De beste wensen! Het jaar is alweer (zo goed als) voorbij en als de champagne knalt tijdens de jaarwisseling en de dagen daarna zullen we ongetwijfeld nog veel mensen een gelukkig nieuwjaar wensen. Wat we precies bedoelen met ‘een gelukkig nieuwjaar’ of ‘de beste wensen’ is voor de meeste mensen ogenschijnlijk niet zo interessant. Het is meer een gewoonte die we uitspreken en voor de rest is het vooral aan de ontvanger wat hij of zij ermee doet. En vaak is dat bar weinig.

Ik weet niet of dit ook voor jou geldt, maar persoonlijk kom ik maar weinig mensen tegen die zichzelf een gelukkig nieuwjaar of ‘de beste wensen’ wensen. Op zich is dat ook wel logisch, want als jij jezelf ‘een gelukkig nieuwjaar’ of ‘de beste wensen’ wenst, dan moet je natuurlijk wel weten waar jij gelukkig van wordt of wat (jij voor) jezelf wenst. En dat is voor de meeste mensen een heel groot raadsel (ook al doen we vaak met z’n allen alsof ons dat niet interesseert).

Waar word jij écht gelukkig van?

 

Overigens ga ik hierbij gemakshalve even voorbij aan onze sterfelijkheid, want om dit te compenseren, wensen de meeste mensen (voor zichzelf en voor iedereen die hen dierbaar is) een goede gezondheid. Ik wil dit niet bagatelliseren (want een goede gezondheid is best belangrijk), maar in de praktijk betekent dit dat de meeste mensen zich pas écht zorgen maken over hun gezondheid als ze niet meer gezond zijn. Dat ze pas dán nadenken over datgene wat er écht toe doet in hun leven, als het (bijna) te laat is. Tot die tijd is het iets vanzelfsprekends. Net zo iets vanzelfsprekends als water uit de kraan. Het valt pas op als het er niet meer is.

Hetzelfde geldt eigenlijk voor datgene waar je écht gelukkig van wordt, maar dan omgekeerd. Datgene waar jij écht gelukkig van wordt, datgene wat (jij) jezelf wenst, is namelijk altijd aanwezig, maar we besteden er zo weinig aandacht aan dat het wel lijkt alsof het er niet is of erger nog, nooit geweest is. We zijn zo druk met allerlei andere ‘belangrijke’ zaken, dat we ons nog nauwelijks bewust zijn van onze wensen en verlangens. We hebben onze wensen en verlangens letterlijk onderdrukt, vooral door heel ‘druk-druk-druk’ te zijn.

Ben jij ook zo druk-druk-druk?

 

Nu kan dat ‘druk-druk-druk’ zijn ook best wat opleveren in onze maatschappij, denk hierbij aan geld, status en aanzien, maar het blijkt voor steeds meer mensen (en in het bijzonder voor de jongere generatie) niet langer de heilige graal. En dat is ook best wel logisch. Want ‘druk-druk-druk’ zijn, om datgene te creëren wat iedereen beschouwd als heel belangrijk, om vervolgens heel ‘druk-druk-druk’ te zijn om datgene wat je hebt gecreëerd in stand te moeten houden, zorgt ervoor dat je ‘druk-druk-druk’ blijft. Het is iets waarmee je maar moeilijk kunt stoppen, omdat ‘het alternatief’ nauwelijks gevoed is en door veel mensen ook nauwelijks gevoed wordt. Daarom gaan we door met ‘druk-druk-druk’ doen, vaak totdat we er letterlijk bij neervallen.

Hoewel het dus best lastig kan zijn om uit de zogenaamde ‘ratrace’ te stappen is het zeker niet onmogelijk. Maar dat betekent wel dat je ‘het alternatief’ zult moeten voeden. Met ‘het alternatief’ bedoel ik ‘jezelf’, als tegenhanger van je ego. Je ego heeft als primaire doel om jou te beschermen en de enige mantra die het kent is ‘meer-meer-meer’ door ‘druk-druk-druk’ te zijn. Jezelf (of anders verwoord ‘je ziel’) wordt door compleet iets anders gevoed. Je ziel wordt gevoed door oprechte aandacht, door bewustzijn en dat uit zich in wat je voelt. Gevoel kun je ervaren door de taal van je emoties te leren begrijpen, zodat je dichter bij jezelf komt.

Is het tijd om een nieuwe taal te leren?

Het ‘probleem’ is echter dat we deze taal nooit geleerd hebben. Van kinds af aan hebben we al onze aandacht moeten besteden aan vakken waarbij we ons verstand moesten gebruiken. Vakken waarbij ons gevoel werd ontwikkeld en waar we ‘de taal van onze emoties’ leerden zijn zwaar onderbelicht gebleven. Het gevolg hiervan is dat we emoties vooral als onplezierig en lastig zijn gaan ervaren. Als ‘dingen’ waar je vanaf moet, desnoods met pillen of andere verdovende middelen. En daar zit nu precies het ‘probleem’. Want zolang je niet naar je gevoel kunt luisteren, zolang je de taal van je emoties niet begrijpt, zolang zal het je niet lukken om in contact te komen met jezelf, met je zielsverlangen), met jouw wens.

Als jij wilt weten wat een ‘gelukkig nieuwjaar’ écht voor jou betekent. Als jij wilt weten wat jouw ‘beste wensen’ zijn. Kortom, als jij wilt ontdekken wat jouw doel hier op aarde is, dan is het de hoogste tijd om op ’taalles’ te gaan. En geloof me. Deze ’taalles’ lijkt totaal niet op de taallessen die je kent uit de tijd dat je op de middelbare school zat. Deze ’taallessen’ gaan over jou. Tijdens deze ’taallessen’ leer jij wat jouw gevoel jou al die tijd al duidelijk probeert te maken. Nu begrijp ik best dat dit enigszins spannend kan zijn. Want zolang jij de taal van jouw gevoel niet begrijpt, kun jij je daar nog gemakkelijk achter verschuilen. Maar als je de taal van jouw gevoel wél begrijpt; Tja wat dan? Als jij diep van binnen weet dat je niets liever wilt dan inzicht krijgen in jezelf dan is het enige dat je nu nog nodig hebt een beetje moed.

En? Heb jij de moed?

Moed is de bereidheid om bang te zijn en het toch te doen. Dus ook al voel je je misschien een beetje bang en onzeker, ontvang dan dit gevoel en doe vervolgens wat voor jou goed voelt. Een eerste kleine stap die je vandaag al kunt zetten is het downloaden van mijn gratis E-boek. Misschien is het wel precies dat ene stapje dat je nodig hebt op weg naar een leven dat helemaal bij jou past.

Maar misschien wil ook al wel een iets grotere stap zetten? Dan nodig ik jou van harte uit om te kiezen voor mijn online ‘RestartYourLife’ coachprogramma. Het online coachprogramma is uitermate geschikt om zelfstandig mee aan de slag en mocht je gedurende het programma behoefte hebben aan persoonlijke coachgesprekken, dan kun je die er op een later moment eenvoudig bij bestellen.

In ieder geval wens ik jou alle goeds en als jij inzicht wilt in jouw ‘beste wensen’ en als jij stap voor stap een ‘gelukkig nieuwjaar’ wilt creëren, wees dan van harte welkom en dan ik zie er naar uit om je binnenkort in mijn online coachprogramma te ont-moeten.

Hartelijke groet,

René Bussink

Coach & Sparringpartner voor moedige mensen