In mijn coachpraktijk blijkt steeds dat mensen het belangrijk vinden om werk te doen waarmee ze écht van waarde kunnen zijn. Niet gewoon werk, maar werk waarover ze later met trots kunnen vertellen. Ik geniet er intens van om mensen bij dit proces te begeleiden. Het is als een zoektocht naar de heilige graal. Niet de heilige graal die gevoed wordt door ons ego, maar de heilige graal die diep in onze ziel schuilt.

MEER, MEER, MEER!

De dag dat ik ontdekte dat ik mijn geluk niet buiten mezelf kon vinden, staat me nog helder voor de geest. Jarenlang hard werken om carrière te maken en alles om je heen verzamelen leek als de heilige graal. Totdat ik me realiseerde dat dit nooit ophoudt. Mijn ego schreeuwde om meer, meer, meer en mijn omgeving deed daar vrolijk aan mee. Totdat ik op een nacht doodziek wakker werd en alle opgebouwde frustratie eruit kotste. Het was klaar. De volgende ochtend deed mijn verstand nog een verwoede poging om mij op andere gedachten te brengen, maar diep van binnen realiseerde ik me dat doorgaan ertoe zou leiden dat ik op een later moment opnieuw met mezelf zou worden geconfronteerd. Alleen zou dan de boodschap nog duidelijker zijn.

LUISTER JIJ NAAR JEZELF OF NAAR DE WIJSHEID VAN EEN ANDER?

Van kinds af aan is ons geleerd om naar anderen te luisteren. Natuurlijk is er niets mis mee om naar anderen te luisteren. Dit kan zelfs heel waardevol zijn. Maar als je zo gewend bent om naar anderen te luisteren, dan verleer je langzaam maar zeker om naar jezelf te luisteren. Je begint er steeds meer van overtuigd te raken dat jouw eigen-wijsheid minder belangrijk is dan de wijsheid van een ander. Helaas moet er vaak eerst iets ‘ergs’ gebeuren, voordat we ons realiseren dat we op het verkeerde spoor zitten. En als we hier dan achter komen, dan zijn we zo van onszelf verwijderd geraakt dan ogenschijnlijk alleen medicijnen nog kunnen voorkomen dat we in een depressie terechtkomen. Althans volgens de wijsheid van de farmaceutische industrie.

WIL JIJ JOUW EIGEN-WIJSHEID ONTDEKKEN?

Ik ben geen arts en het is ook niet mijn intentie om op zijn of haar stoel te gaan zitten. Mijn intentie is om jou te helpen om jouw eigen-wijsheid te ontdekken. Het oeroude spreekwoord: “Wie niet horen wil, moet maar voelen”, is hier prachtig van op toepassing. Niet zoals het hier letterlijk staat, want dan is het vooral bedoeld om jou in het gareel te houden, maar vanuit jezelf geredeneerd. Beter zou het zijn om het als volgt te formuleren: “Wie de stem van zijn ziel niet kan horen, moet leren voelen.” Want voelen is essentieel om je eigen-wijsheid te ontdekken. De eigen-wijsheid die je ontdekt als je leert om naar je gevoel te luisteren, is prachtig.

DURF JIJ TE VOELEN WAT JE VOELT?

Het kinderspelletje “Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet”, kennen we allemaal. Na diverse keren raden weten we meestal wel het voorwerp te benoemen dat door de ander gezien is. Waarbij we er dan gemakshalve van uitgaan dat de ander eerlijk is over wat hij of zij heeft gezien. Bij voelen geldt ongeveer iets vergelijkbaar. Dit spelletje spelen we vaak niet met de ander, maar alleen. Want onszelf voor de gek houden is namelijk veel gemakkelijk. Dit gaat ongeveer als volgt: “Ik voel, ik voel, wat ik niet voelen wil en daarom doe ik net alsof ik het niet voel.” Natuurlijk vraagt een ander ons ook wel eens: “Hoe voel je je?”. Maar wat zeg je dan? Onze diepste gevoelens onder ogen zien is al doodeng, laat staan dat je ze deelt met een ander. Dus zeggen we gemakshalve: “Prima en met jou?”

LAAT JIJ DE ENERGIE WEL STROMEN?

Onszelf voor de gek houden lijkt een onschuldig kinderspelletje, maar dat is het niet. Ons gevoel is namelijk bloedserieus. Wie structureel zijn gevoel negeert, bouwt namelijk inwendig energie op die vroeg of laat (vaak met grof geweld) vrijkomt. Denk maar aan een stuwdam. Het water achter een stuwdam staat stil, maar de hoeveel energie die is opgeslagen in deze enorme massa water is niet vernietigd. Iets vergelijkbaar gebeurt er in ons lichaam. Door niet naar ons gevoel te luisteren, staan we pijnlijke emoties toe om hun energie op te slaan in ons lichaam. Deze energie opslaan in ons lichaam kost ons heel veel energie. Op deze manier putten we ons langzaam maar zeker uit. Totdat de dam breekt en er een grote hoeveelheid energie tegelijkertijd vrijkomt. Deze energie is niet effectief en levert al helemaal geen zinvolle bijdrage.

GA JIJ AL NAAR DE VOELDOKTER?

Als we slecht zien, gaan we naar de opticien. Als we slecht horen, gaan we naar de audicien. En als we slecht kunnen voelen, gaan we naar de ‘gewone’ dokter. Maar de meeste ‘gewone’ dokters komen niet veel verder dan het onderdrukken van je gevoelens met medicijnen. Het grote nadeel van onderdrukken is dat het probleem niet wordt opgelost. Gelukkig is er ook een alternatief. Helaas heeft dit alternatief één grote bijwerking. De kans is namelijk groot dat je er behoorlijk gelukkig van wordt. Als je deze ‘bijwerking’ voor lief neemt, dan nodig ik jou bij deze van harte uit voor een gratis adviesgesprek.

Wil je liever eerst zelf aan de slag? Download dan hier mijn gratis E-boek je ontdek of jij jouw eigen gevoelsdokter bent.

Ik wens je alvast heel veel leesplezier en ik zou het leuk vinden om je binnenkort persoonlijk te spreken.

Hartelijke groet,

René Bussink