Wil je gelijk hebben of gelukkig zijnWil je gelukkig zijn? Laat je gelijk los

Veel mensen zeggen niets liever te willen dan gewoon gelukkig zijn. Als ik ze dan vraag of ze bereid zijn om nooit meer gelijk te willen hebben, dan wordt het vaak even stil. “Hoe bedoel je dat?”, vragen ze me dan. Ik vertel ze dan dat gelijk willen hebben én gelukkig zijn elkaar niet zo goed verdragen. Dit is natuurlijk niet op jou van toepassing, zolang voor jou geldt: Als ik mijn gelijk heb, dan heb ik mijn geluk’. In de praktijk blijkt dat het niet zo werkt, want als jij gelijk hebt, dan betekent dit dat een ander geen gelijk heeft. Tenzij we het natuurlijk allemaal met elkaar eens zijn.

Je ego de baas

Zolang we nog worden geregeerd door ons ego zal dit niet gaan lukken. Want gelijk willen hebben is een egokwestie. In tegenstelling tot gelukkig zijn, want dat is een zielskwestie. Kortom: Zolang jouw ego de baas is, zal je nooit écht gelukkig zijn. Althans je ego zal niet eerder écht gelukkig kunnen zijn totdat iedereen jou gelijk geeft, hetgeen een kansloze strijd is. Want iedereen komt zo nu en dan mensen tegen die het niet met je eens zijn.

Geef je ego inzicht

Voor ons ego is er dan direct werk aan de winkel, want als deze ene persoon het niet met ons eens is, dan ondermijnt dit de mogelijkheid om gelukkig te zijn. Althans dat is de overtuiging van het ego. Het ego gaat direct de strijd aan. Een strijd op ‘leven en dood’ en het ego zal net zo lang doorvechten totdat het letterlijk overlijdt (of figuurlijk overlijdt door zich volledig af te sluiten van de aardse realiteit) of totdat het ego tot inzicht komt. Voordat het ego tot inzicht kan komen, zal het zich bewust moeten zijn dat gelijk willen hebben om gelukkig te kunnen zijn een illusie is. Dit noemen we het bewustwordingsproces.

Bewustwording

Bewustwording is het proces dat we allemaal doorlopen. Dit noemen we ook wel het ‘leven’. Als je je dus afvraagt wat het doel van het leven is, dan is het antwoord heel eenvoudig, namelijk Bewustzijn. Bewustzijn waarvan? Bewustzijn dat je niet afgescheiden bent! Je bent Al-Eén. Totdat je dit daadwerkelijk ervaart, zul je hieraan worden herinnerd door een diep knagend gevoel van afgescheiden zijn. Dit gevoel duwt ons als het ware als vanzelf in de juiste richting. Hiervoor hoef je feitelijk niets te doen. Hoe meer ‘ego-gedachten’, hoe meer je je innerlijk verzet tegen dit gevoel en hoe harder je jezelf tegenwerkt. En omgekeerd: Hoe minder ‘ego-gedachten’, hoe minder innerlijk verzet en hoe natuurlijker het bewustwordingsproces verloopt.

De oplossing is simpel

De oplossing is simpel (maar niet eenvoudig), namelijk: Go with the flow! De meeste mensen herkennen deze ‘state of mind’. Als je in the flow zit, dan denk je niet na en ben je (veelal onbewust) zielsgelukkig. Zodra je weer gaat nadenken verdwijnt het gevoel en lijkt het opeens onbereikbaar geworden. Csikszentmihallyi heeft een prachtig boek geschreven over flow en hij definieert flow als volgt: “Het proces van totale betrokkenheid bij het leven, waarbij spontaan creativiteit en genot ontstaat, de staat van optimale ervaring”.

Hoe kom je in the flow?

Wil jij je écht gelukkig voelen, ga dan iets ‘doen’ waarbij je niet (bewust) hoeft na te denken. Dit klinkt (zoals gezegd) misschien eenvoudig, maar zolang je ego er niet in gelooft, lijkt het alsof je aan het vechten bent tegen de bierkaai. Want ook al weet je het diep van binnen, het ‘in je eentje’ doen is niet eenvoudig.

Wil jij flow ervaren?

Heb jij genoeg van de stress? En wil jij graag ontdekken hoe jij flow kunt ervaren? Meld je dan aan voor een gratis RestartYourLife-inzichtssessie.

Ik zie er naar uit om jou te ont-moeten!

Hartelijke groet,

René Bussink

RenesanS - RestartYourLife