Als onderdeel van een coachtraject vraag ik mijn coachees wel eens om aan anderen feedback te vragen. De antwoorden kunnen helpen om bewust te worden hoe anderen tegen jou aankijken. Nu kan dit best waardevolle input opleveren, maar als ik mijn coachees vervolgens vraag wat die anderen nu écht vinden, dan blijft het meestal angstvallig stil.

Durf jij ‘feedback’ te vragen?

Het ‘grappige’ is dat we als mens met name gericht zijn op hetgeen een ander van ons vindt, maar als je zou willen weten wat ze nu écht van je vinden én misschien nog wel belangrijker, wat je nu eigenlijk écht van jezelf vindt, dan lijken we die antwoorden liever niet te willen horen.

Voor het deel wat anderen van mij vinden, geldt dat ook voor mezelf. Ik heb nog nog niet vaak aan de mensen die mij het beste kennen rechtstreeks gevraagd wat ze écht van mij persoonlijk vinden (behalve dan aan mijn vrouw en dat was al spannend genoeg:-).

Eigenlijk is dat best wel vreemd. Waarom is het zo lastig om feedback te vragen van mensen die je misschien wel beter kennen dan jezelf? Terwijl ik zelf over deze vraag zit te mijmeren, schiet het me te binnen dat ik misschien wel bang ben voor hun (ongezouten) mening. Want de vraag stellen en erbij vertellen dat ze alleen maar positieve dingen mogen zeggen, is natuurlijk wel een beetje vreemd. Dus dan maar gewoon niet vragen en als tijdens het ‘normale verkeer’ een kritische noot valt, dan is het gemakkelijker om deze te weerleggen, dan deze aandachtig (of beter gezegd: ‘indachtig’) te onderzoeken.

En wat doet ‘feedback’ écht met jou?

Voor het deel wat ik van mezelf vind, heb ik al heel wat boeken versleten. Zolang ik me kan herinneren ben ik iemand die veel aan zelfontwikkeling heeft gedaan en ook veel aandacht besteedt aan zelfreflectie. En die inzichten die ik daarmee heb opgedaan, pas ik ook regelmatig toe in mijn persoonlijke leven en in mijn coachpraktijk. Ik heb er zelfs een online coachprogramma over gemaakt, maar dat ter zijde:-)

Even terug naar wat mensen die je dierbaar zijn nu écht van je vinden. Zou je willen weten wat ze over jou vertellen als je er niet bij bent? Zou je hun ongezouten mening (en kritiek) aankunnen? Of zou het jou tot in het diepst van je ziel raken en zou je je vervolgens <……..> voelen? Zou je je dat eens willen voorstellen?

Wat jij nu voelt is goud waard?

Als jij een globaal idee hebt welke gevoel je hierboven <……….> zou invullen en als je (terwijl je dit leest) bijna kunt voelen hoe verschrikkelijk je je zou voelen (als mensen die jou het meest dierbaar zijn, hun ongezouten mening geven), dan heb ik heel goed nieuws voor je.

Want dat gevoel bevat de sleutel naar ‘de beste versie van jezelf’. Ik begrijp dat je je daar nu nog niets bij kunt voorstellen, maar als de moed hebt om dat “K”-gevoel het voordeel van de twijfel te geven, dan is het nu absoluut hét moment om hiervoor een keer persoonlijk met mij van gedachten te wisselen. Natuurlijk is het best spannend om over je gevoel te praten met ‘een vreemde’, dus je hebt hier wel een beetje moed voor nodig.

En? Heb jij de moed?

Als jij weet (of beter gezegd: aanvoelt) dat je niets liever wilt dan wél naar jouw gevoel luisteren, wacht dan niet langer en plan via deze link een gratis belafspraak.

Je mag er natuurlijk ook voor kiezen om eerst mijn gratis E-boek te lezen. In het E-boek vind je 3 vragen die jou helpen om meer inzicht te krijgen in ‘jouw gevoel’ en je ontvangt dan ook nog gratis een ‘spannende’ ontspanningsoefening waardoor je zelf gaat ervaren hoe relaxt het is om je verstand even uit te schakelen en alleen nog maar te voelen.

Waar je ook voor kiest, of welke stap je ook als eerste zet, ik wens je alle goeds en zou het super leuk vinden om je binnenkort een keer persoonlijk te spreken.

Hartelijke groet,

René Bussink

Coach & Sparringpartner voor moedige mensen