Wat verbeeld jij je wel (niet)?
Als kind vonden we het de normaalste zaak van de wereld, maar de meeste volwassenen hebben het gaandeweg afgeleerd. Ik bedoel de vaardigheid om je iets te kunnen verbeelden. Velen van ons hebben het tijdens onze opvoeding regelmatig te horen gekregen: “Wat verbeeld jij je wel niet?” Voor persoonlijke groei en ontwikkeling was vaak onvoldoende aandacht en meestal ging een dergelijke uitspraak gepaard met een ondertoon die niet bepaald stimulerend was. De onderliggende boodschap was vaak glashelder, namelijk “doe normaal, want dan doe je al gek genoeg”.
Op zich is er helemaal niets mis met dergelijke uitspraak, maar het probleem is dat dit maar de halve waarheid is. Helaas wéten velen van ons niet dat het de halve waarheid is, want door de ‘corrigerende’ reactie van onze opvoeders zijn we gaan geloven dat je je maar beter niets kunt verbeelden. Doordat we ons vervolgens ook zo gaan gedragen, voldoen we weliswaar aan de verwachtingen van onze opvoeders, maar tegelijkertijd creëren we een disbalans. En die disbalans uit zich in een knagend en onbestemd gevoel, waardoor we onszelf belemmeren in onze persoonlijke groei en ontwikkeling.
Kost het jou moeite om de balans te bewaren?
Alles in de natuur streeft naar balans en als deze is verstoord, dan moet dit worden hersteld. Het kan lang of kort duren, maar het natuurlijke streven blijft om de balans te herstellen. En dat geldt dus ook voor een disbalans die we in onszelf ervaren. Het instandhouden van een disbalans kost energie en hoe groter de disbalans hoe meer energie het ons kost. Het bijzondere is dat het herstellen van de balans een natuurlijk en (ogenschijnlijk) moeiteloos proces is, maar om de één of andere reden voelt dat voor de meeste mensen niet zo. In plaats van het volgen van de natuurlijke stroom (van het leven) kiezen we er (onbewust) voor om onze energie te besteden aan het instandhouden van de disbalans.
Weet jij hoe je de balans kunt herstellen?
Je vraagt je nu misschien af, waarom we zoveel energie besteden aan het instandhouden van de disbalans? Da’s een hele goede vraag en het meest eerlijke antwoord dat ik hierop kan geven luidt: “Omdat iedereen het doet.” De volgende logische vraag is dan: “Waarom doet iedereen dat?” Het antwoord op deze vraag is: “Omdat bijna niemand weet dat het ook anders kan.” Dit antwoord klinkt logisch, maar klopt niet helemaal. Iedereen weet namelijk diep van binnen dat het wél anders kan. Het probleem is alleen dat we nooit hebben geleerd hoe dat dan werkt. Daarom zal ik je in deze blog, aan de hand van het voorbeeld uit de eerste alinea, vertellen hoe het principe werkt.
Gebruik jij jouw ingebouwde navigatiesysteem?
Om te beginnen is het goed om te weten dat ieder mens is uitgerust met een perfect ‘navigatiesysteem’. Dit ‘navigatiesysteem’ communiceert met ons door middel van onze emoties. Zolang we geen ‘negatieve’ lading hebben op een bepaalde emotie, verloopt het herstellen van de balans moeiteloos. Maar daar zit dus ook gelijk het ‘probleem’, want op bepaalde emoties zit juist wél een ‘negatieve’ lading.
Ben je bang voor die pijnlijke ‘open zenuw’?
Die ‘negatieve’ lading (die we dus hebben gekoppeld aan bepaalde emoties), kun je vergelijken met een pijnlijke ‘open zenuw’. Iedere keer dat deze zenuw wordt aangeraakt, voelen we een pijnscheut in ons lijf. De enige manier om deze pijn niet te voelen is door ervoor te zorgen dat deze zenuw niet wordt aangeraakt. Dit kost ons heel veel energie, want dat betekent dat we constant heel alert moeten zijn. Iedereen weet dat de enige effectieve manier is om die die zenuw uit te schakelen, maar alleen al de gedachte aan de pijn die dat veroorzaakt, zorgt ervoor dat we toch maar liever blijven doorlopen met een open zenuw. En daar komt nog eens bij dat bijna iedereen die je kent ook rondloopt met een pijnlijke ‘open zenuw’, dus blijkbaar is dat normaal.
Waarschijnlijk ben je het met me eens dat het niet normaal is, maar omdat je geen goede oplossing weet om die pijnlijke ‘open zenuw’ uit te schakelen blijf je (min of meer noodgedwongen) op dezelfde manier doorgaan. Als je dit herkent, dan is het zinvol om nog even verder te lezen, want ik wil je graag vertellen wat ‘de oplossing’ is voor dit ogenschijnlijk onoplosbare probleem.
Kun je die ‘pijnlijke zenuw’ eenvoudig oplossen?
Zoals gezegd heeft ieder mens een ingebouwd navigatiesysteem dat met ons communiceert door middel van onze emoties. Tevens hebben we (onbewust) aan bepaalde emoties een ‘negatieve’ lading gekoppeld. Deze ‘negatieve’ lading willen we niet voelen en daarom doen we alles om dit te vermijden en/of te onderdrukken. Dit kost heel veel energie en er hoeft maar iets (onverwachts) te gebeuren of die pijnlijke zenuw wordt weer aangeraakt. Nu blijkt dat als we begrijpen wat de oorzaak is dat we een ‘negatieve’ lading aan een emotie hebben toegekend, we opeens de kwaliteit die aan die betreffende emotie is gekoppeld kunnen ontvangen, met als gevolg dat (om in de beeldspraak te blijven) de pijnlijke zenuw als sneeuw voor de zon verdwijnt waardoor we opeens wél in staat zijn om onszelf persoonlijk te ontwikkelen.
Hoe kun je je emoties effectief gebruiken?
Ik zal het uitleggen aan de hand van het voorbeeld uit de eerste alinea, namelijk: “Wat verbeeld jij je wel niet?” Om je iets te kunnen verbeelden is het belangrijk dat je kunt fantaseren. En bij fantaseren hoort dat je je een beetje ‘in de wolken’ mag voelen.
Omgekeerd is het ook belangrijk dat je de werkelijkheid zoals deze is kunt accepteren. Hierbij hoort dat je je teleurgesteld mag voelen. Maar als jij als kind herhaaldelijk te horen hebt gekregen dat je normaal moet doen (want dan doe je al gek genoeg), dan is de kans groot dat je toen heel teleurgesteld voelde. En dat voelde alles behalve fijn. Sterker nog, het was zo’n onplezierig gevoel dat je je als kind hebt voorgenomen om je nooit meer teleurgesteld te voelen. Op dat moment werd er dus een ‘negatieve’ lading gekoppeld aan de emotie ’teleurstelling’.
Nu je volwassen bent, loop je (om onverklaarbare redenen) constant tegen ’teleurstellingen’ aan en je hebt geen idee hoe dat kan en je weet al helemaal niet hoe je dat kunt oplossen. Waarschijnlijk heb je al van alles geprobeerd om dit verstandelijk te verklaren, maar geloof me, hoe intelligent je ook bent, dit probleem kan niet (alleen) verstandelijk worden opgelost.
Wil jij jouw navigatiesysteem leren gebruiken?
Ben je er helemaal klaar mee om steeds maar weer teleurgesteld te worden? Dan heb ik heel goed nieuws voor jou. Want ik kan jou leren hoe jij jouw ingebouwde navigatiesysteem kunt gebruiken en ik wil je daar graag meer over vertellen. Ik nodig je dan ook van harte uit om hiervoor een keer persoonlijk met mij van gedachten te wisselen. Uit ervaring weet ik dat zo’n gesprek plannen best wel een beetje spannend kan zijn, dus je hebt hier wel een beetje moed voor nodig.
En? Heb jij de moed?
Als jij het gevoel hebt dat ‘iets’ jouw ontwikkeling belemmert, wacht dan niet langer en plan via deze link een gratis belafspraak. Mocht dit voor jou op dit moment nog een te grote stap zijn, dan nodig ik jou uit om eerst mijn gratis E-boek te lezen. In het E-boek vind je 3 vragen die jou helpen om inzicht te krijgen in dat ‘iets wat jou nu nog belemmert’ en lees je welke stappen je kunt zetten om dit ogenschijnlijk onoplosbare probleem op te lossen.
Ik wens je heel veel leesplezier zie er naar uit om je binnenkort te ont-moeten.
Hartelijke groet,
René Bussink
Coach & Sparringpartner voor ambitieuze professionals