkelijk doen vraagt om moed.

Heb jij de moed?

Om inzicht te krijgen in jouw tegeltjeswijsheid en hoe deze voor (of tegen) jou werkt, is het belangrijk om hierover in gesprek te gaan.

Als jij hiervoor openstaat, dan nodig ik jou van harte uit voor een persoonlijke kennismaking. Want ik gun jou van harte dat jij ook het leven creëert waar jij diep van binnen écht van droomt.

Wil je alvast de eerste stap zetten? Via deze link ontvang je gratis 3 vragen in jouw mailbox, die je kunnen helpen bij jouw bewustwordingsproces.

Ik zie er naar uit om je te ont-moeten.

Hartelijke groet,

René Bussink